Filterlösning & Pumpfunderingar

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • fiend
    Användare
    • september 2003
    • 272

    Filterlösning & Pumpfunderingar

    Har just skaffat mig ett 720L akvarium med Malawi. Det följde med ett Aquaclear 5000 pumphuvud och ett stort schabrak till filtermatta, samt ett Eheim RF 1200L/H innerfilter.

    Dessa är inte så vackra att titta på så jag funderar på att bygga om mitt akvarium med en liten enkel lösning.
    Har inga planer på att tömma akvariet för att bygga en snygg lösning i frigolit och limma fast den. Tänkte istället bygga upp ett stenröse i hörnet med hjälp kolstenar och bygga in filtermatta mitt i det stenröset och sätta mitt AQ-pumphuvud i det.Låter detta som en vettig lösning? Självklart ska jag silicona fast stenarna i varandra så de inte kan falla omkull.
    Tänkte även göra samma sak med mitt gamla (inköpt 1990 enligt kvitto) Eheim, men funderar på att köpa ett till AquaClear 5000 och göra samma lösning som ovan i det andra hörnet och skippa mitt gamla Eheim.

    Anledningen jag tänker göra detta är att det både kan bli vackrare såhär, plus att man får 2 "stenrösen" som de olika cikliderna kan bilda revir kring. Detta blir också betydligt mer "naturtroget" då man använder riktiga stenar och jag slipper tömma akvariet, låta det torka och sen silicona fast en frigolitmodul.



    Finns det enklare / bättre sätt att utföre denna lösning? Kanske att man köper 2 skivor glas och sedan smetar dem fulla med svart silicon och pyttsar ut stenarna mot dem?
    Min tanke är inte att ha hela bakgrunden efter väggen, för jag vill ha liten känsla av "öppet hav". Frågan är hur man ska lösa detta smidigast, hmm.

    En annan lösning är att lägga hela filtermodulen längst ned efter hela botten på akvariet (skyffla undan sanden så den får plats och ev lägga en glasskiva mot filtervadden så den inte sätts igen med sand?). Då blir den 2m x 10cm x 10 cm. Och sen så lägger man stenar över hela botten längs bakre delen på glasrutan och bygger kreationer utifrån den. Där kan man plantera Vallisneria i de "hålrum" som bildas också? Fast problemet är kanske att rötterna sätter igen filtermattan iofs, hmm. Sen drar man 1 rör genom hela filtermattan, sätter ett pumphuvud på var sin sida och drar upp 2 st slangar upp mot ytan så man får cirkulationen vid ytan istället för nere på botten.

    Vad tror ni?
    Tips mottages!

    mvh Fredrik
    http://www.fiend.nu - min egen sida
    http://www.umea.akvarieforening.se - Umeå akvarieförening
  • David Johansson
    Användare
    • april 2002
    • 581

    #2
    Det finns färdiga Back-to-nature moduler att köpa som avses använda för att dölja filter, dessa tycker jag är den absolut smidigaste och snyggaste lösningen för att dölja filteranordningar. Du kan i princip välja vilken modul som helst och skapa ett filter i hålrummet bakom.

    Stenrösen som man limmar och konstruerar för att dölja utrustning tycker jag ofta blir en osmidig kompromiss. Då tycker jag det är bättre att bygga en riktig filterkammare med en avdelare/glasvägg ungefär på mitten av gavelrutan. Smetar du in denna i svart silikon och sedan strör sand eller torv på den smälter den bra in i akvariet.
    David

    Kommentar

    • David Johansson
      Användare
      • april 2002
      • 581

      #3
      Se vidare här för tips.

      David

      Kommentar

      • fiend
        Användare
        • september 2003
        • 272

        #4
        Jo, jag känner till dessa moduler. Problemet är att de kostar skjortan. Tror jag såg en sån där modul som man ploppar ned ett filter i. Det gick på en tusenlapp. Och ska man ha 2 st så blir det 2000 kr. Betydligt saftigare än att göra något själv =)

        Ska fundera lite mer på planerna och se hur man ska göra.. hmm.
        Annars så tvingas man väl börja snickra ihop en frigolitbakgrund, men då måste man tömma hela akvariet.. gah! =/

        Har läst lite i den tråden tidigare
        Rätt intressant..

        Mvh Fredrik
        http://www.fiend.nu - min egen sida
        http://www.umea.akvarieforening.se - Umeå akvarieförening

        Kommentar

        • Micke
          Användare
          • april 2002
          • 9579

          #5
          Det behöver inte vara modulerna som är avsedda till filter. Det går bra att använda i princip vilken modul som helst, stora moduler går att dela.
          Här finns ett bildexempel;
          Ciklider.se - En sida om Afrikanska ciklider
          Kullafotografen.se - Blogg och fotogalleri

          Kommentar

          • fiend
            Användare
            • september 2003
            • 272

            #6
            Hmm, okej. Ska kolla lite mer på det sen
            Får bli en annan dag då man inte är så trött.
            Men jag misstänker att man inte rymmer så mycket filteryta i dem? Mitt AquaClear 5000 (maxvarianten) krävar en del utrymme och filterytan som jag använder nu är 50x10x10 ungefär

            Mvh Fredrik
            http://www.fiend.nu - min egen sida
            http://www.umea.akvarieforening.se - Umeå akvarieförening

            Kommentar

            Arbetssätt...