Tropheustråd 2004

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg

  • StefanL
    svarade
    Så tolkade jag det också...men man vet aldrig.

    Det är dock en stark medicin.

    Lämna en kommentar:


  • kakapo
    svarade
    Tack för länken.

    Detta står också som info:
    Does not affect pH and is safe for biological systems.

    Vilket som jag tolkar det betyder att man med fördel egentligen kan behandla direkt i huvudkaret, utan att ta död på alla nyttiga bakterier.

    Lämna en kommentar:


  • StefanL
    svarade
    Vad jag har förstått så är "Clout" en term...översätts ibland med "ett slag mot ett mål", vilket i detta fall skulle betyda "Medicin som -slår hårt- mot parasit(sjukdom)".

    Clout nämns i dessa artiklar och sägs vara en bra medicin (den enda som fungerar) emot bukvattensot.








    Tillverkas av detta företag:

    AP-Aquarium Products.
    Denna webbplats är till salu! aq-products.com är din första och bästa källa för all information du letar efter. Allt från allmänna frågor till vad du kan förvänta dig att hitta här, aq-products.com har allt. Vi hoppas att du hittar vad du letar efter!


    Det finns tydligen inte att få tag på varken i Sverige eller Tyskland. Frågan är om det är bättre än Flagyl...det kan dock vara värt att kolla upp det.

    Lämna en kommentar:


  • kakapo
    svarade
    Angående soten på troffar och medicinering så hänsisar många amerikanska forum till "Clout" som den mest effektiva medicinen.
    Frågan är, vad är Clout på svenska?

    Eftersom jag är nybörjare på tropheus och är på gång att skaffa en större grupp känns det som en bra idé att ha medicin till hands.

    Eftersom karet är helt nytt tänkte jag använda mig av "filtersump" från ett fungerande malawikar för att få igång bakteriefloran, någon som ser någon risk med detta, att jag får i något i karet jag inte vill ha?

    Lämna en kommentar:


  • ozric
    svarade
    Påminner starkt om min dominantaste Nkonde-hanne.Gräver lek-gropar sin ner till frigoliten(har iofs bara ca 1cm grus)och när han är som mest "på" kan han rata maten så att jag flera ggr trott att han varit dålig på nåt sett.Matvägrade senast igår.Lekte av en hona i morse.

    Jo,jag har en Moliro-hona som jag trodde gick och ruvade (förmodligen gjorde hon det också till en början),men eft. typ flera veckor över tiden ,nu också rejält avmagrad,fick jag se att hon tar in gruskorn i munnen! Nu på sistone tar hon även in luft,mkt luft,så att hon stundtals får problem att simma. Äter gör hon men inte blir det mycket-munnen är ju full av sten! Enda teori om detta är att det är rätt stressigt för honorna just nu(går iför trångt kar).

    Hade en vf-M.Zebra hona som också gick och snappade luft till en början och fick då förklarat att det kunde bero på att hon kanske fångades på ett stort djup och togs upp till ytan för snabbt.Andra jag berättat detta för har inte trott att det kunde vara så.Själv vete fan! Moliro honan är dessutom odlad och väldigt gammal.

    Lämna en kommentar:


  • CRAYLEONE
    svarade
    En konstatering att delge:

    Jag har en dominant hane i min lilla dubbe-grupp som aldrig ätit spirulina-flingor som övriga älskar, inte heller är han "på" som resten i gruppen är när dom får några spirulina-tabletter att knabbas om.. Men räkmix tar har stora tuggor av och han mår förträffligt annars. Vackrast är han också. Inte nog med det, han gräver grottor under sten och bröte (götteborgska) som värsta malawicikliden? Han kanske har haft en taskig uppväxt tillsammans med några malawiciklider.. (ja, han är odlad)

    Har ni några underliga "kufar" i era troffegrupper som skiljer sig i beteende från resten av gänget?

    Lämna en kommentar:


  • Ante
    svarade
    man blir lätt det när dom första små kommer, grattis

    Lämna en kommentar:


  • StefanL
    svarade
    Grattis...du är inte ensam om att bli "löjligt" stolt när sådant händer.

    Lämna en kommentar:


  • Björn
    svarade
    Äntligen!
    Pemba-gruppen som jag köpte som ungdjur för ett år sen har äntligen börjat producera lite smått. Tre små yngel spottades i håven idag. Gissa om jag är löjligt stolt =)

    Mvh
    Björn

    Lämna en kommentar:


  • Fredrik H.
    svarade
    Jag märker ingen skillnad på dem. T. duboisi anses ofta vara snällare men hos mig har den varit mest aggressiv. Storleksskillnaderna är väldigt små. Man anser nog att T. sp. mpimbwe och annectens blir störst men jag har sett dubbar som man knappast tror är sanna i sin storlek. Mitt svar på dina frågor är helt enkelt nej. Det finns såklart många som är av annan uppfattning.

    Lämna en kommentar:


  • jowa
    svarade
    Lånar den här tråden eftersom den handlar om troffar

    Det är så att en kompis till mig tänka börja med troffar, han har haft akvarium med ciklider etc tidigare men inte tanganyika och absolut inte troffar. Själv har jag inga enga erfarenheter så jag får försöka här istället.

    Det jag undrar är om det finns några troffar som anses som lite lättare än övriga, gärna några som blir lite mindre, är lite lugnare, går i mindre grupper etc, eftersom akvariet inte är jättestort - 325L

    Lämna en kommentar:


  • ozric
    svarade
    En härligt spännande tid framför dig,alltså...!!!

    Alltid svårt att säga att "detta sättet är bättre än detta".Särskilt inom akvaristiken...
    Men så här skulle nog Jag ha gjort...:

    Tror inte att de ska gå utan mat när de väl har kommit ner i karet de ska gå i.Tror att de har svårare att komma igång med magarna ju längre de har varit utan.Nyanländ fisk har ju säkert varit utan mat minst en vecka inför och under transport.(nån annan som vet exakt?)

    Jag har inga erfarenheter utav algtabletter (förutom de som är framtagna till malar och de är inge bra till troffar)så jag hade INTE chansat...
    Jag hade nog (direkt)börjat att köra med flingor (spirulina superforte från Tropical.Förmodligen inget höjdarfoder att ge för länge el mkt av då det är ,tycker jag,på tog för mycket spirulina i.
    Och det kan ta en stund innan de accepterar det.Fördelen är att just magarna kommer igång snabbt utav det,och det är det viktigaste i detta skedet.

    En rejält fiber-rik räkmix som man bara duttar i de första veckorna är annars att rekomendera,tror jag.Med tiden gör man mixen ngt kraftigare (m. räkor och ev lite musslor).Men övergången måste ske långsamt.

    Alltid bra med mkt alger i ett tropheus-kar då de kan gå och småbeta i sig lite av det.Blir hårda härliga bajskorvar av grönalger!

    Ang "Chaitikan" så torde det gå, bra bara de nya låter sig acklimatiseras i det nya vattnet ett par veckor.Och förutsatt att de båda grupperna är i god/samma kondition.

    Att sätta ihop två grupper är ju alltid lite riskabelt iom olika bakteriefloror.Har själv fått berättat att den kritiska perioden är på 2 veckor.Klarar de 2 v så borde det gå.
    Det samma gäller vid medicinering, Har fiskarna kryat på sig under tex ett 3-dagarsbad med Metronidazole så ska de hållas under xtra uppsikt i 2 veckor.("tarm-ohyrans" cykler beräknas vara så lång).

    Vilka varianter bestämde du dig för? Bidde det "Sumbu"-varianten?
    Hur som: stor lycka till!!!

    Lämna en kommentar:


  • Björn
    svarade
    I väntan på mina nya VF-grupper tänkte jag försöka planera så gott som allt för att inte få problem med fiskarna. Efter att ha förlorat alldeles för mycket fisk i sot och dylikt vill jag vara extra förberedd denna gång. Största kruxet brukar ju vara maten, så mina planer är följande:
    Första veckan helt utan mat.
    Andra och tredje veckan mata sparsamt, endast med Algtabletter.
    Fjärde veckan börja så smått med spirulinalingor, och sedan öka flingmatningen lite under en längre tid.
    Först efter ett par månader utan problem (hoppas!) ska jag eventuellt vänja dom långsamt vid räkmix.

    Vad tror ni, låter detta bra eller har ni några bättre tips?
    Jag kommer försöka få så stor algtillväxt som möjligt i karet, utan att påverka vattnet för mycket.

    Tidigare har jag haft ungefär samma tankar, men av lathet och dumhet har dom inte blivit som jag tänkt. Detta har resulterat i en massa fisk (och pengar) rakt ner i avloppet. Vill inte vara med om det igen!

    Vad tror ni fressten om att sätta ihop en ny VF-grupp med en VF-grupp (av samma art) som varit i akvarium i ett år ungefär? Tänkte nämligen kompletera min Chaitikagrupp på 9djur med 14st nya...
    Jag tror det skulle vara smidigast att stoppa i alla på en gång, så samtliga individer kommer till ett nytt ställe samtidigt. Men jag är lite osäker... Tror nästan det blir större problem om någon av grupperna får etablera sej först.

    Mvh
    Björn

    Lämna en kommentar:


  • Fredrik H.
    svarade
    Om du inte tänkt köpa VF så köper du ju troligen ganska unga fiskar. Då kan du ju ha dem i 310 karet i något år och se om du gillar dem och vill kosta på dem något större?

    Lämna en kommentar:


  • Ante
    svarade
    Det kan gå naturligtvis, ingen regel utan undantag.
    Dock så är burken i minsta laget om det blir livat i burken, men man kan trixa med inredning, eller brist på sådan, det beror på.
    jag har haft troffar i en 240 liters burk, 14 st. Ikola, och dom funkade och lekte med framgång.

    Det var en dominant hane och någon liten hane och resten honor, eller väldigt undertryckta hanar, jag kollade inte upp könet på alla.

    som sagt, prova dig fram och välj om möjligt någon mindre aggressiv variant hur det nu skulle gå till...
    Eller undvik att ha för många hanar om möjligt.

    Lämna en kommentar:

Arbetssätt...