korsningsrisk med Hongi

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • henrikv74
    Användare
    • november 2012
    • 55

    korsningsrisk med Hongi

    Jag har ett 450 liter där det går 5 arter, bland annat Röd Hongi 1+2 samt Labeotropheus trewavasae 1+5. Jag upptäckte att två av mina trewavasae ruvade och igår upptäckte jag att ytterligare en hona lekte, problemet var bara att det var med Hongi hanen.

    Så nu går jag här och undrar om det är korsningar i alla tre eller om Trewavasae hanen har lyckats få lek på någon av honorna. Det roliga är att två firefish honor har också lekt ungefär samtidigt. Vore en marddröm om Hongin varit framme där med.

    Det jag undrar är om det var en engångsföreteelse att hongin lekte med en annan art eller om han kommer göra det för alltid om han komer bo kvar??

    Nu är frågan....är Hongi en korsningsrisk med Trewavasae och bör flyttas bort ur karet för att undvika korsningar??? eller kan det varit en engångsföreteelse??? eller beror det på något annat???
  • endymion

    #2
    Det finns alltid korningsrisk mellan alla malawiciklider. Störst risker är det mellan närbesläktade arter som inte förekommer på samma ställe, eftersom det är främst de fiskar som är mest specialiserade som överlevt i naturen. Detta beror på att två arter som äter exakt samma sak på samma ställe alltid kommer att leda till att ena arten kommer att konkureras ut i längden. Vilket gör att ett mellanting mellan två arter inte är specialiserad på att äta något och sannolikt kommer få det svårt att överleva till vuxen ålder. Vilket leder till att de honor och hanar som väljer att fortplanta sig med egna arten för sina gener vidare medans de som hybridiserar sannolikt inte får någon avkomma som blir könsmogen. Men blandar man däremot in en art som fisken aldrig fisken har sett kan det bli helt fel. Säg till exempel att en rovciklids honas val främst styrs av storleken på munnen, i denna sjö kanske det däremot finns någon annan begränsning som gör munnarna aldrig blir större än en viss storlek. Men i ett akvarium blandas denna ciklid med någon annan närbesläktad ciklid med större mun som normalt aldrig skulle träffa denna fisk. Honans inprogrammerade urvalssystem slår då helt fel och hon väljer fel art.

    Hoppas du har förstått vad jag menar

    Kommentar

    • henrikv74
      Användare
      • november 2012
      • 55

      #3
      Låter ganska självklart när jag läser svaret. Inte konstigt om det blir korsningsrisk när man mixtrar om i fiskarnas natur.

      Kommentar

      Arbetssätt...