Hur ser man om en fisk lider/stressas/mår bra? Vad säger vetenskapen?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • daniel_i_malmö
    Användare
    • april 2002
    • 1338

    Hur ser man om en fisk lider/stressas/mår bra? Vad säger vetenskapen?

    Hej Akvarister!

    Inför ett föredrag jag ska hålla i den lokala akvarieföreningen letar jag efter info om hur man kan bedöma hur en fisk mår, om den mår bra, eller är stressad eller rent av lider.

    Jag ska ta upp detta på ett föredrag med anledning av det uppmärksammade fallet då Djurens Rätt anmälde en nattklubb här i stan, som hade ett akvarium i sin lokal. Jag har filmade akvariet, under en nattklubbskväll, innan det togs bort och tänkte diskutera detta ämne utifrån denna film.

    Eftersom Djurens Rätt själva underbygger sina argument med vetenskapliga referenser är jag främst ute efter vad vetenskapen kommit fram till inom detta område, men alla bidrag i diskussionen är så klart välkomna!

    OBS Jag är tacksam om vi inte låter denna tråd bli en diskussion om Djurens Rätt och nattklubbsakvariet i sig, utan håller oss till hur man bedömer en fisks hälsa så objektivt som möjligt.


    Tack på förhand!

    Daniel
    Malmö Akvarieförening
    Tjugofem år med ciklider.
    http://www.malmoakvarieforening.se
    Centralamerika 2006
    Svart kaffe och drömmeri...
  • Ola Svensson
    Användare
    • april 2002
    • 14633

    #2
    Denna är inte jätteny http://curis.ku.dk/ws/files/22567895...sh_welfare.pdf men troligen det du frågar efter. Welfare översätts välfärd även på svenska (och även i lag)
    (Post print är versionen som författaren har copyright på - tidskriften Journal of Fish Biology har copyright på versionen du tryckte och jag tror du får betala för den http://onlinelibrary.wiley.com/doi/1...046.x/abstract )

    Denna bok kan du kolla upp Do Fish Feel Pain? av Victoria Braithwaite. Jag har kommit halvvägs - jag hade en plan på att recensera den i Ciklidbladet http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0199551200

    Nya djurskyddslagen som kommer vid nyår har en del definitioner på detta vilket är bra, men vissa saker är fokuserade på däggdjur vilket blir konstigt på fisk - det är främst djurförsök jag är insatt i här.

    Sök på http://scholar.google.se/ så hittar du mycket (Du kan börja med Fish welfare). Artiklarna som Djurens rätt citerar är ofta korrekt återgivna - det är slutsatserna som antingen är för långtgående eller inte följer direkt från studiernas slutsatser utan det är Djurens Rätts egna slutsatser.
    Senast redigerad av Ola Svensson; 10 december 2012, 17:40.
    Med vänliga hälsningar

    Ola

    Kommentar

    • Markus_A
      Användare
      • december 2005
      • 418

      #3
      Här finns det en rapport som borde vara av intressant: http://www.slu.se/Documents/externwe...va-lidande.pdf

      Kommentar

      Arbetssätt...