Grundläggande näringslära.

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • FI
    Användare
    • augusti 2002
    • 3743

    #16
    Ursprungligen postat av Zaphi
    Intressant inlägg, men det är stor skillnad på motivet. Att ett par fiskar äter sina yngel (vilket det även gör i naturen) är inte samma sak som att mata med levande ryggradsdjur bara för att. Om din tanke är att de föds för att de skall ätas som foder av föräldradjuren eller av andra arter i akvariet nog inte ok. Man kan även fundera på hur mycket yngel uppfattar hotbilden etc.
    Vad som är ok eller inte ok får man nog komma fram till själv tror jag för är man tillräckligt nitisk så är det självklart att även yngelslakt räknas in under den där lagen. Ciklidyngel skyndar iväg eller gömmer sig bland inredning om något hotfullt kommer nära så nog fattar de vad som händer. Och börjar syskonen försvinna en efter en så spelar de nog ingen roll för dem om det är naturligt eller om de försvinner pga föräldrar, övriga fiskar, filter eller t.o.m syskonen (kannibalism - vilket även gör dedikerade yngelkar hotfulla). Livet blir tveklöst hotfullt.

    Däremot är det ju ingen planerad slakt av akvaristen själv om det rör sig om dödsfall under lek och yngelvård. Visst, man skulle kunna se till att leken uteblir om man vet att ynglen ändå blir mat. Men vem gör så?

    Slänger man i foderfisk i karet däremot så är det en ytterst planerad slakt. Man vet att fiskarna kommer dö. Vad det sedan är för fisk, om det är guldfisk, neontetra, mört eller egenodlade sebraciklidsyngel borde inte spela någon roll. Fisk som fisk. Enligt lagen är det fel.

    Men som sagt, har man rovfiskar som smyger och håller sig gömda till de i princip känner bytets fenor vifta mot deras läppar för att sedan bara suga till så kan det knappast vara något att ojja sig över. Jag tycker det är helt ok. Från mitt perspektiv är det även ytterst naturligt, framför allt för rovfisken, även näringsmässigt. Det är nog ett betydligt hårdare och mer hotfullt liv att vara ciklid i ett valfritt ciklidkar. Utgången är minst lika oviss med tanke på att byten till en smygjagare inte fattar att de är jagade innan de är i gapet medan en ciklid mycket väl fattar att det gäller att hålla sig högt upp i rangordningen om livet inte ska handla om att hålla sig undan för att över huvud taget överleva.
    Fredrik Isaksson
    Bildarkivet

    Kommentar

    • liv
      NCS Medlem
      • februari 2005
      • 192

      #17
      Ursprungligen postat av DaRe
      Min poäng är bara att vi hamnar i en filosofisk debatt. Om man matar med flit eller ej kan ju tolkas som gränsland i de flesta fall. Ingen vill väl iofs att manmatar pirayor med guldfiskar och annat grymt, men om en neontetra äts upp av en gäddciklid så kanske det inte är lika farligt?!
      Vel,trenger vi egentlig alt dette tørrforet,flak,sticks,granulat,pellets ,med mere?Er det ikke like greit med mye av det vi finner i hav og sjø?Reker,krabbe,alger,fiskekjøtt,rogn.Listen er uendelig.Tror det er bedre og handle mat til fiskene i en vellassortert fiskedisk.
      jan

      Kommentar

      • DaRe
        NCS Medlem
        • september 2009
        • 22831

        #18
        Jo det kan nog stämma.

        Pellets är väl där mest för att det är väldigt smidigt och kancentrerad näring som inte skräpar ned akvariet alltför mycket i onödan.
        Klart du ska vara medlem! Vi har ett växande medlemsantal och kommande år är jubileumsår, vi firar det väldigt gärna tillsammans med dig!

        ///David
        Ordförande Nordiska Ciklidsällskapet

        Kommentar

        • Zaphi
          NCS Medlem
          • juli 2002
          • 5395

          #19
          Ursprungligen postat av DaRe
          Min poäng är bara att vi hamnar i en filosofisk debatt. Om man matar med flit eller ej kan ju tolkas som gränsland i de flesta fall.
          Många brott ligger i gränsland och när det väl kommer till kritan är det en domstol som avgör huruvida det är en olaglig handling eller inte. Normalt försöker man även undvika gränsland.
          www.viktorsundberg.se | www.naturfotokurser.se

          Kommentar

          Arbetssätt...