Utmaning - hur bygga om akvarierummet

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Mikael W
    NCS Medlem
    • augusti 2002
    • 8598

    Utmaning - hur bygga om akvarierummet

    Hej

    För ca 10 år sedan fick jag tillfälle att hyra en skrubb på 4x5 meter i källaren i vårt bostadshus. En långvarig dröm gick i uppfyllelse. Så småningom, med låg budget, fylldes rummet upp av alla mina gamla akvarier plus sånt jag kunde komma över, begagnat och billigt. Så nu är det tvärfyllt med 23 akvarier i olika storlekar, 28-620 l.

    Nu, 10 år senare, vet jag ungefär hur jag vill ha det, i relation till vad som ryms. Tänkte behålla mina två starka ställningar och de 4 största akvarierna, samt en ställning med 3 st à 200 l (för eventuella yngel). Sedan ska jag skaffa ett skåp (att ha alla lösa grejer i). Och med tiden utöka med ytterligare 2 starka ställningar och 2 st 720 liters i vardera. Då blir det 8 medelstora och 3 små akvarier, inalles 11 i stället för nuvarande 23.

    Problemet är att jag inte vill avstå från några fiskar. Hur ska jag lyckas jonglera runt fisken medan jag river gammalt och bygger upp nytt? Nån som gått igenom detta och har goda råd?

    Skulle jag komma åt att måla golv och väggar samtidigt blev det ju lite snyggare. Och en tanke på att installera ett avrinningssystem har jag också. Det finns ingen golvbrunn (det vore ju alltför enkelt) utan vattnet ska ledas till en toalett i ett rum bredvid.

    Det tog ett bra tag att fundera ut hur ställningarna ska stå. Och att tvingas besluta göra mig av med en massa mindre akvarier. Men nu är jag i alla fall så långt.

    Vågar man ens tänka på att flytta en metallställning med 2 akvarier à 620 liter utan att lyfta av akvarierna först (självklart måste akvarierna tömmas)?
    mvh
    Mikael W
    (NCS-medlem sedan 1981)
  • Göran Å
    Användare
    • december 2005
    • 1295

    #2
    Nu har du en underbar tid framför dig med planering och nyskapande samt hårt arbete.

    Själv tycker jag att just planerandet av olika projekt är nästan det roligaste med hobbyn.

    Något som jag har anv vid mina olika förändingar av akvarium/akvarierum är ett provisorikst kar iform av en plast tunna på 200L (har 2st). Där har jag inhyst mina fiskar under som längst ca 1-2 månader medans jag ex har tapeserat bakom akvariet inne i huset. Använde även tunnan när jag målade om i mitt akvarierum/förråd. Bifogar kort på min tunna.

    När det gäller målning i ditt rum måste du tänka på ventilation så att dina fiskar som kan tänkas gå kvar i rummet inte blir förgiftade av färglukten. Detta gäller speciellt golvfärgen som brukar lukta väldigt starkt.

    Att måla väggarna går nog bra, dra fram ställningarna så du får 1m mellanrum och rolla på färg.

    Golvet kan vara lurigare att måla med en massa benställningar, men det kanske går.

    Ang metallställningen så är det väl bara att prova att dra den med kar i.....

    Du får hålla oss uppdaterade hur det går gärna med lite bilder.

    Lycka till............


    Mvh Göran
    http://www.skovdeaf.se/
    http://www.fotosidan.se/member/view.htm?ID=113642
    http://www.skovdefagelklubb.se/

    Kommentar

    • endymion

      #3
      Jag håller på med lite omflyttningar just nu, det man ska tänka på först är att det tar minst 5 ggr så lång tid som man tänkt. Själv tränger jag ihop fiskarna i ett kar under ett par timmar. För att sedan flytta till ordinarie kar. Så länge man har igångkört grus ska det inte vara några problem att tömma ut större delen av vattnet.

      Jag hade inte flyttat en hel ställning med två kar i. Ett funkar ok att flytta med.

      Du kan bygga en sump dit du tömmer vattnet för att sedan ha en länspump som startar med hjälp av en flottör. Typ en sådan här, http://www.rusta.se/pump_p31501006.html fast jag tror de har skrivit fel på kapaciteten jag har en nästan likadan som är på 7500 liter i timmen.

      Kommentar

      Arbetssätt...