Tropheus moorii "ilangi"

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Nyanzalac
    Användare
    • augusti 2002
    • 46

    Tropheus moorii "ilangi"

    Jeg har i litt over et år hatt glede av å holde en gruppe med "ilangi".Problemet er imidlertid at jeg ikke får yngel. De leker ofte og det observeres at det går hunner å tygger i perioder. Problemet er at de spytter eggene.
    Gruppen er harmonisk med lite agressivitet.

    Er det flere som har samme erfaringer, evt. løsninger på problemet.

    Har snakket med andre akvarister som holder "ilangi" og de har som regel liten tilvekst av gruppen, da de leker sjeldent og får få unger.

  • elof
    Användare
    • maj 2002
    • 225

    #2
    Hej!

    har inga tropheus själv, men jag har mbunas, det tog nästan ett år (!) innan mina maingano fick yngel i karet. jag har inte orkar plocka upp tuggande honor, utan låter dom försöka så gott det går själva. dom har lekt och tuggat flera ggr utan resultat, men för några veckor sedan så såg jag några små yngel i akvariet, dom har äntligen lyckats <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>.
    jag antar att anledningen till misslyckandet kan vara att dom är unga och oerfarna, eller blir störda och stressade av den övriga gruppen så att dom spottar ut äggen. låt det ta tid så lyckas dom nog till slut om du har jämna och fina vattenvärden och bra cirkulation i karet.

    om du vill ha yngel tycker jag du ska flytta över en tuggande hona till ett spottkar.

    MVH Simon

    MVH Simon

    Kommentar

    • Fredrik H.
      Användare
      • april 2002
      • 1884

      #3
      Det är just här problem infinner sig vad det gäller Tropheus. En hona som får gå i ett spottkar bara ett litet tag mister sin plats i gruppen och blir ofta dödad då hon släpps tillbaka. En produktiv hona är ju guld värd så henne bör man inte riskera. Tropheus måste nästan tömmas eller få spotta bland gruppen.

      Jag tror att ditt problem har med aggression att göra. Har du mycket sten i karet? Jag hade nyss en T. moorii hona som fick gå en hel månad med yngel och hon blev nästan dominant av det. Hanen rörde henne inte och hon jagade alla med påse under hakan och allt. Innan dess hade jag väntat i ett helt år utan resultat så det brukar komma till sist. Att tömma karet på all inredning funkade för mig. Hon behövde absolut inget gömställe.

      mvh,

      Fredrik H.
      Fredrik H.
      Gratis konto på: www.cichlidtube.com
      www.cichlidgallery.org
      www.tropheini.com

      Kommentar

      • elof
        Användare
        • maj 2002
        • 225

        #4
        visste inte detdär med att hon tappar sin plats i hirearkin och grejer. man lär så länge man lever (och läser) <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

        / Simon

        MVH Simon

        Kommentar

        • Nyanzalac
          Användare
          • augusti 2002
          • 46

          #5
          Som jeg skrev inledningsvis er det liten agressivitet i gruppen, og kan utelukke det som årsak. Har også forsøkt med lite eller ingen inredning i karet, dog uten resultat.
          Det å flytte en tyggende hunn er jeg ikke særlig tilhenger av, da jeg har samme erfaring som det Fredrik H. referer til.
          Eneste mulighet som jeg ikke har prøvd er å plukke ut hanner eller rettere sagt redusere antall hanner i karet. Vet at noen har lykkes med denne metoden.

          Er det noen andre "ilangi" eiere som kan dele sine erfaringer på området?

          Kommentar

          • StefanL
            Användare
            • augusti 2002
            • 10784

            #6
            Jag har alltid tänkt på just detta med att en fisk tappar sin plats i hierarkin om man flyttar den till ett annat kar, t ex vid spottning av yngel.

            Jag tömmer mina honor på yngel och det har en del kritiserat mig för...man jag ser det som bättre för honorna då de i akvariemiljön inte har en lika bra möjlighet att gömma sig själv och sina yngel som i naturen.

            Nu hjälper jag honorna att "bli av med ynglen" för att snabbt kunna återhämta sig och att lika snabbt komma tillbaka till gruppen.

            Jag har Malawi, men anser det vara lika tillämpligt till dessa som till Tropheus. Den personliga vinsten för mig är ju att jag får större yngelgrupper än om de skulle släppa ynglen i Malawikaret.

            Roligt att se en motivering till tömning av honor som överenstämmer med min uppfattning...

            Stefan, Skövde

            375L Malawi
            2st 100L
            Malawi

            Kommentar

            • kilova
              Användare
              • april 2002
              • 327

              #7
              Hej jag tömmer oxå mina honor (6e dagen) dels för att honan inte ska bli så utmäglad.dels att honan inte ska käka upp ynglen när hon efter 6-7 dagar börgar bli så hungrig att det brukar slinka ner ett antal ägg vid varje matillfälle ,,vanligt är att efter ca 2 veckor finns det inga yngel kvar i munnen på honan . ilangi håller jag utan inredning efter att dom är könsmogna (bara sand i karet).

              Mvh Kim http://w1.456.telia.com/~u45606478/Tropheus.Kim.htm
              Tropheus moori golden kazumba F1
              Tropheus dubosi F1
              Tropheus Chaitica F1
              Tropheus red chimba F1
              Tropheus black pemba F1
              Tropheus moori white limespot (Mwerazi) VF
              Tropheus moori bärnsten F1
              Tropheus moori kejsare
              Mvh Kim

              Kommentar

              • stiffe
                Användare
                • april 2002
                • 953

                #8
                Det som du skriver,Nyanzalac,att du hört av andra Ilangi ägare,att just i en Ilangigrupp är det som regel dålig tillväxt i,tror jag stämmer bra.Känner oxå till några som odlar på just Ilangi och av dom har jag hört samma sak.Det kan gå mycket lång tid mellan lekarna.Men det som du beskriver,är ju att dom leker men att honorna spottar ut äggen efter en tid.Har hört om liknande,men då med andra Tropheus arter,då har orsaken varit att den dominanta hanen,som lekt av honorna,varit steril.Så det som du själv skriver,att eventuellt ta bort någon eller några hanar från gruppen,tycker jag låter som ett bra förslag,och då kanske just den mest dominanta hanen.

                mvh Stefan
                mvh Stefan

                Kommentar

                • Nyanzalac
                  Användare
                  • augusti 2002
                  • 46

                  #9
                  Når jeg holder Tropheus er jeg opptatt av å skape en biotop som er mest mulig lik den som Tropheus lever i Tanganyikasjøen, dvs. klippeformasjoner og stenpartier, dog uten grotter.
                  Kilova sier han holder sine "ilangi" kun med sand som innredning. Personlig er jeg av den oppfatning at et kar skal se pent og "naturlig" ut.
                  Men det er som oftest mange grunner til at Tropheus holdes på dette viset, da det innebærer en pen økonomisk gevinst ved å holde dyre/ettertraktede Tropheus.

                  Tømmer du virkelig hunnene etter 6 dager, Kim? Er ikke det litt i tidligste laget? Setter du da eggene i eggklekker?

                  Kommentar

                  • David Johansson
                    Användare
                    • april 2002
                    • 581

                    #10
                    Jag vill inte dra igång någon diskussion om hurvida tömmning är bra eller inte men skall man tömma så tycker jag att detta skall göras så sent som möjligt. Att honorna blir utmärglade är ju i sig inget problem, det är fullt naturligt.

                    De flesta honorna äter ju också under ruvning och då syftar jag inte på äggen utan vad som bjuds i form av foder.

                    Sterila hannar, eller honor som leker med honor brukar ju resultera i uavbruten ruvning. Men också oerfarenhet som också skrivits tidigare. Jag vet inte hur länge detta varit ett problem för dig men jag har haft honor som gått både tre och 4 gånger innan de gått hela tiden. Jag brukar alltid honorna få leka ett antal gånger innan jag bryr mig om att plocka upp dem, då hinner också kullarna bli lite större.

                    David
                    David

                    Kommentar

                    Arbetssätt...