Bygga akvarium

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • anders921

    Bygga akvarium

    Jag funderar på att bygga ett akvarium, antingen i helglas eller i glas+något annat material. Jag hade nog tänkt mig ett akvarium av modell större med lite ovanligare mått än standard. Är det någon som har erfarenhet av detta eller vet var jag kan finna mer information? Är det tex svårt att silikonisera själv? Är det lönsamt att bygga ett akvarium i standardmått själv eller kan man lika gärna köpa ett nytt?

    Mvh Anders

  • Hagge
    Användare
    • januari 2003
    • 432

    #2
    Inget problem att limma själv, då får du de mått du själv önskar. Att limma ett helglasakvarium är en "baggis". Se till att få ett schysst pris på glaset bara, då kan du komma väldigt billigt undan. Viktigt är att välja ett silikon som är tillförlitligt....
    Välj ett "välbeprövat" silikon framför ett billigt, då bör det inte bli några problem. Glaset bör vara skuret av professionel personal för att undvika problem vid limning. Ska du göra ett stort så är det fördelaktigt att staga upp det ordentligt. gör man akvariet 40 -45 cm djupt (vattendjup) och stagar ordentligt kan man gott nöja sig med 6mm glas, vilket kan införskaffas till mkt. fördelaktigt pris på vissa firmor. Aceton behövs för att rengöra "limningsytorna" ...

    Man behöver inte ha tändstickor el. dyl. emellan när man limmar (som vissa förespråkar), det är bara att lägga en lämplig "sträng" av silikon och trycka ihop delarna relativt rakt å hårt, och se till att man ej får så mkt. (eller inga alls) "luftbubblor" i skarven. Sedan lägger man en xtra sträng invändigt och drar ut den, förslagsvis med ett finger... (gäller om man inte gör allt för stora burkar). Själv skall jag limma ett 180x45x65 i 6mm glas till veckan. Då stagar jag med två längsgående och tre tvärgående stag.
    Du bör kunna få 6mm glas för ca. 300kr/m2 hos rätt leverantör!

    Har du någar specifika funderingar så är det bara att fråga!

    Med vänliga hälsningar



    F.H.
    /Fredrik

    Kommentar

    • anders921

      #3
      Hej Hagge, det verkar som om du själv har erfarenhet av lite större akvarier? Jag har en del vilda idéer med ett riktigt stort akvarium kanske 2x1.5X0.8....men vet inte om det genomförbart. Det kanske är bra att öva på några mindre burkar först så att jag inte gör bort mig. Det blir antagligen rätt jobbigt att hantera stora glasrutor-har du någon erfarenhet av det, jag tänker på tyngden-man måste kanke välta akvariet åt olika håll när för att komma åt att bygga upp det?

      Det vore intressant att följa ditt bygge av din 525-litersburk.... Har du planer på att fortsätta i ännu större skala senare?

      Jag inser att jag egenligen saknar massor av information - finns det någon sajt där ett bygge är systematiskt beskrivet från a till ö?

      /Anders


      Kommentar

      • fiskben

        #4
        ett tips om du ska limma själv är, att du putsar av lite med smärgelduk eller ett fint sandpapper där fogen ska ligga.Då får du en fog som håller längre. sedan skulle då iallafall jag jag använda mig av fogspalt"tändstickor". Jag använder "plastskims"(finns hos glasmästaren)2-3mm när jag limmar. man lär ju räkna med att glasen rör sig lite, om inte annat så iallafall när du fyller i vatten. Eller om du inte fått underlaget hundra. ett glas är svagast i kanterna.Därför bör man inte limma kant i kant!Jag tycker att du ska fråga glashandlaren där du bor, han bekräftar nog det här. Plus att du får veta några viktiga saker om glas hållbarhet.Ingen vill väl lägga mycket pengar på glas för att sen se det gå sönder.Det kostar dig inge mer å göra fogspalt, nåja kanske 20 kr....Mvh jesse

        Kommentar

        • anders921

          #5
          Tack för tipsen! Jag bor i Stockholm: vilken glasmästare vänder man sig till om man vill ställa frågor om akvariebygge? Jag antar att bilglasmästaren på hörnet inte har fullständig koll på ämnet

          Det här med glastjocklek; finns det någon tabell någonstans?

          Och så en till fråga: när man dimensionerar, finns det några riktlinjer-kanske blir lite ostadigt med ett 2x1,5x0,45m i 6mm glas

          Kommentar

          • Ps.Daniel

            #6
            Hej!

            Med 6mm glas till ett så stort kar hade det sagt PANG innan det va halvfullt.
            satsa hellre på tjockare glas(10mm eller 12mm).

            MvH Daniel

            DANIEL

            Kommentar

            • Hoffa
              Användare
              • november 2002
              • 406

              #7
              Kolla denna artikel.



              Skulle vilja bygga ett stort kar men hittar inga bra priser på glas utan det ligger runt 1500 kr/kvm


              Mvh Hoffa

              Jimmy

              Kommentar

              • Hagge
                Användare
                • januari 2003
                • 432

                #8
                Storleken på akvariet är INTE av AVGÖRANDE betydelse för glastjockleken ... utan vattendjupet (ökat tryck) tex. om man bygger ett akvarium som endast är 30cm ("vattendjup") kan man bygga i 4mm glas (även om akvariet i övrigt är ganska stort (bottenyta), förutsatt att man stagar upp det lite. naturligtvis finns det en övre gräns när kanske bör se över om man skall välja ett tjockare bottenglas...

                "ett tips om du ska limma själv är, att du putsar av lite med smärgelduk eller ett fint sandpapper där fogen ska ligga.Då får du en fog som håller längre" - Observera att du får slipdamm som ovillkorligen måste tas bort innan limning!!!!
                Precis som "fiskben" skriver behövs en fogspalt (absolut nödvändigt vid större (djupare) burkar)... därmed inte sagt att du behöver "stickor" eller "skims", men det är ingen nackdel naturligtvis!!

                En professionel "glasmästare" i vår akvarieklubb har gjort tester med 6mm glas och det fungerar utan problem upp till 50cm "vattendjup", därmed inte sagt att det är att rekommendera ... Ska man ha akvariet i ett hus eller lägenhet är det bättre att gå på den "säkra" linjen och välja ett överdimensionerat glas, men har man som mig en "odlingslokal" på källarplan med målat cementgolv och golvbrunnar så kan för att komma billigt undan kosta på sig att bygga med mindre marginaler...

                "2x1,5x0,45m" låter inte som några praktiska mått, eller ????
                (definitivt inte att rek. för 6mm glas iaf.) Fan va de kommar att bli tungt och svårmanövrerat ....

                "man måste kanke välta akvariet åt olika håll när för att komma åt att bygga upp det?" - Jo, det underlättar (inte nödvändigt dock) när stagen skall på plats, men i övrigt kan du limma alla sidor på ett plant underlag utan att behöva vrida eller vända åbäket, gäller bara att grejerna hålls på plats medans det härdar! (Tejp räcker till normalstora burkar)

                Man bör även vara på den säkra sidan vad försäkringsbolagt har för åsikter i ärendet innan man ger sig på att limma själv.

                Som sagt, jag skall limma 180x45(v.djup)x65 i 6mm glas, och det är inga som helst problem enligt "min" glasmästare, dessutom har andra i min omgivning redan provat så pass stora burkar med den konstruktionen och med fördelaktigt resultat!!!

                Men som tidigare sagt, inget fel i att vara på den "säkra" sidan, förutom att det initialt blir dyrare (men i längden kanske billigare, vem vet)


                "kanske blir lite ostadigt med ett 2x1,5x0,45m i 6mm glas" - HELT RÄTT!!


                "Det här med glastjocklek; finns det någon tabell någonstans?" - Jo det finns det! Observera att det finns olika tabeller för olika glastyper. Glasmästarna har den information du behöver!

                Mvh






                F.H.
                /Fredrik

                Kommentar

                • Hagge
                  Användare
                  • januari 2003
                  • 432

                  #9
                  Så här står det under Frågor&Svar på denna sajt;

                  "Hur tjockt glas skall jag använda när jag bygger mitt akvarium?

                  Svar;

                  Vilken tjocklek på glaset man skall använda sig av är helt beroend på vilken höjd akvariet skall ha. Som riktmärke kan man använda följande tabell vid val av glas:

                  4 mm - max 30 cm
                  6 mm - max 40 cm
                  8 mm - max 50 cm.
                  10 mm - max 60cm.
                  12 mm - max 70cm.

                  Med 4 mm glas kan man alltså bygga akvarium som är upp till 30 cm höga. Tjockare glas kan med fördel användas.

                  För att stabilisera långa eller djupa akvarium används tvärstag och sidolister."

                  Jag har personligen nyligen byggt 4st 100x60x40 i 6mm glas (med sagning), andra har byggt samma storlek helt utan stag/lister och det är inga som helst problem. (40=vattendjup)

                  Mvh







                  F.H.
                  /Fredrik

                  Kommentar

                  • Jimmi
                    Användare
                    • november 2002
                    • 37

                    #10
                    Bygg ett i marinplywood, det har jag gjort !!


                    Kommentar

                    • Buckshot Jones

                      #11
                      citat:
                      Hej Hagge, det verkar som om du själv har erfarenhet av lite större akvarier? Jag har en del vilda idéer med ett riktigt stort akvarium kanske 2x1.5X0.8....men vet inte om det genomförbart. Det kanske är bra att öva på några mindre burkar först<img src=extra_smiley_banghead.gif border=0 align=middle> så att jag inte gör bort mig. Det blir antagligen rätt jobbigt att hantera stora glasrutor-har du någon erfarenhet av det, jag tänker på tyngden-man måste kanke välta akvariet åt olika håll när för att komma åt att bygga upp det?

                      Det vore intressant att följa ditt bygge av din 525-litersburk.... Har du planer på att fortsätta i ännu större skala senare?

                      Jag inser att jag egenligen saknar massor av information - finns det någon sajt där ett bygge är systematiskt beskrivet från a till ö?

                      /Anders


                      Visst är det genomförbart, bara du ha några starka kompisar och en tjock plånbok
                      Till det akvariet skulle du behöva 15mm glas, dyrt och tungt.
                      Bara botten skulle väga 112kg
                      Fast har du inte limmat innan så är det ju en bra ide att öva på ett mindre akvarie först.
                      Med rätt kontakter kan du köpa glaset till bra pris.
                      Jag gav 3000kr för mitt akvarieglas med måtten 2350*1000*650 mm fast då är det 12mm glas. Du skulle kunna använda 12mm glas om du nöjer dig med 700mm höjd.
                      Jag tror inte det är ngn bra ide att välta akvariet(om du skulle orka det).
                      Jag har hör att ett akvarie blir försvagat varje gång man flyttar på det, så t.ex om man köper ett begagnat akvarie som håller tätt hos säljaren så kan det börja läcka när man kommer hem.

                      Kommentar

                      • Hagge
                        Användare
                        • januari 2003
                        • 432

                        #12
                        Enkelt uttryckt kan man säga att vattendjup (el. höjd om man så vill) = tjockare glas = dyrare
                        De flesta fiskar behöver inget större vattendjup, utan föredrar istället större bottenyta - vilket är bra för våra plånböcker

                        vikten bör också iaktagas!

                        Jag byggde 4st 240l-burkar inkl. silikon och lister/stag för drygt 2000:- / (2160:- om jag inte minns fel) 4 st 240l burkar blir en hel del glas ... 6-7 kvm någonstans tror jag det gick åt.

                        Är man osäker kan man anlita någon erfaren att göra det kritiska, naturligtvis blir det lite dyrare (om man inte känner ngn. som gör det gratis av omtänksamhet)

                        F.H.
                        /Fredrik

                        Kommentar

                        • patrikflink

                          #13
                          Ursprungligen postat av Hagge
                          Storleken på akvariet är INTE av AVGÖRANDE betydelse för glastjockleken ... utan vattendjupet (ökat tryck) tex. om man bygger ett akvarium som endast är 30cm ("vattendjup") kan man bygga i 4mm glas (även om akvariet i övrigt är ganska stort (bottenyta), förutsatt att man stagar upp det lite. naturligtvis finns det en övre gräns när kanske bör se över om man skall välja ett tjockare bottenglas...

                          "ett tips om du ska limma själv är, att du putsar av lite med smärgelduk eller ett fint sandpapper där fogen ska ligga.Då får du en fog som håller längre" - Observera att du får slipdamm som ovillkorligen måste tas bort innan limning!!!!
                          Precis som "fiskben" skriver behövs en fogspalt (absolut nödvändigt vid större (djupare) burkar)... därmed inte sagt att du behöver "stickor" eller "skims", men det är ingen nackdel naturligtvis!!

                          En professionel "glasmästare" i vår akvarieklubb har gjort tester med 6mm glas och det fungerar utan problem upp till 50cm "vattendjup", därmed inte sagt att det är att rekommendera ... Ska man ha akvariet i ett hus eller lägenhet är det bättre att gå på den "säkra" linjen och välja ett överdimensionerat glas, men har man som mig en "odlingslokal" på källarplan med målat cementgolv och golvbrunnar så kan för att komma billigt undan kosta på sig att bygga med mindre marginaler...

                          "2x1,5x0,45m" låter inte som några praktiska mått, eller ????
                          (definitivt inte att rek. för 6mm glas iaf.) Fan va de kommar att bli tungt och svårmanövrerat ....

                          "man måste kanke välta akvariet åt olika håll när för att komma åt att bygga upp det?" - Jo, det underlättar (inte nödvändigt dock) när stagen skall på plats, men i övrigt kan du limma alla sidor på ett plant underlag utan att behöva vrida eller vända åbäket, gäller bara att grejerna hålls på plats medans det härdar! (Tejp räcker till normalstora burkar)

                          Man bör även vara på den säkra sidan vad försäkringsbolagt har för åsikter i ärendet innan man ger sig på att limma själv.

                          Som sagt, jag skall limma 180x45(v.djup)x65 i 6mm glas, och det är inga som helst problem enligt "min" glasmästare, dessutom har andra i min omgivning redan provat så pass stora burkar med den konstruktionen och med fördelaktigt resultat!!!

                          Men som tidigare sagt, inget fel i att vara på den "säkra" sidan, förutom att det initialt blir dyrare (men i längden kanske billigare, vem vet)


                          "kanske blir lite ostadigt med ett 2x1,5x0,45m i 6mm glas" - HELT RÄTT!!


                          "Det här med glastjocklek; finns det någon tabell någonstans?" - Jo det finns det! Observera att det finns olika tabeller för olika glastyper. Glasmästarna har den information du behöver!

                          Mvh






                          F.H.

                          Då kan jag lungt tro på din "glasmästare" i klubben att mitt projekt på 600L med 6mm glas kommer att hålla med alulister runt hela, samt 3 stag på ovan sidan (från baksida till framsida) som popnitas fast.
                          Måtten är följande: 2000x60x50mm och 50mm är då höjden. Alulister bör ju stadga upp det hela.

                          Kommentar

                          • poujac
                            Användare
                            • maj 2006
                            • 170

                            #14
                            >>Drive a real car drive a Jaguar<<

                            Kommentar

                            • Pelle Linerzén
                              Användare
                              • november 2005
                              • 106

                              #15
                              Lyfter den här lite....
                              Om man ska bygga ett akvarium med måtten ca 2000x700x600mm (lxhxdj), vad ska man ha för tjocklek på glasen då?
                              Kan man inte ha baksida+botten+sidor i rostfritt stål eller vanligt stål med tunnare glas? Det är ju tänkt att vara bakgrund i frigolit i alla fall där...
                              Pånyttfödd med 400 liters malawi

                              Kommentar

                              Arbetssätt...