Camallanus?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Koi-fantast
    Användare
    • november 2007
    • 555

    Camallanus?

    Behöver hjälp/rådgivning:

    Den 22/12-07 fick jag 50+ Guppy av vänner. En guppy hade ett vitt cylindriskt föremål från analöppning och nedåt. ca. 4mm långt och 2mm i diameter. Jag frågade mina vänner om de visste vad det var och de sa "tarmar". Jag misstänkte att det rörde sig om någon parasit men har inte hittat någon som helt matchar. Ett tag var jag inne på hakparasit, men den sitter som sagt under kroppen och jag har inte sett något som skulle likna äggsäckar. Jag har sett tre fiskar med detta som jag plockat bort. Dock är jag osäker på om jag fått med parasiten eller om den lossnat innan i akvariet. Den sista tog jag bort för en vecka sedan och jag har inte sett något sedan dess. Jag har beställt Nematol från Sera, men är lite osäker på om jag ska behandla oavsett om jag inte ser något mer innan jag får medicinen.

    Det svåra är ju att slå fast att det är Camallanus?
    Är Camallanus röd, eller kan den vara vit?
    Hjälper Nematol eller behöver jag Flubendazol, Levamisol eller något annat?

    Fortplantningen av parasiten verkar iaf. vara ganska långsam och jag är undrande om den förs vidare genom att fiskar äter upp en sjuk död fisk, eller om det föds fullt med frisimmande parasiter i karet? Det svaga förloppet i karet tyder inte på det om det inte är så att de lever länge i magen på fisken innan de tittar ut? Det är ju också möjligt att det behövs någon "värd" som begränsar utvecklingen?

    Tack på förhand!
    http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=1728683
    http://www.bollmoraakvarieklubb.org/
  • Lutt
    Användare
    • oktober 2005
    • 1919

    #2
    Nematol är en rätt ny medicin från sera om jag inte minns fel, men om den slår ut nematoder som Camallanus så borde den bli en storsäljare tillslut.
    Levamisol är numera olagligt i Sverige men den är riktigt bra.
    Jag använde mig dock av Axilur i tablettform, jag tog en halv tablett och krossade den och la den i ett fat med vatten i och sedan la jag i lite torrfoder så det fick suga till sig. Jag fick tillslut död på maskarna efter ca 1 1/2-2 veckor.

    Kommentar

    • Koi-fantast
      Användare
      • november 2007
      • 555

      #3
      Min lokala djuraffär hade inte Nematol hemma när jag kollade i förra veckan, och jag tror inte att de hade hört det namnet tidigare. De skulle iaf ta hem det, men jag beställde från Pwss istället som hade det på sin hemsida. Hoppas att det dyker upp ett paket snart!

      Apoteket hade heller ingenting och de visste inget om mediciner som jag frågade efter.

      Möjliga mediciner är:
      Fenbendazon
      Flubedazol
      Levamisol
      Triclorofon
      Pancur
      Flubenol
      Mebendazole
      Axilur
      Thiabendazol (TBZ)
      Benzimidazoler
      Levamisol (Levamisole hydrocholride)
      Niclosamide
      Sera Nematol

      Jag läste att det kan ta upp till 168 dagar innan Camallanus syns och det finns fler än sex arter. Cotti föder levande ungar, de andra verkar behöva en värd (kräftdjur).
      http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=1728683
      http://www.bollmoraakvarieklubb.org/

      Kommentar

      • Koi-fantast
        Användare
        • november 2007
        • 555

        #4
        Hmm, skit och dåliga gener?!

        Jag hämtade ut sändnigen från Pwss igår så nu har jag Nematol. Dock, börjar jag tro att krökta ryggar och insjunkna magar, latjo beteende beror på inavel och dåligt urval snarare än sjukdom eller parasit. Det som hänger under fisken är nog fiberrik bajs som de inte kan klippa av.. Det är också skitsvårt att se om bajset åker in eller klipps av när de simmar runt runt..
        http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=1728683
        http://www.bollmoraakvarieklubb.org/

        Kommentar

        Arbetssätt...