Fiskar tänker logiskt

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Göran Å
    Användare
    • december 2005
    • 1295

    Fiskar tänker logiskt

    Satt och bläddrade i en Illustrerad Vetenskaps tidning idag och hittade denna intressanta artikel.

    Fiskar tänker logiskt
    Genom att studera ciklidhannar i Tanganyikasjön i Afrika har amerikanska biologer bevisat att fiskar kan tänka logiskt. Forskarna har länge vetat att hannarna slåss med varandra om revir, men den nya studien visar att fiskarna hittar sin plats i rangordningen genom att se andra hannar slåss. De kan av allt att döma tänka: är hanne A starkare än hanne B och hanne B är starkare än jag, så måste även hanne A vara starkare än jag. Biologerna är överraskade av att djur med så liten hjärna utvecklat mentala förmågor, som gör det möjligt för dem att tänka sig fram till ett resultat.

    nr 8/2007, sidan 23

    / Mvh Göran
    http://www.skovdeaf.se/
    http://www.fotosidan.se/member/view.htm?ID=113642
    http://www.skovdefagelklubb.se/
  • PatrikMalmo
    Användare
    • maj 2005
    • 4642

    #2
    Sådant är lurigt... tänker alls inte ifrågasätta studien, men vill tjöta lite ändå. Dels är vi inne på definitionen av logiskt tänkande och dels är vi inne på grundläggande beteenden. Enligt min erfarenhet är firrar mycket duktiga på att bedöma sizen på artfränder, så vad säger att en firre som ser två andra slåss inte kan bedöma sizen på båda kontrahenterna och inse att där har jag inget att hämta?

    Tar vi matningen så kanske man kan diskutera logik där också. Firrar av båda könen är duktiga på att känna igen rutinerna framför karet, och även skygga firrar kan komma fram när det är matdags (utan att maten ens finns i karet alltså). Är det logik eller "bara" inlärning? Även nyinkoppade firrar verkar känna av de andras mat-iver och kan snabbt komma fram för en munsbit.

    Nå, det vore fräckt om firrar kunde tänka logiskt, men jag är tvivlande i allafall. Roligt att fundera kring, så ta det absolut inte som någon kritik - bara några synpunkter.

    Hilsen,

    P
    Ingen fisk har läst böckerna.

    Kommentar

    Arbetssätt...