viltfångat?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • imported_n/a
    Användare
    • september 2002
    • 43

    viltfångat?

    Ibland står det VF på akvariet i affären. Finns det något sätt att förvissa sig om att så är fallet? Jag har ju försäljarens ärliga utseende att luta mig mot, men fiskarna har ju passerat många händer, innan de når försäljaren.Någonstans kunde ju fel tänkas ha uppstått. Dessa fiskar kostar ju mycket mer än de "dussinodlade" och jag vill ju gärna veta, att jag får det, som jag tror mig få! Kan jag få lite tips och råd.

  • imported_n/a
    Användare
    • september 2002
    • 43

    #2
    Hej! Många har läst, men ingen har velat svara. Nog måste det väl ändå finnas ciklidister, som har VF i sina akvarier? Därför frågar jag igen: Hur SER ni att det verkligen är VF, som ni har, istället för vilken odlad fisk som helst av samma slag?

    Kommentar

    • Ps.Daniel

      #3
      Hej!

      Man kan givetvis inte försäkra sig på att det verkligen är VF man köper, men om man ser ungfiskar i handeln där alla är ungefär lika stora och alla har en pigmentsfläck på samma ställe kan man ju fundera.
      När man köper VF brukar de oftast vara i "ärliga" affärer som har koll(talar för dem affärer jag har varit i).
      Det är oftast vuxna fiskar.
      Man kan även se på beteénde om det är en sönderodlad rödzebra eller VF pigg rödzebra, men det är inte lika säkert..

      Mvh Daniel

      DANIEL

      Kommentar

      • peter
        Användare
        • augusti 2002
        • 161

        #4
        det är nog olika på olika fiskar som vf tropheus har en högre panna och är mer rund i huvudformen medan en odlad oftast är lite rundad
        vid munnen sedan platt vid ögat ganska stort parti för att sedan
        bli rund mot ryggfenan det är när man ser fisken från sidan.
        om det inte är fiskar som gått länge så brukar de vara slanka i
        kroppen men det är ju inga garantier man får oftast lita på
        zooaffären eller kolla med grossist om den affären köpt någon
        vf fisk.

        Kommentar

        • imported_n/a
          Användare
          • september 2002
          • 43

          #5
          Nog är det väl lite konstigt, trots allt.Köper jag en brödrost, har jag åtminstone garanti på köpet, men köper jag VF går det på lite lösa boliner. Har jag tur, får jag det jag betalar för, annars får jag skylla mig själv, eller?

          Kommentar

          • Fredrik H.
            Användare
            • april 2002
            • 1884

            #6
            Det där förstår jag inte Peter? Varför skulle VF ha annorlunda form än odlat? Det har jag aldrig lagt märke till och heller aldrig hört någon annan som lagt märke till. Födointaget avgör formerna på en Tropheus inte hurvida den är odlad eller vildfångad. Det är däremot helt fel att säga att alla Tropheus har samma form. Duboisi, åtminstone "Maswa" skulle jag vilja säga skiljer sig så markant från moorii att man skulle kunna tro att det vore en annan art.

            Vad Vildfångat beträffar så är marknaden ganska säker. Köp inte av folk som du inte känner, åtminstone lite. Fråga var fisken kommer ifrån. Jag har bara köpt VF på Ciklide centret i Köpenhamn och Sandby ciklidhobby och jag kan garantera att de inte far med osanningar. Om prisskillnaden är gigantisk, tex. vid inköp av en grupp Tropheus på över 5000 kronor, så skulle jag fråga vart fisken kommer ifrån och sedan spåra den tillbaka innan jag köpte. Om något är fel så brukar det vanligen vara så att handlaren är ovetande och att fisken är uppfödd i dammar i ursprungslandet. Handlare som säljer europeisk-odlad fisk som vildfångad har jag i alla fall aldrig hört talas om.

            En butik som har flera olika arter fullvuxen fisk sysslar vanligen med VF. Det kan inte vara mycket annat efersom ingen uppfödare har råd att föda upp mycket fisk till fullvuxen storlek och inbytta fullvuxna exemplar brukar inte tillåtas bli så många i en butik att de fyller flera akvarier. Om du handlar hos kända handlare så kan du också vara säker på att de har med så pass mycket garvade ciklidister att göra dagligen att lögner om vad som finns i butiken skulle uppdagas och betyda döden för rörelsen.

            mvh,

            Fredrik H.
            Fredrik H.
            Gratis konto på: www.cichlidtube.com
            www.cichlidgallery.org
            www.tropheini.com

            Kommentar

            • imported_n/a
              Användare
              • september 2002
              • 43

              #7
              De flesta köper nog sina fiskar på hemmaplan. Beroende på orten där man bor, kan ju affären vara större eller mindre.Zoologiska handlare har väl ett rikssamarbete och om detta även innefattar policyfrågor avseende VF känner jag inte till, men någon annan kanske vet.Små affärer tar ju inte hem något stort antal fiskar heller och detta gör ju jämförelsen svårare mellan VF och "vanliga" odlade. Också specialister kan ju ta fel. T ex tvistas ju fortfarande vilken Mona-Lisatavla, som egentligen är den äkta!

              Kommentar

              • imported_n/a
                Användare
                • september 2002
                • 43

                #8
                Om jag sammanfattar detta, ser egentligen ingen , att det är VF i akvariet. Andra gör tydligen på samma sätt som jag gör; läser skylten i affären och låter sig nöja med det.
                Det vilda och ursprungliga ligger tydligen i betraktarens öga. Därför är det ju en smula lustigt, att vi fortfarande har akvarister, som talar sig varma för det ursprungliga och det vilda och det stycke natur man vill ha i sitt hem eller arbetsplats.

                Kommentar

                • Fredrik H.
                  Användare
                  • april 2002
                  • 1884

                  #9
                  Jag upplever stor skillnad på beteendet mellan VF Tropheus och odlat men det tror jag är svårt att upptäcka i affären. Det är givetvis också så att det finns exemplar som man kan hitta i en butik som man blir betagen av som hade varit svåra att få att färga ut på det viset ifall de hade levt hela sitt liv i akvarie. Jag tänker då främst på stora icke-mbunas från Malawi som jag har sett på Ciklidecentret i KBH. Tex D.compressiceps, N.linni osv.

                  Annars kan jag bara se odling som anledning till att köpa VF, och det är inte så mycket för att avkomman ser annorlunda ut som för att man ska kunna kalla dem F1 med gott samvete och kunna sätta priset därefter. Med detta vill jag inte säga att det är fel att ta mer betalt för F1. Jag tycker att det är viktigt att inte odla sönder stammarna men de tre första generationerna har normalt sett inga visuella olikheter.

                  mvh,

                  Fredrik H.
                  Fredrik H.
                  Gratis konto på: www.cichlidtube.com
                  www.cichlidgallery.org
                  www.tropheini.com

                  Kommentar

                  • deelay
                    Användare
                    • september 2002
                    • 5394

                    #10
                    Nilz42....Man kan inte alltid se om det e viltfångad fisk men ofta går det att se om man kollar på proportionerna på fisken.

                    huvud kontra kropp och fenor

                    En vf fisk har oftast inte samma proportioner som en odlad.
                    Det krävs ju då att man e någorlunda van att se den i odlad form för att kunna skillnaden mot en vf.
                    Har den varit o akvarium länge så kommer även den att bli söndermatad och se ut som dom flesta odlade fiskarna.

                    http://www.aquariumstockholm.se/

                    Kommentar

                    • imported_n/a
                      Användare
                      • september 2002
                      • 43

                      #11
                      Att fiskar i naturen också kan se olika ut håller vi väl alla med om. Det är ju bara att titta på tusenbröder bland abborrar och jämföra dessa med fullvuxna sådana,då ser man ju hur en riktig abborre ska se ut. Då ser man ju, att de som är fullvuxna har ett helt annat utseende och en helt annan färg än dessa tusenbröder.Ingen skulle väl anse dessa tusenbröder inte vara "vilda".
                      Min tanke om våra akvariefiskar är nog att vi understundom yvs över de sk VF och anser dessa vara "finare" på något sätt. Men om gemene man och inte heller våra specialintresserade kan bedöma, vilken som är vad, vet jag inte riktigt vad man är ute efter.
                      Det vore kul att ha ett stort akvarium med både vanliga odlade och vildfångade och låta specialisterna pricka ut vad som är vad. Då kunde vi kanske alla bli lite mer ödmjuka och tyvärr tror jag inte att antal rätta svar skulle bli överdrivet stort.

                      Kommentar

                      Arbetssätt...