Vatten i uppsala!

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Eddie
    Användare
    • mars 2007
    • 109

    Vatten i uppsala!

    Hoppas att ni läser unt ni som bor i Uppsala hoppas att deta inte berör er så mycket "Mjukare vatten rinner i kranarna
    Omvandlingen till mjukare kranvatten i Uppsala stad har börjat. Inom ett par månader räknar kommunen med att övergången är helt genomförd.
    Kraftigare tvållödder i duschen och mindre kalkavlagringar på emaljen i badrummet blir de synliga tecknen på att kranvattnet i Uppsala blivit mjukare. Drygt 140 000 invånare i staden får ett mindre hårt vatten i ledningarna. För att hålla processen under kontroll sker förändringen gradvis, men redan nu är vattnet aningen mjukare.
    *- Vi startade försiktigt i förra veckan med en liten sänkning. Det är knappast något som konsumenterna märker, men våra mätningar visar att hårdheten sjunkit ungefär så som vi räknat med, säger Annila Bexelius, uppdragschef vid kommunens va- och avfallskontor.

    Nästa steg
    Om allt går planenligt tas nästa steg i slutet av april, då hårdheten sänks ytterligare ett par steg. Under maj månad räknar kommunen med att omvandlingen till mjukare vatten ska slutföras.
    Enligt kommunens rekommendationer kan villaägare och bostadsfastigheter koppla ur sina avhärdningsfilter, som använts för att mjukgöra det hårda vattnet, när övergången är färdig. På så sätt kan hushållen spara in en del av den höjda vattentaxan, som trädde i kraft vid årsskiftet. Men rekommendationen har ifrågasatts av branschfolk, som menar att en viss lokal avhärdning kommer att behövas även i fortsättningen, för den som vill ha riktigt mjukt vatten i kranarna.

    Vattenprojekt
    Med övergången från hårt till medelhårt vatten i Uppsala stad avslutas ett av kommunens största vattenprojekt någonsin. Två nya vattenverk har byggts för avhärdningen, kilometervis med ledningar har bytts ut och nya pumpar installerats. Halvmiljardprojektet har inte löpt helt utan motgångar. Förseningen är ungefär ett år. Hösten 2005 dränktes känslig utrustning vid en översvämning i det nya vattenverket i Gränby. Bygghandlingar, kontroll och justeringar har tagit längre tid än väntat. Hushåll har på sina håll fått grumligt vatten i kranarna, som en följd av att de nya vattenverken tagits i bruk. Kommunen var beredd på problemen men hoppas att effekten nu ska vara över." Deta stog i unt


    Mvh
    Eddie
  • Cthulu
    Användare
    • juli 2003
    • 21

    #2
    Av det jag förstått av det som framkommit hittills ska det här inte innebära nånting alls för uppsala och akvariehobbyn. Vattnet blir lite mjukare men inte mjukare än att det nu ska vara ungefär samma som i malawisjön. Desto mer postivt då att vi nu _kan_ göra vattnet mjukare för att hålla även sån fisk, det har inte alls varit möjligt utan r-osmos tidigare då det buffrat som tusan.

    Kommentar

    Arbetssätt...