190liter tomhet...

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Björn
    Användare
    • april 2002
    • 787

    190liter tomhet...

    Hej!
    När jag nu ska slänga ut mina malawiciklider kommer även ett 190liters kar att stå tomt. Även detta kar tänkte jag ha som sällskapsakvarium snarare än rent ciklidkar. Eftersom det känns lite vemodigt att lägga afrikanerna på hyllan, funderar jag nu på att fylla detta kar med fisk som lever i afrikas floder ock bäckar. palettcikliden har alltid varit en favorit. Även om den tillhör de vanligare cikliderna och är både lättskött och lättlekt lockar den med sina vackra färger och intressana beteende.
    Nu ska jag ju bara hitta passande sällskap till dessa skönheter. Akvariet kommer att inredas med mycket växter och rötter. Bottenytan är förhållandevis stor för ett akvarium av denna volym, 95*50cm. hade tänkt prova med ett gäng Kongotetror. Hur många bör man ha/får plats? Finns det några andra invånare man kan ha, tex Thomasiciklider? Och hur är det med biotopriktiga malar, finns det några sådana på den svenska marknaden? Ancistrus funkar ju säkert bra, men det vore ju kul med nått mer biotopriktigt...

    Många frågor, hoppas på minst lika många svar =)

    Mvh
    Björn

    fisklokalen.se - MER ÄN BARA FISKAR
  • Robin
    Användare
    • januari 2003
    • 4526

    #2
    Tjenna! Kongotetror är ett alternativ men vad jag sett ute i handeln så kan dom bli ganska stora för att vara tetror. Dom blir nästan lite fula...
    Mitt förslag är att du tittar lite på en Trewawasae-tetra även den ifrån Kongofloden, men lite lätt rosa istället för kongotetrans ljusbruna färg.

    //Robin
    Mvh
    Robin

    Kommentar

    • RON
      Användare
      • januari 2003
      • 39

      #3
      Hej!

      OM det är västafrikaner du ska fylla ditt tomrum med så kan du få lite tips här; P.Philander en liten trevlig fisk, Guntheri(munruvande palett), sedan har du ju alltid röd cikliden eller Tolapia Joka cikliden

      Lycka till!

      Kommentar

      • Björn
        Användare
        • april 2002
        • 787

        #4
        Hej igen!

        Tack för era svar och förslag, men jag håller fast vid Palettcikliden och Kongotetran. Frågan kvarstår ju nu om man kan ha någon annan trevlig ciklid däri.
        Vad tror ni om följande?
        1par Palettciklider
        1par Thomasiciklider
        10st Kongotetror
        1par Ansistrusmalar

        Blir det kanske för mycket fisk, eller ska jag rent av lägga till något?

        Mvh
        Björn

        fisklokalen.se - MER ÄN BARA FISKAR

        Kommentar

        • daniel_i_malmö
          Användare
          • april 2002
          • 1338

          #5
          citat:
          Blir det kanske för mycket fisk, eller ska jag rent av lägga till något?
          Hej
          Jag tycker din fisksammansättning verkar nästan helt perfekt. Möjligtvis tycker jag att ett nittiofem cm långt (kort) akvarium är på gränsen till för litet till ett fullvuxet gäng kongotetror. De är rätt ståtliga fiskar och kräver en del simutrymme.

          Ett afrikanskt alternativ som uppehåller sig i akvariets mitt skulle kunna vara den afrikanska glasmalen som är en aktiv stimfisk.

          Ancistrusen är naturligtvis ingen afrikan men för att få en algätare i akvariet är det väl OK att fuska lite grand.

          Om du vill komplementera med mer fisk skulle jag föreslå någon ytlevande fisk. Ett gäng tuffa killis av Epiplatys-typ skulle nog göra sig bra i ytan. Eller istället två stycken fjärilsfiskar.

          Vändmalen, Synodontis nigriventris skulle också göra sig bra i akvariet.

          Om du vill ha en ciklidart till så passar den lilla fredliga P.Philander, som Ron föreslog, eller någon av dess nära släktingar perfekt. Dessutom skulle du få variation bland cikliderna eftersom denna till skillnad från paletterna och thomasin är munruvande.

          Jag hade inte stoppat ner Rödcikliden eller den munruvande paletten bland de fiskar du valt om du inte skaffar ett större akvarium först.

          Om du lägger till alla de fiskar jag nämnt här finns det nog en risk att akvariet blir rejält överbefolkat, så var försiktig. Först och främst hade jag nog lagt till en ytvattensfisk.

          Lycka till.




          Tjugofem år med ciklider.
          http://www.malmoakvarieforening.se
          Centralamerika 2006
          Svart kaffe och drömmeri...

          Kommentar

          • Ola Svensson
            Användare
            • april 2002
            • 14633

            #6
            Min erfarenhet är att guenteri blir för stor och stygg. Samma gäller Benitochromis nigrodorsalis (fd. Ch. finley "moliwe"). Har inte hållit dem med palett, bara P. subocelatus, vilket funkade riktigt uselt. Läs min artikel i ciklidbladet (2001 tror jag). Både rödciklid och Tilapia joka är för stora och stygga för att hålla med andra ciklider i ditt akvarium. Det är min erfarenhet iallafall. I ett större akvarium (>1,5m) är nog joka, rödciklid, Chromidotilapia/benitochromis + stygg Pelvicachromis (läs humilis) en väldigt lyckad kombination. För röd ciklid + Benitochromsis bör nog akvariet var >2m. Hos mig funkade inte B. nigrodorsalis tillsammans med rödciklid i ett 1,2m akvarium. Rätta mig om jag har fel men Pseudocrenilabrus philander philander finns väl inte i Västafrika? I FishBase står det "Southern Africa: Orange River system, Cunene, Okavango, Zambezi system, Quanza, Cuango, Cuilo, Cassai, Lufira, Lualaba-Upemba, Luapula-Moero, Lake Malawi, south-east Africa from lower Zambezi south to Vungu River in Natal". Fast jag hade kanske skaffat den ändå! Kongotetran blir för stor på sikt, men utvuxna kongotetror är mycket vackra och knappast svårsålda. Thomasi kommer säkert funka. Det brukar det göra. Andra killies du kan kolla upp är Aphysemion och lyktögon. Du skulle faktiskt kunna byta ut kongotetrorna mot ett stimm lämpliga lyktögon om du skulle lyckas komma över sådana. Extremt vackra men något känsliga. Aphysemion är mycket vackrare än de något gråa Epiplatus. De vackra Epiplatusarna är lite för känsliga för ett sällskapsakvarium. Jag hade dessutom skaffat vändmal. Jag har tre stycken som jag haft i över 20 år! Sammanfattning: Björns föreslagna fisksammansättning lär fungera utmärkt men kongotetrorna växer nog ur akvariet om 5-8 år.

            Mvh.

            Ola
            Med vänliga hälsningar

            Ola

            Kommentar

            • Björn
              Användare
              • april 2002
              • 787

              #7
              Hej igen!
              Som vanligt brilljerar Ola med massor av intressant info! =)
              Om det nu är möjligt så kanske jag skulle satsa på den fiskuppsättning som jag erdan skrivit, med ett tillägg av Vändmalen. Det gör inte så mycket om Kongotetrorna bara kan bo i det karet i 5-8år. Innan dess har jag nog antingen sålt dom eller flyttat till en större bostad där alla fiskar kan få STORA akvarier...

              Jag har ju fått förslaget av er att skaffa större kar, men jag har redan ett 720liters som ska bli sydamerikans biotop. Detta kar som nu ska (fortsätta) vara afrikanskt är egentligen bara ett litet sidoprojekt.

              Tack för allt!

              Mvh
              Björn


              fisklokalen.se - MER ÄN BARA FISKAR

              Kommentar

              • nikl

                #8
                Pröva med Gibbiceps (upp till 50cm i vilt tillstånd) mycket fina oc är inte så rädda sitter gärna på släta rötter.<img src=extra_smilie_zebra_pleco.gif border=0 align=middle>

                nicke

                Kommentar

                Arbetssätt...