DIY Tråd

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Johan1
    Användare
    • maj 2002
    • 390

    DIY Tråd

    Har mellanlandat hemma. Mitt emellan julskinan med släkten till kvällens träff med kamraterna. Har länge tänkt att starta en tråd med lite små praktiska tips… Har aldrig blivit av för man har full upp med allt annat… Bättre nu eller aldrig.
    https://sites.google.com/site/johandiskus/Home
  • Johan1
    Användare
    • maj 2002
    • 390

    #2
    Vattenbyte

    Rör med U, i metall... Ser till så att grus inte far runt för det blåser ut uppåt. Slipper problemet med sugproppar som kan lossna när man fyller på. Kostanad, rostfritt 100kr på bygghandel...
    https://sites.google.com/site/johandiskus/Home

    Kommentar

    • Johan1
      Användare
      • maj 2002
      • 390

      #3
      Kolfilter

      Kolfilter från JULA som man sätter i serie med vattenslagen för att få bort massa klor ur vattnet... Och som säkerhet ifall det backspolar vattennätet etc... Kostanad 300kr med kopplingar...
      https://sites.google.com/site/johandiskus/Home

      Kommentar

      • Johan1
        Användare
        • maj 2002
        • 390

        #4
        Slang

        Vattenbytes slang i akvarium med stora kullar av yngel. Diskus scalarer etc som alltid vill åka in i slagen
        https://sites.google.com/site/johandiskus/Home

        Kommentar

        • Johan1
          Användare
          • maj 2002
          • 390

          #5
          Torvhink

          Murarhink med hål i botten (1cm). Lite filtervadd. Full med torv... Över regnvattenstunna. Skapar massa bra med torvatten.
          https://sites.google.com/site/johandiskus/Home

          Kommentar

          • Johan1
            Användare
            • maj 2002
            • 390

            #6
            Mösavatten

            Istället för att filtera över torv. Åker man till mossen. Torvtäkt... Tänk att tala med markägare etc... Fyller på det riktigt mörka vattnet. I vintunnor.. Har med en tratt som även har filtermatta i som filterar. Ger massor av mörkt torvatten snabbt... Kallas av mina icke fiskkamtater för mösa vatten. Har oftas ett mycket lågt pH vild diskus leker som ganlingar i detta.
            https://sites.google.com/site/johandiskus/Home

            Kommentar

            • Johan1
              Användare
              • maj 2002
              • 390

              #7
              Eklöv

              Varje höst så plockar man massor av eklov som man torkar och ha inne. Bra att färga vatten. Leka tetror etc. I .... Skit bra...
              https://sites.google.com/site/johandiskus/Home

              Kommentar

              • Johan1
                Användare
                • maj 2002
                • 390

                #8
                Dammfilter

                Spara pengar på att köpa ett vanligt damfilter till sitt odlingsakvarium. massor av filter volym
                https://sites.google.com/site/johandiskus/Home

                Kommentar

                • Johan1
                  Användare
                  • maj 2002
                  • 390

                  #9
                  Artemia

                  Spruta+Långt rör=Så att man kan suga upp artemia och spruta in i en kull med yngel...
                  https://sites.google.com/site/johandiskus/Home

                  Kommentar

                  • Johan1
                    Användare
                    • maj 2002
                    • 390

                    #10
                    Jäst

                    CO2+jäst+Backventil och köpt Co2 diffusor... Fungerar bra...
                    https://sites.google.com/site/johandiskus/Home

                    Kommentar

                    • Johan1
                      Användare
                      • maj 2002
                      • 390

                      #11
                      Daphnier

                      Det finns upp till ca ett hundra tal sorter av daphnier. Av de flertalet kända dapniearterna är det ett fåtal som är intressant som diskus foder. Man har odlat daphnier i över 130 år.

                      ”Daphnia magna” lever i näringsrika vatten, som gödslats av kor, fåglar etc. Man letar efter ”Daphnia magna” i dammar där vattnet temperatur är över 15 grader. Det är ofta ”Daphnia magna” som hittar i zooaffärer och den sort som passar diskus bäst. Den blir ca 5 mm stor.

                      De andra sorterna daphnier som man kan hitta i zoo affären ibland är, Daphnia plux, Daphnia longispina, Daphnia cucullata och Daphnia bosmina. Dessa är inte så lämpliga som diskus då de oftast är för små så att diskusen är inte intresserade av dom som foder.

                      Dafnier har används som akvariefoder i flera hundra år. Det finns flera sätt att få tag i dafnier antingen odlar man dom själv i ett kärl, eller fångar man dom själv. Ibland finns det även möjlighet att hitta levande i sin lokala zooaffär.
                      En gammal plastlåda. I lådan finns gammalt kranvatten utblandat med hönsgödsel. Alla prickarna som syns på bilden är daphnier.

                      Dafnier är mellan 0.25 till 5 mm stora. De har en kroppsfärg som går från grönaktigt till rödaktigt. De har ett tvådelat skal som ut omsluter kropp och ben. En dafnier har fyra till sex ben. Man känner igen dafnier genom deras hoppande rörelse genom vattnet.

                      Dafnier är filtrerar vattnet efter olika bakterier, flaggelater och olika mikroskåpiska alger. Fodret silas genom bukpartiet med hjälp av benen fram till munnen. Dafniers näringsvärde är inte det bästa, genom att tillsätta omega 3 och vitaminer i odlings balja är det möjligt att förbättra dafniers näringsvärde. Dafnier får sin röda färg av karotider
                      En vacker sommar dag när man har varit och hämtat daphnier till sina diskus i källaren. Ett mycket uppskattat inslag om man skall leka vildfångad diskus.

                      På vintern kläcks defnier som har övervintrat antingen i grund på land eller i grunt vatten. Dafniers ägg har då oftast varit utsatt för både frost och uttorkning. Dessa ägg som har övervintrat är uteslutande honor. Dessa börjar sedan producera nya dafnier genom jungfru födsel. När livsbetingelserna försämras framåt hösten börjar daphnierna att producera en ny sort ägg som utvecklas till hannar. Hannarna parar sig sedan med honorna och skapar vilo ägg som väntar på nästa vår innan de kläcks.

                      Odling av daphnier kan göras i nästa vilket kär som helst. Det krävs viss övning för att lyckas. Exempel på kärl man kan använda är murarhinkar, akvarium, plastlådor etc. Man kan till och med odla dom i små 2 liters petflaskor om man inte behöver större mängder. Vanligt att man odlar daphnier i är balkonglådor och små barnpooler.

                      Se till att kärlet är utav ett material som inte löser upp sig i vattnet (vissa typer av plaster gör det). Se även upp med olika sorter metall kärl om även dom kan ge avfällingar till vattnet. Använd ett kär som är lågt och har en stor vattenyta, detta hjälper till att skapa ett utbyte av gaser i vattenytan.

                      Om väljer att odla daphnier inomhus skall man låta behållare genomluftas mycket sakta genom att man stoppar en syre sten i botten. Genomluftningen hjälper till att hålla kulturen stabil och utbytet av syre vid ytan. Lämpligen placerar man även någon typ av lyse över akvariet som man reglerar med hjälp av en timer.

                      Daphnier klarar bra av att leva i en miljö där det finns lite syre och där tillflödet utav nytt vatten är väldigt litet. Om man väljer att syre sätta sin behållare skall man därför tänka på att genomluftningen skall vara stillsam och man skall inte använda en syrasten då det kommer att ta dö på daphnierna om man har otur.

                      Daphnier trivs bäst i ett pH intervall mellan 6.5 till 9.5. De är inte så känsliga som diskusar för höga halter av ammonium, reproduktionstakten hos daphnierna sjunker dock för att till slut helt avstanna. Daphnier är dock känsliga för klor, metaller och andra gifter i vattnet. Använder man kranvatten till sina daphnier skall man låta det stå under flera dagar innan användandet.

                      Den bästa temperaturen att hålla daphnia magna är i intervallet mellan 18 till 22 grader. Monina varianten av klarar av temperaturer mellan 5 till 31 grader. Den är dock inte så lämplig som foder till diskus.

                      Det finns flera olika sätt att föda sin daphnia kulturer. Principen är dock det samma att man odlar sitt ”bakterier kultur/alger” i ett separat tiolitershink sedan använder man några deciliter i veckan till sin kultur. Man måste anpassa hur mycket man matar kulturen är svårt att beskriva vattnet skall vara vitt/gult utan att vara mjölkigt.

                      Själva använder vi två metoder det ena är att lösa upp hönsgödsel i tioliters hinken. Låter den stå fyller bra på vatten efter att vi använder det. Själva filtrerar vi vattnet genom ett kaffefilter innan vi mata daphnierna med vattnet. Det går även med en fördel använda ”liquid food” som man köper i zooaffären. Jäst med en tillsats av omega 3 går även det använda för att bygga en bas för daphnia foder.

                      Om man vill kan man även odla alger i ett akvarium utomhus. Denna metod är dock mycket svårare i vårt klimat med mörka vintrar. Man placerar då ett akvarium utomhus med gammalt akvarievatten i. Efter ett tag får man en alg tillväxt och ett vatten som är bra att mata daphnier. Man skall mata sina daphnier dagligen med detta vatten.

                      Vanligt är att man tillsätter vitaminer och omega 3 i vattnet så att daphnierna hinner filtrera i sig dessa Gör det dock i en separat bunke så att du inte förstör din kultur.

                      Att skaffa daphnier på sommaren och försöka odla dom i olika kärl tar sig ett tag att lära sig. När man dock har lärt sig konsten har man ett bra foder levande som man kan variera sin normala kost med.
                      https://sites.google.com/site/johandiskus/Home

                      Kommentar

                      • Johan1
                        Användare
                        • maj 2002
                        • 390

                        #12
                        Vita mygglarver

                        Vita mygglarver är ett utav lättare foder man kan få tag i under vintern. Vita mygglarver är ca 12 millimeter långa och har fått sitt namn av den genomskinliga kroppen.

                        Man finner vita mygglarver i nästan alla större sjöar, tjärnar och mossar. Lättast är de dock att fånga i fisk fria märgelgravar. Vi har själv varit på flera fångstjakter i Jönköping utan hitta några större mängder av vita mygglarver, kommunbiologen svarade att detta berodde på den allmänna miljöförstörningen.

                        Under vintern så övervintrar de vita mygglarverna under isen. Lagom fram till våren så kläcks mygglarverna och svärmar ut med stränderna. Som tur är för oss mänskor kan inte vita mygglarver stickas.

                        Mygglarvarna fångas lättast med en stor grovmaskig hov, kan köpas i leksaksaffären. Håven förs sedan genom vattnet i rörelse av en åtta. Vita mygglarverna transporteras hem i vanlig spann med kallvatten. Om vattnet är över 5 grader så avtar näringsvärdet hos de vita mygglarverna.

                        I stora sjöar så följer vita mygglarver en dygnsrytm så att de är närmas utan vid midnatt. Lämpligast är därför att fånga mygglarverna på natten. I mindre märgelhål och vattensamlig gäller dock ej denna regel. Testa att håva efter mygglarver vid flera olika tidpunkter och vid flera ställen runt vattensamlingen.

                        Själv har vi fått berättats för oss att man fångar stora mängder vita mygglarver genom att man använder en utombordarmotor till båtar. Två hål borras då i sjön, ett där motorn stoppas i och ett där en stor hov stoppas. Genom att sätta snurr på vattnet i sjön kan man då fånga stora mängder. Vi rekommenderar dock inte att man gör det utan att först tala med markägaren och biolog om där är lämpligt och lagligt.

                        Mygglarver äter gärna mindre diskusyngel, man skall därför inte ge vita mygglarver till diskus med yngel på kroppen. Risken är nämligen att de käkar upp ynglen. Fast risken skall nog ses som ganska liten för föräldrarna brukar ganska snabbt se till att det inte finns en mygglarv kvar i hela tanken.

                        Till och från på vinterhalvåret får också zooaffärer in levande vita mygglarver. Det kan då vara lämpligt att man åker och köper en påse i vecka och matar sina par med. Detta kan vara intressant från december till april om man har ett vildfångat lekpar.

                        Vita mygglarver över länge i ditt akvarievatten men när de där skall man helst om möjligt avlägsna dom ur akvariet. Annars finns det en risk för att de angrips av svamp och då är de indirekt olämpliga som föda för diskusen.

                        Perfekt vinter foder ut med hoven på isarna...
                        https://sites.google.com/site/johandiskus/Home

                        Kommentar

                        • Johan1
                          Användare
                          • maj 2002
                          • 390

                          #13
                          Regnvattenstunna

                          Regnvattenstunna för att lagra vatten och för att sänka pH. Klabba ej direkt i tanken tipset...
                          https://sites.google.com/site/johandiskus/Home

                          Kommentar

                          • Per B
                            Användare
                            • september 2005
                            • 1250

                            #14
                            Bra tips!

                            Men skippa metallböjarna och kör hellre med böjt VP-rör. Kostnad några kronor och inga metaller som kan spöka.
                            mvh Per

                            Tanganyika och Västafrika i burkarna

                            Kommentar

                            • Micke
                              Användare
                              • april 2002
                              • 9579

                              #15
                              Kul att se lite enkla praktiska tips. Skicka gärna in denna typen av tips till "Tips & trix"-avdelningen i Ciklidbladet till michael.persson@ciklid.se
                              Ciklider.se - En sida om Afrikanska ciklider
                              Kullafotografen.se - Blogg och fotogalleri

                              Kommentar

                              Arbetssätt...