"problemet" tropheus

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • imported_n/a
    Användare
    • augusti 2002
    • 330

    "problemet" tropheus

    Innan räkmixen "uppfanns" så fanns det akvarister som lyckades med tropheus o en stor del som misslyckades,nu när räkmixen är utbredd föda för dyrgriparna,så verkar det som problem fortfarande finns kvar,varför? Om det nu inte var så enkelt som födan,finns ju akvarister som gör allt "rätt" men ändå misslyckas,stort kar,stora grupper,pump/filter system,matar lite,med enbart mixen,osv.Kan det kanske va så att mixen vart höjd till skyarna för tidigt?Vet ju att det finns akvarister som aldrig stöter på problem,men likväl så finns motsatsen kvar,alltså precis som det var förr.Eller är det kanske så att tropheus naturliga födointag är väldigt svårt att kopiera i ett akvarium,Har läst om en del som "lyckas" dom säger att man ska mata såå lite,men vad får man då? dvärgar?Har sett en del VF+offentliga kar o där simmar inga dvärgar inte,Är det nån av er som håller tropheus i stora grupper o matar sååå lite som har tex 20 moori på 15cm? Eller är det det man får nöja sig med? att man måste mata på svältgräns,o nöja sig med 8-9cm som fullvuxna?Finns ju en miljon svar på hur man sköter dessa härliga fiskar,men men,"problemet" finns kvar.

  • Fredrik H.
    Användare
    • april 2002
    • 1884

    #2
    Jag tror inte att det har så mycket med fodert att göra. Givetvis var det olämpligt att proppa Tropheus fulla med mygglarver och artemia som det gjordes på 70-80 talen men jag vet folk som på den tiden klarade VF duboisi på ren kött-diet.

    Jag tror att det svåra är att få en grupp till att fungera och att det snarare är det som får soten att slå till.

    Vad underutfodring beträffar så har jag just 20 moorii på 15 cm och matar väldigt lite med spirulina flingor och en gång i veckan med cyklops. Det funkar bra här.

    mvh,

    Fredrik H.
    Fredrik H.
    Gratis konto på: www.cichlidtube.com
    www.cichlidgallery.org
    www.tropheini.com

    Kommentar

    • imported_n/a
      Användare
      • augusti 2002
      • 330

      #3
      ok,fredrik,
      Har du fött upp dom till den storleken,eller har du köpt vf vuxen fisk? lite skillnad tycker jag isåfall,Jag har svårt att tro att man klarar att föda upp fisk från ca4-5cm till 15cm på den dieten.Är det inte så att "soten" lurar bakom hörnet så folk ej vågar mata,utan endast pudrar ytan med lite räkmix högst en gång om dan?<img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

      Kommentar

      • Fredrik H.
        Användare
        • april 2002
        • 1884

        #4
        Jo det stämmer att de var ganska stora när jag fick dem.

        Jag har duboisi i ett ennat kar som var små när jag fick dem och de verkar utvecklas ganska bra. De har förstås långt kvar till 15 cm så jag får be att få återkomma ifall de verkar stanna i växten.

        mvh,

        Fredrik H.
        Fredrik H.
        Gratis konto på: www.cichlidtube.com
        www.cichlidgallery.org
        www.tropheini.com

        Kommentar

        • David Johansson
          Användare
          • april 2002
          • 581

          #5
          Jag vet inte hur stort problemet är idag i jämförelse med innan räkmixen men jag upplever att idag har man en bättre kunskap om varför det går fel än tidigare. Jag har hållit tropheus i olika omgångar och nu senast har jag haft en grupp igång i ca. 3 år, utan några problem på vägen.

          I de fall jag haft problem med fisk under denna tid har det varit Malawi, i mitt fall har tropheusarna varit enklare att hålla.

          Vad jag tror är A och O för lyckad hållning är att man långsamt acklimatiserar en tropheusgrupp till just sina förhållanden. Detta tar tid men därefter tål de allt utom alltför snabba förändringar. Men jag har haft "matardagar" då jag gett mat 3-4 gånger på en dag och i ganska generösa mängder. Bortsett från semestertider så har jag aldrig hoppat över utfodring, jag tror att deras tarmar skall utsättas för konstant motion.

          Jag har även gett mat så att de inte velat ha mera (till malarnas glädje). Hade detta gjorts med nya fiskar är jag övertygad om att det skulle ställt till problem. Vänjer man sina fiskar att få oerhört lite mat och sällan så kommer man få hålla detta eller successivt förändra det.

          Min senaste grupp köptes som 5-6 cm fick och uppnådde i allafall 12 cm, 15 tror jag är väl tilltaget i ett akvarium av normalstorlek.
          Invänjningsperioden ligger enligt min uppfattning på månader, kanske ett halvår. Tålamod är en viktigt och allt som liknar broileruppfödning kommer att orsaka problem.


          David
          David

          Kommentar

          Arbetssätt...