Akvaristiska upplevelser sommaren 2005?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • StefanL
    Användare
    • augusti 2002
    • 10784

    Akvaristiska upplevelser sommaren 2005?

    Jag vet att sommaren inte är slut riktigt än, men jag tror nog att en hel del personer varit ute på sin semester eller gjort något annat under de fina sommardagar som varit hittills.

    Ni får gärna dela med er av era upplevelser, hemma som borta, som är relaterat till hobbyn på något sätt. Det kan vara rent beteendemässigt när ni studerat era fiskar, om ni varit ute och besökt några platser där de håller akvarium osv...allt som får rum inom denna hobbyns ramar är intressant att läsa om!

    Jag själv har fått en liten nystart med planering av ett "haplis"-kar och införskaffande av olika arter. Det har varit väldigt roligt, intressant och lärorikt att dels finna arter man vill ha samt sedan ha möjlighet att få lite ovanliga arter i karet. Många trevliga hobbykontakter har man fått...

    Jag har inte varit ute på resande fot speciellt mycket så jag har inte gjort några besök på zoobutiker förutom de jag har i min närhet där jag bor.
  • Alexander Ylipää
    Användare
    • oktober 2003
    • 3615

    #2
    Kul tråd.

    Tja, i början av sommar´n har jag varit och härjat i skåne. Träffat båda herr Mattias, a.k.a drd och mister Rickard, a.k.a "jinnarparen".
    Mycket trevliga människor och fick även med lite centralamerikanska yngel hem!

    Men huvudaktiviteten i sommar har ju oundvikligt varit lokalen som jag plus 5 personer till har grejjat med. (Se annan tråd)

    Det var min akvariesommar i korthet, ses nästa gång på ciklidstämman i göteborg gubbar [8D]

    *EDIT

    Glömde ju nästan!![]
    Varit till England med Erik wiktröm och renoverat en koidam. Vi besökte även "Sealife Center" i Portsmouth
    Mvh Alex

    Kommentar

    • Christian Alfredsson
      NCS Medlem
      • april 2002
      • 4122

      #3
      Jag har oftast min mest aktiva period över sommaren så jag är mest ledsen över sommarstängda akvarieaffärer.

      Har äntligen löst avrinningen från akvariet in mot BTN-bakgrunden i 2 st 600-liters. Det krävdes otroligt stor avrinning/inflöde bakom bakgrunden för att nivåskillnaden inte skulle bli för stor. Mitt vattenbyttarsystem funkade inte med nivåskillnader. Det kommer spara massor av tid i höst.

      Christian Alfredsson
      http://www.zoopet.com
      http://www.christianalfredsson.com

      Kommentar

      • PatrikMalmo
        Användare
        • maj 2005
        • 4642

        #4
        Jag har kommit igång med odling, äntligen. Blir yngel av rätt mycket och det är skoj. Även börjat odla levandefoder igen. Lokal håller på att renoveras och odling i större skala planeras. Going industry now, med firma och rubbet...

        Klipporna som jag gjutit till Tanganyikakaret kom på plats i våras, och karet har stabiliserat sig under sommaren.

        Mitt lilla dammprojekt på balkongen har tagit några steg framåt, men har ytterligare en bit kvar innan det är klart.

        Läst mycket på nätet och annars kring flera klurigheter som jag inte haft pejl på tidigare. Lärt mig en hel del.

        Igår var det också akvarieparty, med god mat och trevligt sällskap. Bra diskussioner. Kanske, kanske, kanske blir det en Tysklandsresa nästa helg - aldrig fel att åka ner.

        Hilsen,

        P
        Ingen fisk har läst böckerna.

        Kommentar

        • medion
          Användare
          • augusti 2003
          • 243

          #5
          Jag har flyttat till en större lägenhet och i samband med flytten så strök alla mina vuxna fiskar med.
          Hade satt över dom i ett akvarium för att flytta dom andra karen. Då hände det som inte fick hända.Pumpen la av och så sken solen rakt in i karet (givetvis under den veckan då det var extra varmt)och i en liten lägenhet blir det snabbt väldigt varmt.

          Trist men jag får tyvärr skylla mig själv...

          Det enda jag har nu är ett gäng afra och mainganoyngel.
          Nu har jag det angenäma problemet att skaffa nya fiskar.Golden och rödzebra är ju givna men det finns ju ca 850 andra arter at välja på från Malawisjön.

          Kommentar

          • Peter_F
            Användare
            • januari 2004
            • 172

            #6
            Jag har konverterat från växtakvarium till rovmalawi (se annan tråd) vilket nu i efterhand känns helt rätt. Prövningen kom direkt efter bytet, en två veckors resa till Kreta. Inte nog med att alla firrar har klarat sig, de verkar till och med nå riktigt bra. Efter en resa till Grekland och dess kristallklara vatten blir man klart sugen på ett saltvattenkar. Bissart mycket fiskar i 10-20cm storlek man har simmat med. Ville bara fylla resväskan med saltvatten & firrar men sambon var inte lika förstående ?!?

            Hoppas ni andra har haft en lika trevlig semester...

            Ha det
            Peter
            "Ibland så tror jag att jag förstår precis allt, sedan återfår jag medvetandet"

            Kommentar

            • Kalle-Maja
              Användare
              • december 2004
              • 1324

              #7
              Jag har verkligen inte mycket att komma med men vill oxå vara med i den här tråden. De sista två veckorna har jag varit på Kreta på min slöaste semester hittills. Jag har gjort ingenting i 14 dagar. Men fiskar gillar jag på alla sätt. Har kollat hur dom fiskar, käkat olika fiskar och köpt ett cyklop och kollat in vilka fiskar dom har i vattnet.

              Faktiskt en hel del. Nu när man är hårt inne i den ordningen ser man ju faktiskt mycket olika fiskar och beteenden. Alltid en jävla massa gobiider om man kollar närmare.

              Var inne i Heraklion, Kretas största stad, igår och typ shoppade och såklart letade zoobutiker. Undrar vad dom har för firrar i burkarna på Kreta? Hittade bara en lördagsstängd djuraffär utan utifrån synliga spår av akvaristik.

              Fåglar verkar dom mer inne på. Ett närliggande hotell hade två strutsar och mitt hotell hade en voljär med lite klassiker i form av kanariefåglar, undulater och sebrafinkar. Men dom hade även slängt in en del snopna lokala medinnevånare typ en steglits, en pilfink och en berghöna.

              Mitt akvaristiska bidrag är endast att jag släpade hem ca 15 kilo av en schysst sten som var grafitsvart och rundslipad i strandzonen med vita marmorlika sömmar. Kan bli ett stiligt Tanganyikaröse.

              Kommentar

              • Peter_F
                Användare
                • januari 2004
                • 172

                #8
                Kalle-Maja: Jag åkte på 15kg övervikt på Chanias flygplats Vi hyrde bil och stack till södra sidan (Sfakia) där man fyllde ryggsäcken med sten. De övriga 5 pers på stranden tittade ganska konstigt på en. Skumma typer !!!

                Håller med att utbudet av akvariebutiker på Kreta är ganska kasst. En och annan damm med guldfisk & koi såg jag dock i Rethymnon. Trevligt att se annat än saltvattenfirrar som omväxling.
                "Ibland så tror jag att jag förstår precis allt, sedan återfår jag medvetandet"

                Kommentar

                • Ola Sjödin
                  Användare
                  • augusti 2003
                  • 514

                  #9
                  Även min sommar har innehållit en Medelhavsresa, nämligen till Cypern. Faktiskt riktigt bra snorkling med mängder av gyltor, gobider, Mullus mm.+ en bläckfisk. Vi fick även se mängder av Agama stellio (ödla) + div annat smått och gott. Allt detta utan att egentligen lämna turistställena så speciellt långt.
                  På hemmafronten har jag gjort precis tvärt om mot vad Peter F har gjort. Jag har lyft ut mina rovmalawi och bytt till växter och lugnare firrar. Det blir mest köldtålig fisk som får bo i mitt akvarium (960 l) under vintern och ute i dammen under sommaren. För att det inte skall bli för tomt sommartid så får det även bli några helt tropiska fiskar som inte får någon kallperiod. Det är hittills tre arter Gymnos., C.facetum (Portugalvarianten) och diverse barber och svärdbärare. Efter 25 år med ciklider, varav säkert 20 av dem med Malawi, så kanske jag rent av sätter till några scalarer. När man bor i Norrbotten så får man se vad man råkar ramla över.
                  Jag trodde aldrig att det skulle gå att kombinera C.facetum med så snälla fiskar men av det jag hittills har sett verkar det som om "portugalfacetum" är ganska lugna fiskar.

                  Kommentar

                  • Prayerman
                    Användare
                    • juni 2004
                    • 1314

                    #10
                    Min akvarie sommar har varit ganska intensiv, som vanligt denna tid på året. Också lite besviken över att väldigt många zoobutiker tror att alla lägger av på sommaren.

                    Jag bytte upp mig från 375 liter till 600 och sen fixade jag en mini lokal i mitt förråd. Där har jag ett 222 liters igång nu, men det skall nog bli fler.

                    Sen var vi i Göteborg och for runt i en mängd zoobutiker och besökte även Zaphi och Malawi Janne. Nya arter denna sommar har blivit Maingano till mitt Malawikar, Aulonocara Jacobreibergi och lite västafrikanska fiskar till mitt 222.

                    Gjorde också av med en del då jag sålde mitt gamla 222 liters kar i maj.

                    Igår var jag på akvariet vid Kolmården. Det var riktigt bra tyckte jag.

                    Det enda jag saknar på alla offentliga akvarium är fler akvarium från samma världsdel. De har alltid den dåliga vanan att smäcka i nästan allt från samma världsdel i ett stort kar. Däremot fick jag se en helt absurt stor Copadichromis Borleyi, Kadango.
                    Tomas Wallengren
                    http://zoonen.com/minzoon.asp?oid=217029

                    Kommentar

                    • Nyllet90
                      Användare
                      • oktober 2004
                      • 1133

                      #11
                      Rolig tråd! Jag har inte gjort någe på hela sommaren. Har bara suttit vid datorn och sovit.
                      Snuffsa runt lite på min zoon om du vill! Min zoon

                      Kommentar

                      • Gäst

                        #12
                        Tja efter att läst om alla resor utomlands så får jag berätta om en liten dags tripp till Hjo. Var ju bara tvungen när vi nu var där att gå på deras vättern-akvarie. Jag säger bara det... KASS!!! Trasiga kar lagade med en skiva glas & lite silikon rakt över frontrutan. Dåligt med fisk i karen & dessutom sjuka. Tråkiga & undermåligt skötta kar helt enkelt. Inte i närheten av Havetshus tex. Näe, det kan jag rekomendera att hoppa över. Bättre då att gå ner till hamnen & köpa ny rökt vättern-sik & sitta på kajen & njuta av den fisken.
                        Annars har min akvarie sommar mynnat ut i nytt kar igång med en del gamla invånare från mitt T-akvarie & i mitt stora T-akvarie går nu mera Troffar (se troffe-tråden). Så helt värdelös har den inte varit.

                        Ett & annat besök i akvarie affärer har det bliv när man åkte upp till sthlms-trakten. Bl.a i Norrköping & Linköping. Dock handlades det inte, jag har lite små ont om plats just nu. Ni vet hur det är...
                        Dags att köpa hus.... *huah va dyrt det börjar bli*

                        Kommentar

                        • specmats
                          Användare
                          • december 2004
                          • 3060

                          #13
                          försommaren bjöd på ett akvariehaveri som tog tid att fixa, sen problem med kräsna troffar som tillsist har inackorderats hos en vän, förövrigt har jag tagit nåra flugfiske turer till bergslagen med ganska gott resultat blandannat en mycket fin öring på nästan 2 kg, en gammal hederlig europa-12 blev dess öde.., Planerar nu ett mbuna kar med en stor grupp Melanochromis Parallelus.
                          Tropheus Duboisi halembe, so
                          Melanochromis Auratus, vf
                          Synodontis Petricola, odlade

                          Akvarie-setup (Salt)

                          Kommentar

                          • Pelle
                            Användare
                            • maj 2002
                            • 387

                            #14
                            Hej

                            En länk till ett annat forum med lite info om ett av mina akvaristiska aktiviteter under sommaren:




                            Mvh/ Per

                            Kommentar

                            • blackened
                              Användare
                              • januari 2005
                              • 1042

                              #15
                              Jag är väldigt nöjd med sommaren. Började inte så bra när växtkaret ballade ur och bjöd på grönvatten, och kom tillbaka på 2 timmar efter 90% vattenbyte =) UV-C filtret kom aldrig från tyskland så allt åkte ner i soptunnan. Sedan fick det gå på lågvarv fram tills nu då jag sålt 222 litaren och köpt ett Juwel Rio 400 som jag befolkat med Tropheus Sp Red Chipimbi. Känns väldigt kul att testa något helt nytt! Fick gruppen på drygt 20 st för 500:- också så just nu känns det ganska kul med karen igen =) Väntar nu bara på att honorna ska få käka upp sig lite efter flytten så de vill leka. En av hannarna har minst sagt varit redo från start. Hade 3/4 delar av karet som revir ett tag....

                              Kul o läsa om era semesterupptåg... Antar att många av er börjat jobba redan? För en annan startar skolan om 2 veckor.... geeezzzzzz

                              Kommentar

                              Arbetssätt...