Geophagus spec. Orange Head

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • snysop
    Användare
    • oktober 2002
    • 98

    Geophagus spec. Orange Head

    Hej!

    Jag har just köpt 4 st VF Geophagus spec. Orange Head och vill veta allt om dem!! Har sökt på nätet utan större framgång, den bästa sidan var tyvärr på tyska och det behärskar inte jag... :-/ Vet att det nyss har utgivits en bok om jordätare, men den var lite dyr för mig just nu... (har spenderat 7000:- på firrar etc denna månaden... :-/ så jag har överskridit min budget...)

    Jag vill gärna veta vad de har för krav för att de ska leka... har som mål att få yngel efter dem nämligen... Det verkar vara omöjligt, men jag vill iaf försöka.

    Maila gärna på karin.v.larsson@volvo.com.

    Mvh Karin

  • Hasse_H
    Användare
    • april 2002
    • 1081

    #2
    Blev jag lite avis nu då eller....har letat ett bra tag efter sådana för att komplettera mitt bestånd av Geophagus sp. "Orange-Head" Araguya som tyvärr har glesats ut med tiden. Vet du varifrån dina Orange-Head kommer? Vilken flod eller vilket område alltså?

    Jag har tyvärr inte heller inte hittat nån bra infosida om den arten. Den berömda boken om jordätare står på min inköpslista, men jag vet inte om den finns med där.

    Hur som helst är det en vacker fisk! Lyckas du få yngel av dem är jag spekulant! <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

    mvh
    /Hasse

    - http://och.nu/ciklid -

    Kommentar

    • snysop
      Användare
      • oktober 2002
      • 98

      #3


      Hej!

      Oj nu blev jag glad! Kul att nån gillar mer gillar dem! Tyvärr vet jag inte vart de kommer från... :-/

      Den enda sidan jag hittade var tysk och jag har lyckats översätta den genom att använda Altavistas "Babelfish". Hör av dig om du vill ha en kopia på dokumentet. Texten & fina bilder hittar du på: http://www.aquanet.de/privat/russegg...orngheadnz.htm

      Firrarna finns med i boken, killen i affären visade mig dem nämligen... så det verkar som att jag får köpa den nästa månad eller något... :-/ Har hittat den för 505:- på Akvarielagret.

      Men du kanske kan hjälpa mig med hur de vill ha vattnet? PH, KH etc? Jag är nybliven akvarist & vill inte att de ska dö pga nitrit etc... :-/

      Mvh Karin

      Kommentar

      • snysop
        Användare
        • oktober 2002
        • 98

        #4
        Hej igen!

        Jag kollade på din "dagens bild" och såg en orange head... men de hade inte några längre bukfenor(?) (de såg ut som mina). Exemplaren jag såg i affären hade mycket starkare färger och hade lite längre fenor... Hur gamla är dina? Killen i affären trodde att mina var ca 6 månader.

        Mvh Karin

        Kommentar

        • Hasse_H
          Användare
          • april 2002
          • 1081

          #5
          Va kul, så det kan vara Araguaya-varianten du har också då? Det verkar så om texten o bilderna på länken stämmer med dina firrar (bilderna på länken hade jag sett innan, men inte texten...?). De har varit minst sagt svåra att hitta i butiker, åtminstone de jag besökt eller kontaktat på andra sätt. De jag köpte var yngel av vildfångade exemplar. Jag köpte sex stycken i min lokala butik våren 2001 som i sin tur hade köpt dem av en odlare i Helsingborgstrakten.

          De bilder jag har på mina Orange-Head är tagna när de var ca 6 mån-1 år, de hade inte färgat ut då. Dessutom hade jag en felaktig belysning vid den tidpunkten, varför färgåtergivningen inte är helt rättvis. Nu är de som är kvar (bara två stycken, snyft...) över 2 år gamla och fenorna har blivit längre och de närmar sig färgmässigt de bilder som finns på länken ovan. Mycket vackra fiskar, tycker jag!

          Mina firrar går i ett 540 liters Amazonas-kar med pH ca 6.5-6.8, KH ca 3-3.5. Jag byter 30% vatten regelbundet med ca 2-3 veckors mellanrum. Någon lek har jag inte haft på dem, nu vet jag egentligen inte om min miljö är den rätta för dem för att trigga leken. Dels tror jag mitt kar är för tätbefolkat, och dels tror jag att hårdheten borde höjas en aning och vattenbytena borde göras oftare. Om jag satsar vidare på jordätarna så kommer jag göra en del förändringar, skaffa jordätarboken och läsa på bättre...

          Skicka mig gärna det översatta dokumentet !

          mvh
          /Hasse

          - http://och.nu/ciklid -

          Kommentar

          • snysop
            Användare
            • oktober 2002
            • 98

            #6
            Hej igen!

            Vill bara säga att om du är intresserad av fler så finns de nog fortfarande att få tag i på Zoomässan i Kungsbacka. De hade också jättevackra visningsexemplar som har just fenorna och de vackra färgerna. http://www.zoomassan.se/

            Översättningen kommer ikväll då jag har det hemma...

            Mvh Karin

            Kommentar

            • snysop
              Användare
              • oktober 2002
              • 98

              #7
              Förresten, har du nån bild på hur dom ser ut idag?

              /Karin

              Kommentar

              • Carl
                NCS Medlem
                • maj 2002
                • 374

                #8
                Jag trodde att "orange head" kom från Tapajos... Jag har den omtalade boken men sitter just nu på mitt arbete.
                Köpa jordätare är riktiga äventyr, skitsvårt att ta reda på var firrarna kommer ifrån och massor av dålig nomenklatur, lite som Malawi och Tanganyika för 15-20 år sedan. Jag t.ex köpte ursnygga VF fiskar under namnet G.Surinamensis, fick sedan reda på att den fiskan Aldrig importerats till Sverige(enl S.Kullander) noterade sedan att den var identisk med en fisk i jordätarboken som hetta G. cf.sp Altifrons (noteras bör att cf står för att författaren är osäker på härkomst/art) Jag skickade runt lite bilder och Kullander och andra auktoriteter sade att det inte var en Altifrons...... jaja, spännande i alla fall(tror det är en G.cf.sp.Altiofrons"Aripuana") dom flesta man pratar med hjälper gärna till, jag fick t.o.m mail från Thomas Weidner som skrev jordätarboken.
                En sak till ang lek. mina kom ifrån pH 8 i butik hem till mig pH ca 7.4 och lekte direkt, som om flytten triggade beteendet, sedan har dom inte lekt någon mer gång! men mår finfint, jag tolkade det som att en pH sänknig triggar lek, håller nu på att filtrera genom torvpellets för att skapa ytterligare en pH-sänkning. Tror nog inte man ska höja hårdheten.
                Om ni vill kan jag snoka lite i boken åt er.
                Lycka till
                Carl

                www.stockholmsciklidklubb.com

                Kommentar

                • snysop
                  Användare
                  • oktober 2002
                  • 98

                  #9
                  Hej Carl!

                  Du får gärna snoka lite åt oss! Jag vet som sagt nästan ingenting om dem... Först å främst är jag intresserad av hur jag skall få dem att trivas, vad vill de ha för inredning/växter, PH etc etc...

                  Tack på förhand!
                  Mvh Karin

                  Kommentar

                  • Hasse_H
                    Användare
                    • april 2002
                    • 1081

                    #10
                    Karin, nej tyvärr, jag har inte haft tid och möjlighet att fotografera mina fiskar på ett bra tag nu. Jag hoppas höstkvällarna blir mörka och lugna utan stojande ungar så kanske det kan bli en ny serie foton framåt slutet på året.

                    Ja, man blir ju sugen på en resa till Kungsbacka....men vet inte om jag hinner den närmsta tiden. Får fundera igenom mina prioriteringar...och innan jag gjort det har väl nån annan hunnit före mig...hmm ..<img src=icon_smile_evil.gif border=0 align=middle>

                    Carl, jag håller med dig ang. svårigheten att artbestämma jordätare. Det verkar fortfarande vara ett jungfruligt område och nya arter upptäcks hela tiden. Arter som är snarlika andra, men ändå har små skillnader beroende på vilket flodsystem de kommer ifrån. Jag kan tänka mig att det kommer hända en hel del inom området de närmsta 10-15 åren. Om du har mera info om Orange-Head i din bok blir jag också glad om du delar med dig av detta! <img src=icon_smile_approve.gif border=0 align=middle>

                    mvh
                    /Hasse

                    - http://och.nu/ciklid -

                    Kommentar

                    • snysop
                      Användare
                      • oktober 2002
                      • 98

                      #11
                      Hasse, jag hann inte få iväg översättningen igår, förhoppningsvis gör jag det ikväll.

                      Såg din "dagens bild"! De är verkligen fina... Nu börjar mina färga ut ordentligt också - det är jättekul!

                      Mvh Karin


                      Kommentar

                      • olof
                        Användare
                        • april 2002
                        • 1823

                        #12
                        Hej!

                        Mycket vackra fiskar de här. Tänkte tipsa om mat som jag tycker är jättebra till mina jordätare (gymnogeophagus Balzani). Tetras diskusgranulat. Det är rätt finfördelat och sjunker snabbt. Det borde innehålla en hyffsad näringssammansättning. Räkmix brukar oxå uppskattas men det skräpar ner mycket om man matar mycket/ofta.
                        Finkornig sand tycker jag är bra till jordätare för att de ska få möjlighet att utöva sin naturliga böjelse (att äta jord).
                        Jordätare är mycket känsliga för nitrit och drabbas snabbt av hål i huvudet sjuka om nitritnivån blir för hög. En hyfsad filtrering och regelbundna delvatten byten är således viktigt.

                        http://malmolundcyclechic.blogspot.com/

                        Kommentar

                        • Carl
                          NCS Medlem
                          • maj 2002
                          • 374

                          #13
                          Carl igen här...
                          Läste lite i jordätarboken och det visar sig att Författaren anser att G. Orangehead är samma fisk oavsett om den är från Tapajos eller Aragyaia. En, enligt honom, beskedlig ,ganska liten, monogam larvifil munruvare.(m.a.o. en höjdarfirre) Man har observerat flera lekande par i samma burk utan allförmycket trassel, paren kidnappar t.o.m yngel av varann tydligen!
                          I övrigt samma råd som ni redan tagit upp här. pH strax under 7 o.s.v
                          Mina firrar, som ju är en annan sort förståss, får räkmix och Tetra Discus om vartannat växer bra och inga sjukdomstecken.
                          Nomenklaturen är minst sagt knepig..... Håller helt med Hasse därvid. I samma butik som jag köpte mina fiskar ser jag ibland andra sorter som säljs under ungefär samma namn,
                          G.Sp."nånting..." och som ser påfallande likadana ut men med skillnader som kanse bara jag, efter ett par tusen timmar framför mina firrar, ser, mycket komplicerat, verkar vara mera gradvisa övergångar mellan varianter om man jämför med t.ex Afrikanska ciklider som avgränsas tydligare(både färgmässigt och geografiskt). Diskusfreaks tror jag har ungefär samma problem men löser ju, som bekant, det genom att inte bry sig alls och istället korsa hej vilt.
                          Akvarister måste börja ställa högre krav på att fångstplats redovisas tydligt, nuförtiden verkar det som att dom kör i en båt längs en flod och fångar lite varstans längst en lång sträcka men alla får samma ursprungbetäckning.(man får väl åka och fånga själv!)
                          Måste förövrigt komma med en varning, förutom att mina bökar runt i sanden så käkar dom också upp mina tetror på löpande band.
                          Lycka till
                          Carl

                          www.stockholmsciklidklubb.com

                          Kommentar

                          • Hasse_H
                            Användare
                            • april 2002
                            • 1081

                            #14
                            Tack så mycket Carl! Alltså, denna jordätarboken måste ju bara bli en julklapp åt mig själv i år... Det kan ju vara så att alla (hittills upptäckta) G. Orange-Head är samma art oavsett fångstplats. Jag tycker nog ändå att det är bra att försöka hålla lite koll på ursprunget just med tanke på att nomenklaturen inte är helt fastlagd och det är inte helt otroligt att ändringar kommer. Annars finns ju risken att det blir som i Discus-världen där man hittar på de mest konstiga icke-vetenskapliga namn baserat på färgteckningen och vem som odlat dem. Det vore lite trist, tycker jag.

                            Karin, kul att du gillar bilderna! Du har väl kollat mitt fotogalleri också? Bilderna är dock som jag sagt inte riktigt rättvisande, idag är firrarna mer utfärgade. Jag ser fram emot dokumentet när du än hinner skicka det.

                            Mina Geophagus får en diet på räkmix (favoritfödan!), hackade räkor, spirulinatabletter och i viss mån vanliga ciklidpellets som de tar uppe vid ytan (lite "felaktigt" beteende kanske, men när det går hungriga hantelciklider i samma kar gäller det att visa sig på styva linan om man ska få nåt käk...). Tetra Discus har jag aldrig provat, det kanske man skulle göra.

                            Jag har riotetror i karet och det funkar bra hos mig, men dessa har ju en lite högre kroppsform än t.ex. neontetror och är antagligen inte intressanta som byten.

                            För övrigt har jag fint naturgrus, ca 1-2 mm, och det verkar uppskattas. Bottnen tuggas regelbundet igenom, däremot får växterna vara kvar. Jag har bara javaormbunkar och criniumlökar och dessa är planterade rakt ner i gruset utan nåt skydd.

                            Om det är något jag borde förändra för att ge Geophagusarna en bättre miljö så är det antagligen vattenbytena. Även om jag oftast byter vatten med 2-3 veckors mellanrum så kan det nån gång bli 4 veckor eller kanske mer <img src=icon_smile_blush.gif border=0 align=middle>. Nä, tätare vattenbyten och lite mindre av andra ciklider som konkurrerar om utrymmet, då borde de trivas bra!

                            mvh
                            /Hasse

                            - http://och.nu/ciklid -

                            Kommentar

                            • Ola Svensson
                              Användare
                              • april 2002
                              • 14633

                              #15
                              Angående arter och varianter från sydamerika så både tror men framförallt hoppas jag att vi i framtiden kommer få lika fin koll som i Malawi och Tanganyika. Att jag tror det beror kanske på att jag hoppas så mycket.

                              Mvh.

                              Ola
                              Med vänliga hälsningar

                              Ola

                              Kommentar

                              Arbetssätt...