Vilken Biotop

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Johan_T

    Vilken Biotop

    Hej!

    Jag (och min sambo) har nyss införskaffat ett 750 liters akvarium vi håller på att göra i ordning. Vårat problem är dock att vi inte kan bestämma oss för vilken biotop vi ska ha i det. Sydamerikanskt, Malawi eller Tanganyika. Vi bor i Göteborg och vattnet här ska tydligen ha högt pH och låg buffringsförmåga. Är vårt vatten lättast att modifiera för att passa Sydamerikanska eller Afrikanska fiskar?
    Finns det egenskaper som är typiska för fiskar från en viss biotop, typ agrisivitet m.m.?

    /Johan
  • Jesper Kinnås
    Användare
    • april 2002
    • 34

    #2
    I götet är det klart lättast att fixa vatten för MNalawi och Tang. Använda bikarbonat för att buffra vattnet, så ligger PHt jämt på ca 8.
    Jag rekommenderar Malawi över Tang, efter som Malawisarna är lite mer robusta.

    /J

    /Jesper
    /Jesper

    Kommentar

    • Ola Svensson
      Användare
      • april 2002
      • 14633

      #3
      De flesta tanganyikor är ungefär lika rubusta som guppys så länge man följer råden om foder, filter och vattenbyten. Valet är snarare beteende mot färger. Malawis är generellt sätt färggladare men du finner mycket större variation i lekbeteendena hos tanganyikacikliderna. Jag föreslår (som alltid) att du ska filtrera över kalk och/eller ha kalksten i inredningen. Vattnet är också biotopriktigt för de alra flesta mellan och nordamerikanerna och undviker man de extrema mjukvattensarterna så går sydamerikanerna också.

      Mvh.

      Ola
      Med vänliga hälsningar

      Ola

      Kommentar

      • Ola Svensson
        Användare
        • april 2002
        • 14633

        #4
        Försök till svar på frågan om temperament.

        Malawi: Man ska ha mycket fisk. Det blir färgglatt och mycket fart och fläckt. Firrarna är rätt aggressiva.
        Tanganyika: Tropheus: ungefär som Malawi (extrem generalisering, jag vet). Ska nog hoppas över av nybörjare pga. pris och viss känslighet. Firrarna är rätt aggressiva.
        Tanganyika, resten. Många parbildande relativt enkla fiskar ex. Julidochromis och Neolamprologus, Snäcklekare ex. N. multifasciatus, munruvare ex. hästnos och Paracyprichromis. Fiskarna är mer stationära men man kan ha rätt mycket fisk ändå. De kommer dessutom bli fler och fler. Ni skulle kunna ha alla fiskar som jag nämner ovan samtidigt i ert akvarium och troligtvis lite till. Firrarna är rätt aggressiva.
        Mellanamerika: Aggressiva parbildande fiskar (Thorichtys är inte fullt så aggressiva). Ni skulle nog kunna ha två stora (inte tokstora)eller tre mellanstora eller fyra mindre arter (ett par av varje) + lite malar.
        Sydamerika: Här är variationen stor. Blåciklid + tuppkam + större malar + stor tetra samt en massa annat skulle t ex gå. Kurvciklid, Bågfenciklid, Bujuquinaarter, Boloviansk fjäril, alla skulle funka utan att mixtra med vattnet. Dessa fiskar är relativt fredliga.

        Mvh.


        Ola

        Ändrat av - Ola Svensson den 2002/04/11 17:39:45
        Med vänliga hälsningar

        Ola

        Kommentar

        • patrik_k
          Användare
          • april 2002
          • 125

          #5
          Hej!
          Jag vill bara säga att vårat vatten i Göteborg är också perfekt till Discus. Det man läser i böcker om discus att dom kräver ph 6.5 är bara sant om man vill ha villdfångster. Alla discus som är uppodlade vill ha ph 7.5 och mjukt vatten som vi har här i Göteborg. Man behöver [u]INTE</u> tillsätta några ph sänkande medel! Jag har bara rötter, lite snäckskal i gruset och olika blåa stenar i mitt akvarium. Och växter så klart...

          När jag köpte mina discus sa säljaren i akvarieaffären att jag skulle ha ph 7.5 men jag ville inte tro på han. Så jag stoppade ner min discusar i ph mellan 6.5-7.0 vad hände? Jo mina discus blev sjuka. Det var nära att jag förlorade några tusenlappar! Men dom blev friska och ingen dog. Jag fick lägga i medicin och höja ph. Alttså uppodlade discus är odlade i ph 7.5 och mjukt vatten. Tro Mig!
          Obs! Ha lite torv i filtret också, men så att ph inte hoppar ner.

          Men till ett så stort akvarium blir det kanske för dyrt att köpa discus...
          Och discus är svårare att hålla än malawiciklider och mer tidskrävande...
          Mera vattenbyte och så. Jag tycker det var mycket änklare att hålla malaviciklider. Jag gjorde vattenbyte varannan väcka med malawisarna, men med discusarna gör jag vattenbyte var fjärde dag...

          I ditt akvarium skulle jag byta vatten var tredje vecka om jag skulle haft malawi. Om jag skulle haft diskus skulle jag bytit 1 gång i väckan eller oftare. Beror på hur många man har.
          Gör som ni vill!
          Mvh Patrik K

          P.K
          MVH Patrik K

          Kommentar

          • Therese
            Användare
            • april 2002
            • 196

            #6
            Jag tycker inte att Discusar är specielt svåra. Bara man får tag i bra exempler jag är ganska så mycket nybörjare och jag tycker mitt Discus akvarium fungerar fint jag byter vatten ca 1 gång i veckan.
            Hos mina malawisar byter jag oxå vatten en gång i veckan jag tycker det är en bra regel och man märker på fiskarna att dom blir piggare av ett vatten byte.
            Malawi är ganska så lätt dom är rlig aatt titta på ch det blir mycket färg. något jag skulle rekomendera.
            Tanyganikor är aningen känsligare (i alla fall mina fiskar) DOm är mycket lungnar och det är itne samma fart i akvariumet som med Malawi.
            Har inget uttalande om amerikanska eftersom jag ite har nån erfaraenhet av dm (förutom Discus) Intrycket jag har fått är att dom är mycket tåliga sen lägger jag nog en röst på blåciklid. Mycket vacker ch charmig.
            mvh Therese

            Kommentar

            • Bilbo
              NCS Medlem
              • april 2002
              • 1159

              #7
              Jag tycker, och det är min helt personliga åsikt, att ett 750 liters akvarium skulle man kunna använda till ett sydamerikanskt biotopakvarium med mycket växter och en massa tetror, men glöm inte i så fall att ha någon fisk som samlar ihop tetrorna, dvs någon som tetrorna ser som ett hot utan att vara det, då får ni en härlig stimeffekt.
              //Magnus

              // Magnus Arvidsson

              Kommentar

              • Johan_T

                #8
                Tack för era intresanta inlägg! Vi har (nog) bestämt oss för att det blir Malawibiotop i vårat Akvarium. efter ett antal timmars läsande på nätet och i diverce akvarieböcker har vi hittat lite arter vi är intreserade av. Vi vet dock inte om de passar ihop och om de går att få tag på i handeln till rimliga priser.

                Metriaclima Callainos
                -"- Estherae
                Labidochromis Cearuleus
                Iodothropheus Sprengerae
                Pseudotrophes Denasoni
                Aulonocara Kandensee


                Kommentar

                • Anne E
                  Användare
                  • april 2002
                  • 117

                  #9
                  Hej Johan !
                  Fint att ni valde valde Malawibiotopen.Personligen skulle jag skippa A.Kanadensee, och istället välja tex ps Crabo....
                  Mvh Anne<img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>


                  Kommentar

                  Arbetssätt...