Fiskbyte!

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Micke Jarhl
    Användare
    • april 2002
    • 2277

    Fiskbyte!

    Hej!!
    Efter många år med Malawi är det nu dags för något annat jag har bestämt mig.Det får bli Amerikanare frågan är vilka nu?Ber om hjälp eller förslag dock inga mördare som ska ha hela karet för sig själv. Mitt akvarium är på 250*65*80cm btn och sand på botten 2 eheim 2260 renar karet.Vattnet jag har i kranen är C:a7,8 ph och runt7-8 hårdhet
    Tacksam för svar och gärna bildlänkar.

    mvh MJ
    Micke Jarhl Med akvarium!
  • jinnarparen
    NCS Medlem
    • april 2002
    • 2670

    #2
    Olika arter från Viejasläktet eller liknande skulle nog kunna passa bra i ditt kar. De blir stora (+30 cm) men du har ju resurserna.
    Här är lite bilder på olika stora fiskar


    "Cichlasoma" Pearsei


    Vieja Fenstrata


    Vieja Maculicauda


    Vieja Regani

    Andra Viejaarter som du bör titta närmare på är V zonata och framför allt V Synspila. Dessa har jag tyvärr inga bra bilder på

    Det finns även fiskar som inte blir fullt så stora som kan vara lämpliga Jack Dempsey, C Nicaraguensis, Texasciklid.

    Har man stora fredliga arter så kan man kanske också ha i någon mindre art som inte blir mer än max 15 cm. Jag tänker då på A Sajica, A Spilurum, Eldbuken och dess släktingar och även i viss mån sebracikliden. Men den kan vara väldigt aggressiv även mot större arter.

    Vad det gäller centralamerikanare så är det tyvärr som så att det finns en hel del mycket vackra arter men de kan vara väldigt svåra att få tag på. Har man sedan fått tag på en art så måste man ha tålamod också med den. många viejaarter visar inte sin fulla färgprakt förrän de är närmare 20 cm.

    Jag skall försöka hitta fler bilder på andra arter sedan, det börjar bli dags att förbereda sig för en ny arbetsvecka nu
    Åter till CA

    Det är där jag hör hemma

    Kommentar

    • Gäst

      #3
      De bilderna du knäppt på 'Cichlasoma Pearsei' skapar ju inte mindre 'hoppas en dag' begär.

      Otroligt fina!

      Är det dina?

      Kommentar

      • jinnarparen
        NCS Medlem
        • april 2002
        • 2670

        #4
        Nej de är Lundensis. Det är 2 hanar på bilderna. Efter det så har han lyckats få tag på 2 troliga honor så vi får hoppas på lite lek från hans pearsei så småningom.
        Sedan har båda han och jag lyckats få tag på C Bocourti. Det finns dessutom sådana kvar på Sandby ciklidhobby.
        Åter till CA

        Det är där jag hör hemma

        Kommentar

        • Micke Jarhl
          Användare
          • april 2002
          • 2277

          #5
          Stort tack jinnarparen!! vilket lustigt namn hehe..Nu blev jag ännu mer övertygad verkligen fina djur det där.Ska även inhandla en bok om dessa fiskar är faktiskt dåligt insatt i dom.En fråga till går det att blanda olika veija arter i mitt kar utan för mycket bråk? ska dom köpas på samma gång typ eller vad säger ni med mer erfarenhet på dessa vackra djur.
          Tacksam för svar

          Mvh MJ
          Micke Jarhl Med akvarium!

          Kommentar

          • jinnarparen
            NCS Medlem
            • april 2002
            • 2670

            #6
            citat:En fråga till går det att blanda olika veija arter i mitt kar utan för mycket bråk? ska dom köpas på samma gång
            Det beror egentligen på om du skall odla fisk eller inte. Det finns en viss korsningsrisk mellan olika viejaarter. Personligen har jag inte haft dessa problem men det har nämnts förut här på forumet (fast jag undrar om någon har personlig erfarenhet av detta). Jag kan förstå det om man har singelfiskar av olika arter.

            Hanarna kan var rätt så bråkiga mot honorna, det gäller att få ihop ett bra par. Den bästa lösningen är då att skaffa sig 6-10 ungdjur av samma art och låta fiskarna själva välja vem de vill vara tillsammans med.
            En hane som hela tiden jagar honan kan få vem som helst att ge upp det här med centralare och just viejorna kan vara specialister på detta om man inte får till det ordentligt.

            Det bästa vore också om du kunde få ihop din fiskbesättning inom en relativt kort period (några månader) och att de är i någorlunda samma storlek.
            Faktum är att om du kan skaffa dessa lite fredligare fiskar först och få de till att växa sig lite större så skulle du senare kunna prova på lite aggressivare fiskar senare, t ex C Salvini och kanske även P Managuense (jaguarciklid).
            Jag har noterat att de parachromis som jag har haft tillsammans med min stora maculicaudahane inte rår på honom (detta gäller dock inte det gamla doviiparet, de var helt hopplöst aggressiva). Det är inte så mycket för att han är aggressiv utan just för att han är så stor. Även den största synspilahanen börjar nu också så smått kunna försvara sig.

            En viktig sak som man också bör tänka på, skall man ha fiskarna RIKTIGT stora så skall man inte ha för många (gör inte samma misstag som jag).
            Varför det är så vet jag inte (någon som kan ge ett bra svar på detta), men trots mycket och bra mat samt regelbundna vattenbyte så har jag problem med att få dem upp till 30 cm och därutöver. Oftast så har jag för mycket fisk så det kan kanske bero på detta (något stresshormon som utsöndras vad vet jag).
            I ett så pass stort akvarium som du har så skall man ju bara ha stora fiskar (personlig uppfattning) annars så ser man inte dem.
            Just viejorna är idealiska då de blir relativt höga också.
            Åter till CA

            Det är där jag hör hemma

            Kommentar

            • ZakatH
              Användare
              • april 2004
              • 313

              #7
              Vad kostar pearsei och hur står det till med tillgängligheten?

              Kommentar

              • Micke Jarhl
                Användare
                • april 2002
                • 2277

                #8
                Ett stort tack för dit inlägg Jinnarparen Igen!!Trevlig läsning nu ska jag skrida tillverket och sälja av alla mina fina Malawi.Ingen återvändo hehe.. behöver göra något för att uppehålla mitt stora intresse för mitt akvarium.Nu vill jag gärna ha ett par A.Ocellatus åxo vad tror du om det annars har jag tänkt mig C Nicaraguensis, Veija synspila,P.managuense om det är möjligt med den fisken?Gärna Veija fenestrata den blev jag helsåld på! Kan 5-6 arter vara rimmligt
                eller vad tror du akvariet rymmer 1300L.Jag ska inte odla eller så inte min grej längre har tröttnat på det efter Malawi tiden .Hoppas jag inte tråkar ut dig med alla frågor

                Mvh MJ
                Micke Jarhl Med akvarium!

                Kommentar

                • Lundensis
                  Användare
                  • mars 2004
                  • 2262

                  #9
                  citat:Vad kostar pearsei och hur står det till med tillgängligheten?
                  Priset kan ligga mellan 100-200 kr, gissningsvis. Vad jag vet finns det endast ett ytterst begränsat antal ute i handeln idag, men eftersom Simontorp fått in så mycket ovanliga ciklider det senaste halvåret, är hoppet stort att även pearsei ska komma in.

                  Kommentar

                  • jinnarparen
                    NCS Medlem
                    • april 2002
                    • 2670

                    #10
                    Faktum är att under alla dessa år som jag har haft fiskar så har jag nog bara haft påfågelciklider 1 gång och då bara under ett drygt halvår. Så mina erfarenheter är inte så stora på just dessa. Men de verkade vara rätt så lugna och bara intresserade av att äta.
                    Har själv funderat lite på en bra fisksammansättning sedan jag skrev förra inlägget. Tänkte då att man kunde kombinera både stora och små arter. Det jag fastnade för till slut var;
                    V Synspila (hög, +30 cm, röd, guld)
                    C Nicaraguensis (långsträckt, +20 cm, blå och guld)
                    Elfenbensciklid (odlingsform av Sebracikliden, helt vit, max 15 cm)
                    Jack Dempsey (långsträckt,20 cm, mörk med iriserande prickar)
                    ..och en eller två arter till. Återigen så är problemet vilka arter man kan få tag på men ovan nämnda är relativt enkla att få tag på.
                    Här får man då både skillnad i form, storlek och färg.
                    Den som väl är mest aggressiv i detta sällskapet är elfenbenscikliden. Men den är också den som är minst i sällskapet.
                    Tyvärr är så är de också väldigt lekvilliga och leker gärna stup i kvarten med utökad aggressivitet som följd.
                    Normalt sett så är jag inte så förtjust i framodlade varianter (men man är väl inte sämre än att man kan göra undantag)
                    Åter till CA

                    Det är där jag hör hemma

                    Kommentar

                    • Micke Jarhl
                      Användare
                      • april 2002
                      • 2277

                      #11
                      Hej Igen!Nanodopsis loisellei läste jag i ciklid årsboken3 den är mitt mål någon gång
                      verkar kanon i lynet vackra och ståtliga.V synspila är åxo given.Vår ända djur affär har stora V.synspila ser det ut som iaf dock minst 25cm på hanen och den nämda honan var 20cm.Vet inte om jag vågar köpa SÅ STORA direkt dom andra fiskarna blir ungdjur tror jag.Så fort mitt akvarium är tömt på Malawi och en stor städning naturligtvis så drar jag ner till S sandby och kollar in Lasses affär där kan finnas en del.Vilket jag aldrig har tittat så mycket på innan .Finns även en del stora jordätare åxo kan dom klara sig mot en veija arterna den där tajpejo vet inte hur det stavas men väldigt vackra djur.gillar inte J dempsy,och sebra cikliden i någon form ,Kan man få träffa dig jinnarparen och se dina akvarium hur ställer du dig till det??
                      mvh MJ
                      Micke Jarhl Med akvarium!

                      Kommentar

                      • jinnarparen
                        NCS Medlem
                        • april 2002
                        • 2670

                        #12
                        citat:Kan man få träffa dig jinnarparen och se dina akvarium hur ställer du dig till det??
                        Det skulle vi väl kunna ordna, jag bor i Genarp 2 mil från Lasse i Sandby.
                        I Sandby finns dessutom en hane och hona av V Synspila som jag sålt till honom (2 st från USAimporten 2003), dessa är 18 resp 13 cm.
                        Om du nu bor så pass nära så att du kan köra till Sandby så kanske jag också har några arter som kan vara av intresse längre fram i tiden.
                        Åter till CA

                        Det är där jag hör hemma

                        Kommentar

                        • Micke Jarhl
                          Användare
                          • april 2002
                          • 2277

                          #13
                          Jag har c:a 11 mil ner till S sandby bor i Laholm södra Halland ,men jag kör gärna en bit för att se fina fiskar inga problem det är bara väglaget som kan hindra. Hur kan jag kontakta dig? ,vore ju himla kul och köra inom dig när jag kör till Sandby.Ska ha en 1 veckas semester nu snart men sen ska det inhandlas fisk.Har sålt undan dom flesta av mina Malawi nu och ska snart göra en storstädning ,Men det får stå tomt medan jag är borta vill helst vara hemma när jag har handlat nya fiskar.

                          mvh MJ
                          Micke Jarhl Med akvarium!

                          Kommentar

                          • Ingvar
                            Användare
                            • februari 2005
                            • 25

                            #14
                            Det finns alldrig något kar för litet för oscar

                            Kommentar

                            Arbetssätt...