behövs doppvärmare?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Fritz

    behövs doppvärmare?

    en kompis till mig har startat upp ett akvarium på 60 liter där han har 4 st korallplaty och 15 st kardinaltetra.
    först använde han sig utav en doppvärmare i akvariet och en ljusramp med glödlampor i, men temperaturen blev på tok för hög (31 grader) så han har nu tatt bort doppvärmarn och kör helt utan den eftersom glödlamporna värmer såpass mycket.
    Temperaturen ligger nu runt 28 grader på dagen när ljusrampen är tänd, och 24 grader på morgonen när ljusrampen varit avstängd under natten..

    Min fråga är om det blir för stor temperaturväxling för fiskarna?
  • Thorichtys
    Användare
    • april 2002
    • 56

    #2
    Jag kan inte svara på om det är för stora temperaturväxlingar, men en större stabilitet är nog att föredra. Om inte doppvärmaren var trasig eller fel inställd ska den inte vara orsak till att värmen blev 31 grader. Om värmen är lika med eller högre än vad doppvärmaren är inställd på ska den inte vara i påläget, dvs inte värma. Nu verkar det vara så att doppvärmare inte alltid är så exakta vad gäller hur väl det stämmer överens mellan den inställning man har och den värme som blir, så där får man kanske testa sig fram.
    Jag föreslår att doppvärmaren är i, och kanske inställd på 26 grader, för att minska temperaturväxlingen. något att tänka på kan också vara hur länge ljuset är tänt, ju längre det är tänt desto varmare upp till en viss gräns blir det i akvariet. Lite beroende på vilka växterna är, om de är ljuskrävande eller inte, kan man ju då laborera med detta. Ett riktmärke är väl tolv timmar ljus och tolv timmar mörker. Enklaste sättet att uppnå detta är att ha en timer kopplad till ljusrampen.
    Magnus

    Kommentar

    Arbetssätt...