Sandby Ciklidhobby
Annons

Artregister - Nordiska Ciklidsällskapet

Artregister

Alla ciklider har sitt ursprung i familjen CICHLIDAE. Familjen omfattar över 2000 arter. Topplistan innehåller de som fått mest klickningar.

Sök efter ciklid

Exempel: Scalare, Tropheus eller oscar
Hoppa direkt till:
Afrika Malawisjön Tanganyikajsön Viktoriasjön och Östafrika Västafrika Övriga afrika Central och nordamerika Sydamerika Asien och Madagaskar

Geografisk uppdelning


Afrika

Malawisjön

Grupp: Aulonocara Haplochromis Mbuna Övriga

Tanganyikajön

Grupp: Fjäderfenor och sillciklider Frontosagruppen Grottruvare Hästnosar Snäckskalslekare Tropheini Tropheusgruppen Udda grupper

Viktoriasjön och Östafrika

Grupp: Viktoriasjön och Östafrika

Västafrika

Grupp: Haplochromis Inget grupp Västafrika Viktoriasjön och Östafrika

Övriga afrika

Grupp: Haplochromis Övriga Afrika

Central och Nordamerika

Central och Nordamerika

Grupp: Mellanstora Stora

Sydamerika

Sydamerika

Grupp: Dvärgciklider Inget grupp Jordätare Övriga

Asien och Madagaskar

Asien och Madagaskar

Grupp: Asien Madagaskar


Tack till alla fotografer som har bidragit

Syfte

Varför har NCS ett artregister överhuvudtaget? För att svara på det måste vi titta in lite i stadgarna och där kan vi läsa att vi har som uppdrag att:

...främja intresset för ciklider inom akvariehobbyn i de nordiska länderna...
...främja ett allsidigt utbud av ciklider på den nordiska marknaden...

Det finns givetvis många sätt att göra detta, men artregistret är en del som vi anser vara viktig. Detta betyder att vi i första hand har det för att bidra till kunskap om ciklider, inspirera främst Nordens befolkning att vilja skaffa ciklider, visa på den variationsrikedom det finns i form av både vilda arter och också odlade former. Givetvis ingår att informera om hur man sköter sina ciklider på bästa sätt. NCS består av dess medlemmar och det är denna samlade kunskap som är hjärtat i föreningen.

Våra Referenser

Vi forskar inte själva eller försöker inte ha egna åsikter utan vi följer gängse uppfattning om hur indelningen av arter i släkten och grupperingar ska ske. Vi har valt att i huvudsak använda FishBase som referens, med några undantag. Ibland krävs dock att vi väljer då det finns olika vägar att gå, det gör vi i samråd och fattar gemensamma beslut i artregistergruppen. Vill ni vara med? Välkomna, kontakta oss via mail, artregister@ciklid.org. Så snart vi klassificerar och visar upp en uppdelning av arter och namnger dem börjar det bli ganska trassligt. Det finns ett antal olika referenser och vi har valt att följa FishBase för de allra flesta geografiska regionerna, släktena och arterna. För Malawi har vi istället valt att följa cichlidae.com, där vi bättre kan följa förändringar när sådana sker. Som korsreferens använder vi också Catalog of Fishes. När det gäller fakta om beteenden, biotop och habitat och motsvarande använder vi våra medlemmar, olika grupper i hobbyn och forskare för att bygga en så solid kunskapsbas som möjligt. Vi är alltid intresserade av att få information om saker som kan vara felaktiga och få del av åsikter om storlek på akvarier, beteenden osv. Maila gärna in era åsikter till artregister@ciklid.org, eller skriv i Forumet eller på vår facebook-grupp.