CARES
Annons

Julidochromis - Nordiska Ciklidsällskapet

Julidochromis

Text: Christian Alfredsson

Inledning

Julidochromis är ett släkte av ciklider som tillhör familjen Cichlidae och är endemiska för Tanganyikasjön i Östafrika. Släktet består av flera arter, bland annat Julidochromis marlieri, Julidochromis ornatus och Julidochromis regani. Dessa fiskar är populära bland akvariehobbyister tack vare deras livliga beteende, vackra färgmönster och relativt små storlek.

Akvariemiljö

För att efterlikna deras naturliga habitat bör akvariet vara rymligt och innehålla sandig botten, stenstrukturer samt några gömställen. Vattenkvaliteten bör övervakas noggrant, och regelbundna vattenbyten är nödvändiga för att säkerställa deras hälsa och trivsel i akvariet. Julidochromis-arter föredrar något högre pH-värden (7,5-9,0) och en temperatur mellan 24-27°C.

Föda

Julidochromis-arter är huvudsakligen köttätare och föredrar att äta små kräftdjur, insekter och fiskyngel i naturen. I akvariet bör deras diet bestå av en blandning av högkvalitativa flingor, pellets, frysfoder och levande foder, såsom daphnia, artemia och insektslarver.

Sällskap

Julidochromis-arter kan hållas med andra fredliga och likasinnade ciklider från Tanganyikasjön, men det är viktigt att undvika att hålla dem med alltför stora eller aggressiva arter, då de kan bli stressade eller utkonkurrerade om resurser. Dessa fiskar är revirhävdande, och det rekommenderas att ha tillräckligt med gömställen och territorier för att minska aggressionen.

Reproduktion

Julidochromis-arter är substratlekare, vilket innebär att de lägger sina ägg på en platt sten eller annan hård yta. Efter att äggen befruktats av hanen, vaktar båda föräldrarna äggen och senare ynglen tills de är redo att simma fritt och söka efter föda.

Genom att förstå deras behov och erbjuda en lämplig miljö kan akvariehobbyister njuta av att hålla och observera dessa vackra och intressanta Tanganyikaciklider.

Sponsrad av

Fiskar som ingår i släktet Julidochromis

Julidochromis dickfeldi

Dickfelds julle (julie)

Temperatur
24-27,5°C
Volym
40 cm & 60 l
Längd
10 cm
pH
8,8-9,3

Julidochromis marksmithi

Kipili julidochromis

Temperatur
24-27,5°C
Volym
80 cm & 100 l
Längd
12 cm
pH
8,8-9,3

Julidochromis marlieri

Temperatur
24-27,5°C
Volym
cm & 100 l
Längd
13 cm
pH
8,8-9,3

Julidochromis ornatus

Gul Julle, Golden Julie (Eng.)

Temperatur
24-27,5°C
Volym
60 cm & 80 l
Längd
9 cm
pH
8,8-9,3

Julidochromis regani

Temperatur
24-27,5°C
Volym
100 cm & 300 l
Längd
13 cm
pH
8,8-9,3

Julidochromis transcriptus

Temperatur
24-27,5°C
Volym
40 cm & 60 l
Längd
7 cm
pH
8,8-9,3

Julidochromis sp. "gombi"

Temperatur
24-27,5°C
Volym
Längd
7 cm
pH
8,8-9,3

Tillbaka till artregistret