Stuart Grant Cichlid Fund
Annons
För att se ditt medlemskort och se all information:
Logga in

Hemibates - Nordiska Ciklidsällskapet

Hemibates

Text: Christian Alfredsson

Inledning

Hemibates är ett släkte av ciklider som tillhör familjen Cichlidae och är endemiska för Tanganyikasjön i Östafrika. Släktet innehåller ett fåtal arter, varav den mest kända och populära bland akvariehobbyister är Hemibates stenosoma. Dessa fiskar är kända för sina intressanta beteenden och vackra färgmönster.

Akvariemiljö

För att efterlikna deras naturliga habitat bör akvariet vara rymligt och innehålla sandig botten, stenstrukturer samt några gömställen. Vattenkvaliteten bör övervakas noggrant, och regelbundna vattenbyten är nödvändiga för att säkerställa deras hälsa och trivsel i akvariet. Hemibates-arter föredrar något högre pH-värden (7,5-8,5) och en temperatur mellan 24-27°C.

Föda

Hemibates-arter är huvudsakligen köttätare och föredrar att äta små kräftdjur, insekter och fiskyngel i naturen. I akvariet bör deras diet bestå av en blandning av högkvalitativa flingor, pellets, frysfoder och levande foder, såsom daphnia, artemia och insektslarver.

Sällskap

Hemibates-arter kan hållas med andra fredliga och likasinnade ciklider från Tanganyikasjön, men det är viktigt att undvika att hålla dem med alltför stora eller aggressiva arter, då de kan bli stressade eller utkonkurrerade om resurser.

Reproduktion

Hemibates-arter är substratlekare, vilket innebär att de lägger sina ägg på en platt sten eller annan hård yta. Efter att äggen befruktats av hanen, vaktar båda föräldrarna äggen och senare ynglen tills de är redo att simma fritt och söka efter föda.

Genom att förstå deras behov och erbjuda en lämplig miljö kan akvariehobbyister njuta av att hålla och observera dessa vackra och intressanta Tanganyikaciklider.


Sponsrat av


Fiskar som ingår i släktet Hemibates

Hemibates koningsi

Stenosoma Zambia

Temperatur
24-27,5°C
Volym
200 cm & 720 l
Längd
28 cm
pH
8,8-9,3

Hemibates stenosoma

Temperatur
24-27,5°C
Volym
200 cm & 720 l
Längd
28 cm
pH
8,8-9,3

Tillbaka till artregistret