CARES
Annons
För att se ditt medlemskort och se all information:
Logga in

Eretmodus - Nordiska Ciklidsällskapet

Eretmodus

Text: Christian Alfredsson

Inledning

Eretmodus är ett släkte av ciklider som tillhör familjen Cichlidae och är endemiska för Tanganyikasjön i Östafrika. Släktet är känt för sina så kallade "gobyciklider", som är populära bland akvariehobbyister på grund av deras unika beteende, karaktäristiska kroppsform och intressanta färgmönster.

Akvariemiljö

För att efterlikna deras naturliga habitat bör akvariet vara rymligt och innehålla sandig botten, stenstrukturer samt några gömställen. Eretmodus-arter är revlevande fiskar och trivs bäst i en miljö som erbjuder många gömställen och ytor att utforska. Vattenkvaliteten bör övervakas noggrant, och regelbundna vattenbyten är nödvändiga för att säkerställa deras hälsa och trivsel i akvariet.

Föda

Eretmodus-arter är huvudsakligen växtätare och föredrar att äta alger i naturen. I akvariet bör deras diet bestå av en blandning av högkvalitativa vegetabiliska flingor, pellets, samt växtmaterial som spirulina och blancherade grönsaker. De kan också äta mindre mängder frysfoder och levande foder som daphnia och artemia för att säkerställa en varierad diet.

Sällskap

Eretmodus-arter kan hållas med andra fredliga och likasinnade ciklider från Tanganyikasjön, men det är viktigt att undvika att hålla dem med alltför stora eller aggressiva arter, då de kan bli stressade eller utkonkurrerade om resurser.

Reproduktion

Eretmodus-arter är munruvande ciklider, vilket innebär att de håller sina befruktade ägg och yngel i munnen tills de är redo att simma fritt. Både hanen och honan deltar i munruvningen, och beroende på art kan det vara antingen honan eller hanen som tar på sig huvudansvaret för att bära äggen och ynglen. När ynglen är stora nog, släpper föräldern ut dem för att simma fritt och söka efter föda.

Genom att förstå deras behov och erbjuda en lämplig miljö kan akvariehobbyister njuta av att hålla och observera dessa unika och intressanta Tanganyikaciklider.


Sponsrat av


Fiskar som ingår i släktet Eretmodus

Eretmodus cyanostictus

tanganyikaclown, hästnosciklid, gobyciklid.

Temperatur
24-27,5°C
Volym
120 cm & 200 l
Längd
8 cm
pH
8,8-9,3

Eretmodus marksmithi

Temperatur
24-27,5°C
Volym
100 cm & 150 l
Längd
8 cm
pH
8,8-9,3

Eretmodus sp. "ubwari"

Ubwari hästnos

Temperatur
24-27,5°C
Volym
120 cm & 200 l
Längd
7 cm
pH
8,8-9,3

Tillbaka till artregistret