Sandby Ciklidhobby
Annons
För att se ditt medlemskort och se all information:
Logga in

Cyphotilapia - Nordiska Ciklidsällskapet

Cyphotilapia

Text: Christian Alfredsson

Inledning

Cyphotilapia är ett släkte av ciklider som tillhör familjen Cichlidae och är endemiska för Tanganyikasjön i Östafrika. Släktet är känt för sina imponerande frontosa-ciklider, som är mycket populära bland akvariehobbyister på grund av deras storlek och utseende.

Biologi och Taxonomi

Släktet Cyphotilapia består av två kända arter, Cyphotilapia frontosa och Cyphotilapia gibberosa. Dessa fiskar kan bli mycket stora och nå en längd på upp till 35 cm. De har en karakteristisk puckel på huvudet, vilket ger dem ett unikt och imponerande utseende.

Ekologi och Anpassningar

Cyphotilapia-arter lever huvudsakligen i de djupare delarna av Tanganyikasjön, där de föredrar klippiga habitat med många gömställen. De är rovfiskar och föredrar att jaga mindre fiskar, såsom sardiner och små ciklider. Deras storlek och kraft gör dem till toppredatorer i sitt naturliga habitat.

Reproduktion och Uppfödning

Cyphotilapia-arter är munruvande ciklider, vilket innebär att de håller sina befruktade ägg och yngel i munnen tills de är redo att simma fritt. Honan tar äggen i munnen direkt efter befruktning och håller dem där i flera veckor. När ynglen är stora nog, släpper honan ut dem för att simma fritt och söka efter föda.

Akvariehållning

Cyphotilapia-arter är mycket populära bland akvariehobbyister på grund av deras storlek och imponerande utseende. Akvariet bör vara stort och innehålla många klippor och gömställen för att efterlikna deras naturliga habitat. Det är viktigt att övervaka vattenkvaliteten noggrant och utföra regelbundna vattenbyten för att säkerställa deras hälsa och trivsel i akvariet.

Deras diet bör bestå av en blandning av högkvalitativa pellets, frysfoder och levande foder, såsom små fiskar och kräftdjur, som passar deras naturliga födoval. Cyphotilapia-arter kan hållas med andra större och fredliga ciklider från Tanganyikasjön, men det är viktigt att undvika att hålla dem med mycket små eller aggressiva arter, då de kan bli stressade eller utkonkurrerade om resurser.

Genom att förstå deras behov och erbjuda en lämplig miljö kan akvariehobbyister njuta av att hålla och observera dessa imponerande och intressanta Tanganyikaciklider.


Sponsrat av


Fiskar som ingår i släktet Cyphotilapia

Cyphotilapia frontosa

frontosa

Temperatur
24-27,5°C
Volym
200 cm & 500 l
Längd
40 cm
pH
8,8-9,3

Cyphotilapia gibberosa

Temperatur
24-27,5°C
Volym
160 cm & 540 l
Längd
40 cm
pH
8,8-9,3

Tillbaka till artregistret