Stuart Grant Cichlid Fund
Annons

Vieja bifasciata - Nordiska Ciklidsällskapet artregister

Bli medlem!

Genom att bli medlem så sponsrar du detta artregister.

Bli medlem

Foto: Magnus Sehlin
Felanmäl artbeskrivningen

Vieja bifasciata


Släkte: Vieja
Art: bifasciata
Grupp: Stora
Beskrivning: Steindachner
År: 1864
Tidigare vetenskapligt namn: Paraneetroplus bifasciatus, Paratheraps bifasciatus, Cichlaurus bifasciatus, Cichlosoma bifasciatum, Astronotus bifasciatus, Heros bifasciatus
Geografiskt område: Central- och Nordamerika
Typlokal: Mexico
Utbredning: Mexico
NCS Artbeskrivning: Ove Planstedt, 2016-09-02

Lagerstatus

Ingen träff hos Nols Akvariehobby
Ingen träff hos Imazo
Ingen träff hos Ruinemans
Ingen träff hos Akvarieimporten
Sandby Ciklidhobby har fisken med på lagerlistan
Ingen träff hos Kungälvs akvarium

Temperatur
25-30°C
Volym
200 cm & 700 l
Längd
35 cm
pH
7-8,5

Naturlig biotop

Förekommer i lugna vatten med långsamt till måttligt flöde i Mexicos sjöar och floder. Bottensubstratet består oftast av dy, sand och lera.

Föda

Paraneetroplus bifasciata är en allätare som i naturen livnär sig på döda växtdelar samt små kräftdjur och insekter som den hittar i bottenslammet. Den är inte kräsen vad det gäller mat, i akvariet äter den vad som bjuds pellets, räkmix, daggmaskar och gröna ärtor. Ett vegetabiliskt tillskott är viktigt.

Könsskillnad

På ungdjur är det inte lätt att se någon skillnad på hane och hona då det inte finns några tydliga yttre könsskillnader. När de börjar bli könsmogna så kan man se att hanen blir något större och har en brantare panna. Äldre hannar får pannpuckel.

Akvariemiljö

Gott om simutrymme i ett akvarium som är minst 2 m långt med en inredningen bestående av sand, stenar och rötter som bildar naturliga revirgränser och ev. någon tålig växt. pH 7-8.5 temp 22-28°C

Beteende & lek

Vid lek så skiftar de till en mörkgrå färg. Upp till 500 ägg läggs på en ren putsad sten eller rot, föräldrarna vaktar intensivt äggen som kläcks efter 3-4 dagar. Larverna flyttas sedan mellan olika gropar i sanden. Efter ytterligare 5 dygn är ynglen fritt simmande och kan utfodras med nyckläckt artemia, finfördelad räkmix eller pellets. Ungdjuren är till utseendet mycket lika ungdjur av P.fenestrata och P.synspila .

Allmänt

Har fått sitt namn av de 2 mörka vertikala banden på kroppen, bifasciata betyder dubbelband. Det finns ett flertal geografiska färgvarianter av V.bifasciata t.ex Rio Candelaria, Rio Madrigal, Rio Chacamax, och Lago de las Illusiones, även xanthic, leucistic och albino varianter förekommer.


Sponsrat av

Filmer


BilderFångstplatser


Rio Candelaria, Mexico

Rio Grijalva, MexikoOdlingsformer