Akvariekungen
Annons
För att se ditt medlemskort och se all information:
Logga in

Bli medlem!

Genom att bli medlem så sponsrar du detta artregister.

Bli medlem

Parachromis motaguensis

Red Devil, False Yellowjacket

Foto: Richard Håkansson
Temperatur
24-28°C
Volym
200 cm & 720 l
Längd
30 cm
pH
7-8
Släkte: Parachromis
Art: motaguensis
Grupp: Stora
Beskrivning: Günther
År: 1867
Populärnamn: Red Devil, False Yellowjacket
Geografiskt område: Central- och Nordamerika
Typlokal: Río Motagua, Guatemala.
Utbredning: Centralamerika. Sluttningar mot atlanten i Guatemala och Honduras i Motaguafloden. På stillahavssidan; från Naranjofloden (Guatemala) till Cholutecafloden (Honduras).
NCS Artbeskrivning: Rickard Håkansson, 2017-08-16

Lagerstatus

Akvarieimporten
Imazo
Kungälvs akvarium
Nols Akvariehobby
Ruinemans
Sandby Ciklidhobby

Naturlig biotop

Lever i företrädesvis i floder, och då i de mer stenrika biotoperna. Utbredningsområdet sträcker sig från Belize på Atlantsidan över till södra Mexico, Guatemala, Honduras på Stillahavssidan.

Föda

Olika typer av pellets går bra att fodra med, men kan de få t ex skalade räkor visar de sin tacksamhet genom bättre färger.

Könsskillnad

Hanarna är tydligt ornamenterade över hela kroppen. De har också ett finmaskigt mönster på fenorna som honorna saknar. Honorna har kraftiga vertikala ränder som knappast syns på hanarna.

Akvariemiljö

Arten kommer bäst till sin rätt i en miljö med mycket sten. Stenarna måste dock vara väl förankrade då de mycket väl kan få för sig att försöka flytta på dem om det inte passar in i deras uppfattning om hur det skall se ut. Växter går att ha i karet också, men de måste vara väl förankrade samt vara av den mer robusta sorten. Ett kar måste vara minst 2 m långt för ett par, skall det dessutom finnas fler fiskar i karet så är den minsta längden åtminstone 3 m.

Beteende & lek

Mycket aggressiva även när de inte leker. De är inte de mest framfusiga när det gäller mat. De är inte kräsna när det gäller mat men vräker inte i sig mat som många andra fiskar kan göra. De är förhållandevis lätta att få att leka, kan leka redan vid 9-12 cm längd. Framför allt honorna blir fruktansvärt aggressiva och är ständigt på hanarna så att de också hjälper till med att hålla andra fiskar borta från reviret. Det slutar då oftast med att alla andra fiskar står i en av hörnorna i karet.

Allmänt

Det finns olika färgvarianter av denna art. Den som är vanligast i Sverige är den sk Red tiger varianten. Där är honans gula grundfärg på nedre delen av kroppen och fenorna utbytt mot en mer rödorange färg.


Sponsrat av

Filmer


BilderFångstplatser


Lago Coatepeque, El Salvador

Rio Motagua, Guatemala

Rio Motagua, Guatemala


OdlingsformerFelanmäl artbeskrivningen

Parachromis motaguensis i Ciklidbladet

Nummer Artikel
201703 Parachromis, en berättelse om felaktiga identifieringar
201202 Akvariehelg i Partille 30e mars till 1a april
201003 CA-träff hos Beast 2010
201203 Kajs tankar!
200501 Stora ciklider i lilla Genarp