Sandby Ciklidhobby
Annons

Parachromis dovii - Nordiska Ciklidsällskapet artregister

Bli medlem!

Genom att bli medlem så sponsrar du detta artregister.

Bli medlem

Foto: Richard Håkansson

Parachromis dovii

Vargciklid, Guapote, Wolf cichlid


Släkte: Parachromis
Art: dovii
Grupp: Stora
Beskrivning: Günther
År: 1864
Populärnamn: Vargciklid, Guapote, Wolf cichlid
Geografiskt område: Central- och Nordamerika
NCS Artbeskrivning: Rickard Håkansson, 2018-01-28

Temperatur
24-30°C
Volym
200 cm & 1200 l
Längd
75 cm
pH
7-8

Naturlig biotop

Lever i både floder och sjöar, företrädesvis i de mer stenrika biotoperna. Utbredningsområdet sträcker sig från norra Panama upp till sydöstra Honduras och den finns både på Atlant- och Stillahavssidan.

Föda

De är inte kräsna när det gäller mat men vräker inte i sig mat som många andra fiskar kan göra. Olika typer av pellets går bra som foder, men kan också äta skalade räkor och visar då sin tacksamhet genom bättre färger.

Könsskillnad

Hanarna har små prickar längs med hela kroppen. De har också ett finmaskigt mönster på fenorna som honorna saknar. Det längsgående bandet är mer tydligt på honorna. Den vita eller gula grundfärgen (beroende på vilken variant) är också tydligare på honorna. Hanarna får också en kraftigare blå eller grön färg på fenor och kinder. Dessa tecken kan ses väldigt tidigt, redan när de är runt 10 cm.

Akvariemiljö

De här fiskarna kommer bäst till sin rätt i en miljö med mycket sten. Stenarna måste dock vara väl förankrade då de mycket väl kan få för sig att försöka flytta på dem om det inte passar in i deras uppfattning om hur det skall se ut. Växter går bra att ha att ha i akvariet, men de måste vara väl förankrade samt vara av den mer robusta sorten. Ett akvarium måste vara minst 2 m långt för ett par, skall det dessutom finnas fler fiskar i karet så är den minsta längden åtminstone 3 m.

Beteende & lek

När de inte leker så är de relativt lugna och lite tillbakadragna. De är förhållandevis försiktiga när det gäller mat. De ser dock till att försvara sig om de skulle bli attackerade. De är relativt lättlekta och kan leka redan vid 12-15 cm längd. Framför allt honorna blir fruktansvärt aggressiva och är ständigt på hanarna så att de också hjälper till med att hålla andra fiskar borta från reviret. Det slutar då oftast med att alla andra fiskar står i en av hörnorna i akvariet.

Allmänt

Denna fisk är även en omtyckt matfisk samt en utmaning för sportfiskare. Söker man på webben så hittar man många bilder på stolta sportfiskare som visar upp sina nyfångade dovii. Det finns två olika färgvarianter grön/vit och blå/gul. Det vita och gula hänvisar till grundfärgen och syns tydligast på honorna. Det gröna och blå hänvisar till den iriserande färg som framför allt hanarna får på fenorna och kinderna. Den grön/vita kommer från Nicaragua och den blå/gula kommer från Costa Rica.


Sponsrat av

Filmer


BilderFångstplatser


Lago de Nicaragua, NicaraguaOdlingsformer