Sandby Ciklidhobby
Annons

Nandopsis tetracantha

Biajaca, Kubaciklid


Foto: Rickard Håkansson
Släkte: Nandopsis
Art: tetracantha
Grupp: Stora
Beskrivning: Valenciennes
År: 1831
Populärnamn: Biajaca, Kubaciklid
Geografiskt område: Central- och Nordamerika
NCS Artbeskrivning: Magnus Sehlin, 2010-04-10

Temperatur
Volym
Längd
25 cm
pH

Naturlig biotop

Sjöar, floder och även flodmynningar och kustnära laguner med bräckvatten. Arten är endemisk för Kuba och finns uteslutande på denna karibiska ö.

Föda

Är i naturen så gott som köttätare, och lever där av småfisk, maskar, insekter och räkor m.m. I akvariet äter den dock det mesta den bjuds på även om fryst foder av olika slag är att föredra.

Könsskillnad

Hanarna är oftast betydligt större och kraftigare än honorna och får också med tiden en högre kroppsform och en mer markerad huvudknöl. Färg och teckning är tämligen likartad mellan könen, möjligen är honorna något mörkare i teckningen.

Akvariemiljö

Miljön i akvariet bör bestå av stenar och rötter med många grottor och gömställen. Bottensubstratet bör helst bestå av relativt finkornig sand. Man kan även inreda med några tåliga växter men dessa riskerar att ryckas upp under leken då fiskarna far fram i karet som veritabla grävskopor.

Beteende & lek

En storväxt, aggressiv och revirhävdande art. Detta gör sig ännu mer märkbart när fiskarna leker, vilket de kan göra flera gånger om året under förutsättning att de trivs. Fiskarnas färg mörknar och teckningen blir betydligt mer markant och kontrastrik när det är dags för lek. De leker relativt öppet och kan lägga upp till 500 ägg på en noga utvald sten eller rot. Äggen kläcks efter ca. 3 dagar varefter larverna vaktas med eftertryck av föräldrarna i en i förväg grävd grop. Ynglen blir frisimmande efter ytterligare 6-7 dagar men håller sig i början tätt intill föräldrarna.

Allmänt

En stor, tuff och robust ciklid som tar stor plats i akvariet. Övriga invånare bör väljas med omsorg och bör bestå av likaledes stora och oömma fiskar. Vill man ha den tillsammans med utpräglade rovfiskar, som t.ex. olika Parachromis-arter, bör dessa ges ett försprång storleksmässigt, annars kan de få mycket svårt att hävda sig mot denna aggressiva men mycket vackra fisk.

Lagerstatus

Akvarieimporten
Imazo (grossist)
Kungälvs akvarium
Nols Akvariehobby
Ruinemans
Sandby Ciklidhobby
Sponsrad av

Bilder


Foto: Magnus Sehlin
Foto: Niklas Lindqvist
Foto: Mattias Ludvigsson
hane
hane
Foto: Rickard Håkansson
Lekpar
Lekpar
Foto: Mikael Wiik
hona med yngel
hona med yngel
Foto: Roland Arnsmar

FångstplatserOdlingsformerFelanmäl artbeskrivningen

Nandopsis tetracantha i Ciklidbladet

Nummer Artikel
201003 CA-träff hos Beast 2010
200602 Centralamerika i fokus
200501 Stora ciklider i lilla Genarp