Akvariekungen
Annons

Herichthys carpintis - Nordiska Ciklidsällskapet artregister

Bli medlem!

Genom att bli medlem så sponsrar du detta artregister.

Bli medlem

Hane 20 cm Foto: David Rejdemyhr
Felanmäl artbeskrivningen

Herichthys carpintis

pärlciklid.


Släkte: Herichthys
Art: carpintis
Grupp: Stora
Beskrivning: Jordan & Snyder
År: 1899
Tidigare vetenskapligt namn: Cichlasoma carpinte, Cichlasoma carpintis, Cichlasoma laurae, Neetroplus carpintis
Populärnamn: pärlciklid.
Geografiskt område: Central- och Nordamerika
Typlokal: Laguna del Carpinte i närheten av Tampico, Tamaulipas, Mexico
NCS Artbeskrivning: Magnus Sehlin, 2012-03-12

Lagerstatus

Ingen träff hos Nols Akvariehobby
Ingen träff hos Imazo
Ingen träff hos Ruinemans
Ingen träff hos Akvarieimporten
Sandby Ciklidhobby har fisken med på lagerlistan
Ingen träff hos Kungälvs akvarium

Temperatur
24-26°C
Volym
150 cm & 500 l
Längd
22 cm
pH
7.8

Naturlig biotop

Förekommer såväl i snabbt strömmande floder som i stillastående vatten som sjöar, dammar och bevattningskanaler. Det naturliga utbredningsområdet är nordöstra Mexico och är där vanligt förekommande, bl. a i Rio Panucos och Rio Soto la Marinas flodsystem.

Föda

Äter till största delen växter, växtdelar och alger men tar även chansen att knipa småfisk, insekter och skaldjur då och då. I akvariet äter den det mesta men man bör se till att huvuddelen av födan är vegetarisk.

Könsskillnad

Hanarna är i allmänhet betydligt större och kraftigare än honorna. De har också en högre kroppsform och får med tiden även en tydlig huvudpuckel. Vidare har hanarna oftast längre utdragna fenstrålar på rygg- och analfenorna. Honorna däremot, visar upp den karaktäristiska svartvita lekdräkten på ett betydligt mer markant sätt än hanarna när det är så dags.

Akvariemiljö

Ju större kar desto bättre. Inredningen bör bestå av relativt fin sand i kombination med stenar och rötter. Växter är kanske inte att rekommendera eftersom fisken är växtätare och gräver en del men visst kan man prova med ett par tåligare arter som t.ex. anubias.

Beteende & lek

Substratlekare som leker relativt öppet på en noga iordninggjord sten eller rot. Kullstorleken kan vara så stor som upp till 500 ägg. Dessa kläcks efter 3-4 dygn och ynglen blir frisimmande efter ytterligare en vecka. Vid lek antar honan en mycket tydlig lekdräkt. Ovandelen av huvudet och främre delen av ryggen blir nästan helt vita medan resten av kroppen blir mycket mörk, näst intill svart. Detta mönster skymtar också på hanen men är inte alls lika tydligt som hos honan. Både hona och hane blir väldigt aggressiva i samband med lek. Honan ses oftast ta hand om äggen/ynglen medan hanen patrullerar revirets yttre gräns och jagar bort ovälkomna.

Allmänt

Enligt mig en av akvarievärldens vackraste fiskar. Den är dessvärre också relativt aggressiv av sig och blir ganska stor vilket man bör beakta innan man skaffar sig ett par eller två. Denna fisk förväxlas ofta med den idag betydligt ovanligare H. cyanoguttatus som dock har fler och mycket mindre prickar. Det är också H. cyanoguttaus som finns i södra Texas medan H. carpintis uteslutande finns i Mexico. På en del håll kallas därför denna otroligt vackra fisk för "Mexican Princess".


Sponsrat av

Filmer


BilderFångstplatser


Río Axtla, Mexiko

Río Choy, Mexiko

Río Corona, Mexiko

Río Coy, Mexiko

Río El Salto, Mexiko

Río Forlon, Mexiko

Río Mante, Mexiko

Río Tampaón, Mexiko

Rio Verde, BrasilienOdlingsformer