Akvariekungen

Gymnogeophagus balzanii

Puckelhuvudciklid


Foto: Jonas Eriksson
Släkte: Gymnogeophagus
Art: balzanii
Grupp: Jordätare
Beskrivning: Perugia
År: 1891
Populärnamn: Puckelhuvudciklid
Geografiskt område: Sydamerika
Typlokal: Rio Paraguay, Villa Maria, delstaten Matto Grosso, Brasilien.
Utbredning: Flodområdena, Paraná, Paraguay och Uruguay
NCS Artbeskrivning: Hans Appelskog och Olof Blomqvist, 2012-03-13

Temperatur
15-25°C
Volym
120 cm & 300 l
Längd
15 cm
pH
6-7

Naturlig biotop

Denna art tillhör en av de sydligaste ciklidsläktena i Sydamerika. G. balzanii hittas i floder som avvattnas i Atlanten i Uruguay, Paraguay, södra Brasilien och till och med i Argentina. De finns i La Plata, Rio Paraguay, Rio Grande do Sul och Mato Grosso. Denna art har en bred geografisk utbredning och finns därmed också i flera olika färgvarianter.

Könsskillnad

Hanen har mera utdragna fenspetsar. Honorna är mindre; ca. 10 cm totallängd. Honans färger är mindre intensiva och saknar den svarta kanten på ryggfenan.

Akvariemiljö

Det är viktigt att det finns gömställen för varje fisk, helst platser som är för trånga för hanen. Tät växtlighet gör att fiskarna känner sig tryggare Eftersom det handlar om en så kallad "jordätare", grus tas upp och silas mellan gälarna, gräver den gärna i botten. Vattnet måste vara av bra kvalitet eftersom den är mycket känslig för nitrit. Detta kräver en bra filtrering och täta regelbundna vattenbyten.

Beteende & lek

G. balzanii är polygam, en ensam hane leker med många honor. Lekmogna honor etablerar ett territorium kring ett lämpligt lekunderlag. Ett sådant revir kan ha en radie av 25-100 cm. Med tanke på revirets storlek krävs ett stort akvarium. I takt med att honan putsar lekplatsen och genitalpapillen växer, kommer hanen att bli allt mer engagerad. Vid själva leken läggs 150-600 ägg som sedan beskyddas enbart av honan. Efter 24-48 timmar tas äggen upp av honan i munnen där de ruvas ytterligare 6-8 dagar. Under tiden fortsätter honan att vara aggressiv och håller alla fiskar, inklusive hanen, på avstånd. När ynglen släpps ut är de 3-4 mm långa och måste matas med smått foder; infusorier eller micromask. Efter två-tre veckor äter ynglen Artemia. Ynglen växer långsamt, en 10-12 månader gammal fisk är bara 5-8 cm, men är redan då könsmogen.

Allmänt

Detta är en ganska tillbakadragen fisk som inte trivs tillsammans med aggressiva arter. Lämpliga medinnevånare är t.ex. Acarichthys heckeli,Geophagus surinamensis eller G. brachybranchus. Hanarna är mycket aggressiva mot varandra och bör därför hållas isär. Man bör hålla flera honor till varje hane, annars kan honan stressas av hanens uppvaktning. Eftersom denna fisk lever i subtopiska områden är det lämpligt med en viloperiod med lägre temperatur under året. I naturen kan temperaturen på vintern gå under 15 grader.

Lagerstatus

Akvarieimporten
Imazo (grossist)
Kungälvs akvarium
Nols Akvariehobby
Ruinemans
Sandby Ciklidhobby
Sponsrad av

Bilder


Constitucion
Constitucion
Foto: Felipe Cantera
närbild
närbild
Foto: Alf Stalsberg
Muvruvande hona med yngel
Muvruvande hona med yngel
Foto: Ernst van Genne

FångstplatserOdlingsformer
Gymnogeophagus balzanii i Ciklidbladet

Nummer Artikel
201403 Året som gått
199901 Bujurquina vittata
201502 Byggandet av Khazad-dûm
198909 De nakna jordätarna Gymnogeophagus
198308 Gymnogeophagus balzanii
198402 Gymnogeophagus rhabdotus
201503 Norrlandsdammen
201802 Nybörjare på jordätare
Felanmäl artbeskrivningen