Sandby Ciklidhobby

Bli medlem!

Genom att bli medlem så sponsrar du detta artregister.

Bli medlem

'Chaetobranchopsis' orbicularis

Tvåbandsciklid, Filtrerarciklid, Filter-feeding cichlid


Foto: Florent de Gasperis
Släkte: Chaetobranchopsis
Art: orbicularis
Grupp: Övriga
Beskrivning: Steindachner
År: 1875
Populärnamn: Tvåbandsciklid, Filtrerarciklid, Filter-feeding cichlid
Geografiskt område: Sydamerika
Typlokal: Amazonfloden vid Para, Santarim, Gurupa, Rio Xingu vid Porto do Noz; Rio Negro, och Rio Hyuvari, Brasilien.
Utbredning: Längs Rio Amazonas från mynningen av Rio Negro till ön Marajó, även i delstaten Amapá, Brasilien.
NCS Artbeskrivning: David Rejdemyhr, 2019-02-10

Temperatur
23-28°C
Volym
100 cm & 200 l
Längd
15 cm
pH
6-7

Naturlig biotop

De lever i dammliknande utvidgningar av små strömmar och laguner som är vanliga längs Amazonasfloden. Typiskt är de planktonrika vitvattenbiotoper med mycket grumligt, mjukt och surt vatten.

Föda

Den enorma munnen till trots är denna fisk inte en rovdjur och har inte heller så många tänder. Denna ciklid har den någon ovanliga metoden att samla föda där den filtrerar vattnet efter plankton och små kräftdjur i vattnet. Det är svårt att hitta bra foder till arten i en akvariemiljö, men fryst eller levande daphnia och artemia är bra val. Fullvuxen artemia är oftast för stora och spottas ut. Pellets och flingor ta siallmänhet inte. Tänk på att det är en förhållandevis stor som som behöver en hel del mat, så stående artemiaodling kan vara ett bra tips.

Könsskillnad

Det finns inga tydliga yttre skillnader mellan könen.

Akvariemiljö

Då den har sin speciella föda kan man hålla den med andra avsevärt mindre arter utan problem. Inred med gott om gömställen för att minimera risken att få en skydd ciklid som inte visar upp sitt naturliga beteende. Den är llugn och kräver inte stora simytor.

Beteende & lek

Det är en lugn och fredlig ciklid som kan hållas med de flesta andra lugna arter. Arten lägger sin rom på en i förväg rengjord yta. I övrigt är ytterst lite är känt om dess lekbeteende och ännu saknas rapporter om lek i akvarium.

Allmänt

Släktesnamnet kommer av att den liknar sin syster art; Chaetobranchopsis betyder Chaetobranchus-liknande. Snabbaste sättet att skilja de två släktena åt är antalet hårda fenstrålar i analfenan. Chaetobranchopsis har tre, medan Chaetobranchus har fem eller sex.

Chaetobranchopsis australis är större än C. orbicularis (25 cm) och förekommer mycket längre söderut. C. australis har ett stort svart märke på sin flank som sitter strax under sidolinjen. C. orbicularis har en något diagonal längsgående rand, av vilken en del utgörs av en mörkare kvadrat på en liknande position för fläcken hos C. australis.

Litteratur

Steindachner, Franz. 1875. "Beiträge der Kenntniss der Chromiden des Amazonenstromes". Sitzungsberichte der Kaiserlichen Akademie der Wissenschaften. Mathematisch-Naturwissenschaftliche Classe. v. 71 (pt. 1); pp. 61-137

Kullander, Sven. 2003. "Family Cichlidae (Cichlids)". Check list of the freshwater fishes of South and Central America. pp. 605-654

Lagerstatus

Akvarieimporten
Imazo (grossist)
Kungälvs akvarium
Nols Akvariehobby
Ruinemans
Sandby Ciklidhobby
Sponsrad av

Bilder


Foto: Rainer Stawikowski
Foto: Rainer Stawikowski
Foto: Florent de Gasperis
Foto: Jeff Rapps

Fångstplatser


Rio Amazonas, Brasilien

Rio Guaporé, Brasilien

Rio Madre de Dios, Peru, Bolivia

Rio Mamoré, Bolivia

Rio Negro, Brasilien


Odlingsformer
'Chaetobranchopsis' orbicularis i Ciklidbladet

Nummer Artikel
Felanmäl artbeskrivningen