Sandby Ciklidhobby
Annons
För att se ditt medlemskort och se all information:
Logga in

Guianacara sp. jatapu - Nordiska Ciklidsällskapet artregister

Bli medlem!

Genom att bli medlem så sponsrar du detta artregister.

Bli medlem

Foto: Francisco Ortiz
Felanmäl artbeskrivningen

Guianacara sp. "jatapu"


Släkte: Guianacara
Art: sp. "jatapu"
Grupp: Jordätare
Beskrivning: Ej beskriven
År: 2014
Tidigare vetenskapligt namn: Guianacara sp "rio jatapu"
Geografiskt område: Sydamerika
Utbredning: Rio Jatapu, Brasilien.
NCS Artbeskrivning: David Rejdemyhr, 2016-02-19

Lagerstatus

Ingen träff hos Nols Akvariehobby
Ingen träff hos Imazo
Ingen träff hos Ruinemans
Ingen träff hos Akvarieimporten
Ingen träff hos Sandby Ciklidhobby
Ingen träff hos Kungälvs akvarium

Temperatur
24-30°C
Volym
110 cm & 200 l
Längd
12 cm
pH
5-7

Naturlig biotop

Finns i förhållandevis grunda vatten. I allt från stillastående till medelkraftigt flytande åar. Vattnet är i allmänhet klart, men arten kan även finnas i grumligare områden. I de lugnare vattnen kan även viss vegetation förekomma, medan biotopen i de mer strömmande områdena är avsevärt stenigare.

Föda

Äter det mesta men som andra så kallade jordätare föredrar arten att finna föda vid botten, ej nödvändigtvis att maten ska silas fram ur sand, men formen på arten gör att det är mer naturligt för den att äta från mat vid botten.

Könsskillnad

Det är svårt att se skillnader hos unga djur, men vuxna hanar är oftast klart större, har något brantare huvud samt längre fenstrålar på bukfenor och särskilt ryggfenan.

Akvariemiljö

Det är viktigt att vattnet har hög kvalitet och att det finns gömställen och möjligheter att gräva lekgrottor. Om arten ska visa upp hela sitt spektrum av beteenden rekommenderas ett akvarium på minst 200 liter. Samt gott om gömställen.

Beteende & lek

Arten är en parbildande ciklid som leker i grottor. Äggen läggs på väggen till grottan. De kläcks efter 2-3 dagar i 28 graders vatten. Ynglen hålls därefter i grottan tills de är frisimmande, vilket tar ytterligare 7-9 dagar. Hanen vaktar de yttre områdena till grottan , medan honan håller den direkta närheten till ynglen fri från eventuella fiender.

Allmänt

Det är ännu inte känt om det är en lokal variant av en art som beskrivs eller en egen art i sig, kan möjligen vara en lokal variant av G. owroewefi. Klart är att det har ett iriserande blått streck, eller en serie med sammanhängande punkter, under ögat samt att den laterala fläcken sitter i anslutning till ryggfenan och fortsätter upp på ryggfenan, vilket är högre upp än på någon av de beskrivna arterna.


Sponsrat av

Filmer


BilderFångstplatser
Odlingsformer


Filmer