CARES
Annons

Nannacara sp. "soumourou"


Foto: David Rejdemyhr
Släkte: Nannacara
Art:sp. "soumourou"
Grupp: Dvärgciklider
Beskrivning: Ej beskriven
År: 2014
Tidigare vetenskapligt namn: Nannacara sp. "sourourou", Nannacara sp. aff. aureocephalus "sourourou", Nannacara sp. "mana"
Geografiskt område: Sydamerika
Utbredning: Bäcken Soumourou samt Malmanoury i Franska Guyana.
NCS Artbeskrivning: David Rejdemyhr, 2016-03-08

Temperatur
24-29°C
Volym
80 cm & 100 l
Längd
9 cm
pH
4-7

Naturlig biotop

Förekommer i huvudsakligen stillastående vatten med mycket växter. I biotopen finner man även många förmultnande växtdelar såsom löv och grenar. Arten är känd från bäcken Soumourou mellan Kourou och Sinnamary som ligger förhållandevis nära kusten av Franska Guyana.

Föda

Äter små ryggradslösa djur som den finner i bottensedimentet. Äter även växtdelar och övrigt den finner. I akvarium är den anspråkslös och äter det mesta som sjunker såsom pellets och flingfoder. Mata gärna med levande mat eller frysfoder av och till.

Könsskillnad

Honan är markant mindre än hanen, 5-6 jämfört med 8-9 cm. Hanen har också klarare färger och markeringar på gällocken samt längre anal- och bröstfenor. Honan antar en speciell färg vid lek där kraftigt svarta pigment syns i tydliga områden med fläckar.

Akvariemiljö

Föredrar ett väl inrett akvarium med många växter och andra gömställen. För att arten ska färga ut ordentligt bör ett lågt pH hållas och gärna också ett något mjukare vatten.

Beteende & lek

Arten är substratruvare som föredrar en grotta som lekplats. I brist på det leker den även gärna på en slät del av en sten eller rot. För att äggen ska utvecklas bra krävs ett lägre pH, under 6 enligt rapporter. Äggen kläcks efter 2-3 dagar och ynglen är frisimmande efter ytterligare 8-10 dagar. Vid yngelvård är honan väldigt aggressiv även mot hanen och det brukar gå bra att dra upp yngel även i ett akvarium med många arter.

Allmänt

Den förekommer på samma plats som Nannacara aureocephalus eller Nannacara sp. "mana" och den kan längre fram visa sig vara en färgvariant av just denna art.

Lagerstatus

Akvarieimporten
Imazo (grossist)
Kungälvs akvarium
Nols Akvariehobby
Ruinemans
Sandby Ciklidhobby
Sponsrad av

Bilder


Foto: David Rejdemyhr
Foto: David Rejdemyhr

Fångstplatser


Crique Soumourou, Franska Guyana


Odlingsformer



Felanmäl artbeskrivningen

Nannacara sp. "soumourou" i Ciklidbladet

Nummer Artikel