Stuart Grant Cichlid Fund

Bli medlem!

Genom att bli medlem så sponsrar du detta artregister.

Bli medlem

Laetacara araguaiae

Puckelhuvad ciklid, Buckelkopf-ciklid, Araguaiaciklid


Foto: Janne Ekström
Släkte: Laetacara
Art: araguaiae
Grupp: Dvärgciklider
Beskrivning: Ottoni & Costa
År: 2009
Tidigare vetenskapligt namn: Laetacara sp. "buckelkopf"
Populärnamn: Puckelhuvad ciklid, Buckelkopf-ciklid, Araguaiaciklid
Geografiskt område: Sydamerika
Typlokal: Buriti palm nära rio Verde, 32 km norr om São Miguel do Araguaia, rio Araguaias avrinningsområde, Brasilien
Utbredning: Rio Verde, Rio Araguaias avrinningsområde, centrala Brasilien.
NCS Artbeskrivning: David Reidemyhr, 2024-04-20

Temperatur
25-29°C
Volym
80 cm & 100 l
Längd
4.5 cm
pH
6,5-7

Naturlig biotop

Finns ofta i långsamt flytande, nära stillastående vattenflöden.Flodbottnen kan variera från ren sandbotten utan växter med enstaka stenar till ytor täckta av mängder med grenar och halvt förmultnade löv som bildar mängder med gömställen. Återfinns främst i klarvatten.

Föda

Lever huvudsakligen av bottenlevande insekter och larver. I akvarier äter den de flesta sorters foder, men det är rekommenderat att regelbundet ge en diet av varierat levande eller fryst foder, såsom artemia, dafnier och cyclops.

Könsskillnad

Hanarna av denna art tenderar att bli större än honorna. I akvarium kan de nå en maximal längd på 10 cm, även om det är ovanligt att de överstiger 7,5 cm. Honorna är mindre och blir inte större än 5 cm. De skiljer sig från hanarna genom att vara både mindre och mer rundade i kroppsformen, samt genom att ha mindre spetsiga mjuka rygg- och analfenor. Dessutom uppvisar honorna generellt en mindre intensiv kopparorange färg på sidorna. Denna art är lätt att odla och är förvånansvärt produktiv för att vara en liten ciklid.

Akvariemiljö

Denna ciklid behöver inte mycket yta och är en fredlig art som samexisterar väl med andra fiskar. Den känner sig betydligt tryggare i sällskap av tetror och malar. För optimal hälsa och beteende bör vattnet vara nära stillastående. Akvariet bör vara rikt inrett med gömställen, som rötter och växter, och innehålla släta stenar som passar för äggläggning. En svagare belysning, som kan uppnås med hjälp av flytväxter, är fördelaktig för dessa fiskar. De trivs bra i grupp och flera hanar kan hållas tillsammans i samma akvarium, förutsatt att det finns gott om gömställen som möjliggör tillräcklig avskildhet.

Beteende & lek

Arten lägger hundratals ägg på en noggrant rengjord yta. Både hanen och honan är involverade i skyddet av ynglen, där hanen särskilt ansvarar för revirets yttre gränser. Under lekperioden förändras artens temperament avsevärt; de kan bli aggressiva och attackera såväl artfränder som andra fiskar som uppfattas som hot mot ynglen. Ynglen kan matas med artemia eller fint smulat torrfoder för att främja deras tillväxt och utveckling.

Allmänt

Denna art har ett stort utbredningsområde och visar variationer i utseende beroende på geografiskt ursprung. Exemplar från Rio Tapajós uppvisar övervägande turkosgröna färgtoner, medan individer från Rio Araguaia och Rio Tocantins-områdena kännetecknas av blåa och röda nyanser. Dessa skillnader i färgsättning är exempellösa och visar artens anpassningsförmåga till olika miljöer.

Litteratur

Ottoni, F. & Costa, W. (2009). "Description of a new species of Laetacara Kullander, 1986 from central Brazil and re-description of Laetacara dorsigera (Heckel, 1840) (Labroidei: Cichlidae: Cichlasomatinae)". Vertebrate Zoology, 59(1), 41-48.

Römer, U. (2002). Natural History of South American Dwarf Cichlids. Cichlid Atlas, Volume I.

Lagerstatus

Akvarieimporten
Imazo (grossist)
Kungälvs akvarium
Nols Akvariehobby
Ruinemans
Sandby Ciklidhobby
Sponsrad av

Filmer


Maths Donnerfalk

Laetacara, araguaiae "Buckelkopf" WILD, Breeding

AcuaristasPRTV

Bilder


Foto: Haakon Haagensen
Foto: Niklas Blixt
Romläggning
Romläggning
Foto: Tommi Suuripää

FångstplatserOdlingsformer
Laetacara araguaiae i Ciklidbladet

Nummer Artikel
202303 Cikliden - Laetacara araguaiae
201901 Cikliden – Laetacara araguaiae
Felanmäl artbeskrivningen