Stuart Grant Cichlid Fund
Annons
För att se ditt medlemskort och se all information:
Logga in

Rhamphochromis longiceps - Nordiska Ciklidsällskapet artregister

Bli medlem!

Genom att bli medlem så sponsrar du detta artregister.

Bli medlem

Foto: Mark Smith
Felanmäl artbeskrivningen

Rhamphochromis longiceps


Släkte: Rhamphochromis
Art: longiceps
Grupp: Haplochromis
Beskrivning: Günther
År: 1864
Tidigare vetenskapligt namn: Hemichromis longiceps, Rhamphochromis macrophthalmus
Geografiskt område: Malawisjön
Typlokal: Malawisjön
Utbredning: Malawisjön samt Shirefloden
NCS Artbeskrivning: Hans Appelskog, 2012-12-05

Lagerstatus

Ingen träff hos Nols Akvariehobby
Ingen träff hos Imazo
Ingen träff hos Ruinemans
Ingen träff hos Akvarieimporten
Ingen träff hos Sandby Ciklidhobby
Ingen träff hos Kungälvs akvarium

Temperatur
23-28°C
Volym
200 cm & 720 l
Längd
30 cm
pH
7,5-8,5

Naturlig biotop

Malawisjön Afrika, där den förekommer runt hela sjön. Den lever i de öppnare vattnen relativt nära kusten. Halvvuxna djur går i större stim och drar sig in mot grundare vatten där de söker sin föda i sandbiotopen.

Föda

Lämpligt foder är små levande fiskyngel, räkor, pellets m.m.

Man ska bara tänka på att inte mata alltför mycket med ett kraftigt foder, detta kan leda till en tillväxt av fettvävnad kring honornas äggstockar, vilket leder till uteblivna lekar. Någon eller några fastedagar då och då stimulerar till aktivitet på många sätt.

Könsskillnad

Hannarna har gul-orange buk och analfenor. Detta är synligt redan vid en storlek kring 8-10 cm.

De blir ända upptill 30-35 cm i storlek.

Akvariemiljö

Ett stort akvarium med rejäl filterkapacitet krävs för att bäst hålla denna fisk. Man inreder lämpligen med något större stenparti och stora öppna simytor över en sandbottnen. Ett långsträckt akvarium är att föredra, detta för att ge så stort simutrymme som möjligt.

Man håller gärna 4-6 R. macrophthalmus tillsammans, vilket verkar öka deras välbefinnande och stimulera lekbeteendet. Lämplig temperatur är 26 grader °C och vattnet bör ha ett pH omkring 8,0.

Beteende & lek

Denna stora ciklid livnär sig i sjön på små sardinliknande fiskar -"Usipa", som förekommer i väldiga mängder. Man bör därför välja lite större medinnevånare i akvariet till sina R. macrophthalmus.

Risken finns alltid att små ciklider blir tillskott i fodret. Kullarna hos denna munruvande ciklid blir stora: 80-150 yngel, vilka kräver stort utrymme och gott om foder för att de ska växa upp till livskraftiga individer. För att enklast kunna plocka upp en ruvande hona så väntar man till fiskarna har slagit sig till ro för natten. Man slipper då jaga runt efter denna snabbsimmande ciklid och stressa honan alltför mycket. När man tänder ljuset så är fiskarna halvsovande och kan lätt plockas upp.

Att dra upp ynglen erbjuder inga svårigheter, de äter direkt Cyklops och Artemia, för att senare ta allt kraftigare foder allteftersom de växer. Ynglen är frisimmande efter ytterligare några dagar då de börjar söka sig ut för att hitta föda. De matas bäst med nykläckt Artemia 3-6 gånger/dag. Kullarna kan bli stora upp till 200 per lek förekommer. De växer mycket långsamt och det tar lång tid att dra upp dem till fullvuxen storlek.
Sponsrat av
Malawiciklider i artregistret sponsras av
Malawiciklider i artregistret sponsras av

Filmer


BilderFångstplatser


Lundu, TanzaniaOdlingsformer