Stuart Grant Cichlid Fund

Bli medlem!

Genom att bli medlem så sponsrar du detta artregister.

Bli medlem

Aulonocara guentheri


Foto: Albin Ekenberg
Släkte: Aulonocara
Art: guentheri
Grupp: Aulonocara
Beskrivning: Eccles
År: 1989
Geografiskt område: Malawisjön
Typlokal: Malawisjön
Utbredning: Senga bay, Makanjila Point, Monkey Bay, Kadango, Malawi
NCS Artbeskrivning: Joakim Draktoft, 2013-11-10

Temperatur
23-28°C
Volym
120 cm & 300 l
Längd
14 cm
pH
7,5-8,5

Naturlig biotop

Arten återfinns vid Senga Bay, Monkey Bay och Makanjila Point där den ofta påträffas på grunt vatten, 4-10 meter, med sandbotten och partier med Vallisneria och enstaka stenar. De går i små grupper om ca. 10 individer med både outfärgade hanar och honor.

Föda

Som andra Aulonocaror söker arten naturligt sin föda i sanden genom att sila fram små ryggradslösa djur. Till sin hjälp har den tryckkänsliga porer som sitter på undersidan av huvudet. I akvariet fungerar med fördel räkmix som kan kompletteras med frysfoder och torrfoder.

Könsskillnad

Hanen har en svagt ljusblå bottenfärg med inslag av gult i huvudet och en vit söm överst i ryggfenan. Honan är silverfärgad med inslag av gult i huvudet. Hanen blir upp till 14 cm och honan något mindre, 13 cm.

Akvariemiljö

Ett akvarium behöver vara på minst 300 liter och bör vara inrett med finkorning sand, öppna ytor, plats över substrat samt rikligt med gömställen. Arten är lugn varför den bör kombineras med andra lugna arter.

Beteende & lek

Under tiden för lek och yngelvård är hanarna lätt revirhävdande. Reviret består oftast av en lekgrop eller mindre grotta i direkt anslutning till sandbottnen dit honan lockas och i vilken leken sker. Leken resulterar i 40-50 yngel.

Allmänt

Aulonocara guentheri har tidigare varit beskriven som Aulonocara nyassae vilket var felaktigt. Den korrekta Aulonocara nyassae förekommer på mycket djupare vatten.

Lagerstatus

Akvarieimporten
Imazo (grossist)
Kungälvs akvarium
Nols Akvariehobby
Ruinemans
Sandby Ciklidhobby
Sponsrad av

Bilder


Thumbi East Island
Thumbi East Island
Foto: Ad Konings

Fångstplatser


Thumbi East Island,

Foto: Ad Konings

Odlingsformer
Aulonocara guentheri i Ciklidbladet

Nummer Artikel
Felanmäl artbeskrivningen