Annons

Nordiska Ciklidsällskapet

Logga in | Bli medlem | Facebook | Youtube | Instagram | Sök

Bli medlem!

Genom att bli medlem så sponsrar du detta artregister.

Bli medlem

Foto: Seichii Hamada
Text: David Rejdemyhr

Mesoheros ornatus


Släkte: Mesoheros
Art: ornatus
Grupp: Övriga
Beskrivning: Regan
År: 1905
Tidigare vetenskapligt namn: Cichlasoma ornatum
Geografiskt område: Sydamerika
Typlokal: Río Durango, nordvästra Ecuador (Stillahavssluttningen).
Utbredning: Rio Patia området i Colombia, Rio Durango och Rio St. Javier i Ecuador, samtliga mynnar i Stillahavet.

Temperatur
Volym
160 cm & 540 l
Längd
32 cm
pH
6-7

Naturlig biotop

Finns i strandnära områden med steniga bottnar, men även i mer bevuxna delar av vattendragen. Gillar att hålla sig gömd under grenar och håligheter.

Föda

I naturen äter de små vattenlevande insekter som de finner frisimmande samt mindre fiskar den kommer över. I akvarium äter arten de flesta typer av pellets. Bjud också regelbundet på mygglarver, mysis och annat fryst eller ännu hellre levande foder såsom exempelvis mask. Långvarig diet på torrfoder rekommenderas inte.

Könsskillnad

Hanen blir större än honan. Hanen har förlängda fenstrålar i rygg- och bröstfenorna, stjärtfenans spetsar är mer utdragna än honans. Hanen har fler, större och mer markerade blåaktiga prickar speciellt på huvudet men också på övriga kroppen vilket syns tydligast under förberedelse till lek. Honan kan i vissa fall nästa helt sakna prickar på gällocken som istället kan ha en väldigt jämn olivgrön ton.

Akvariemiljö

Inred akvariet med gott om gömställen där arten kan skydda sig från insyn och belysningens starkaste sken. Är akvariet stort nog kan flera par hållas. Då krävs också väl separerade områden med förtätade gömställen. Vattenbyten sker med fördel i små mängder men ofta för att hålla vattenvärdena så konstanta som möjligt.

Beteende & lek

En aktiv, nyfiken och rörlig ciklid som utnyttjar akvariet till fullo. Aggressionen särskilt under lek kan i för små akvarier eller om det saknas tillräckligt med gömställen leda till dödsfall. Arten är substratruvare, men föredrar en liten grotta eller åtminstone skyddad del av akvariet som lekplats.

Allmänt

Många diskussioner har hållits kring likheterna och skillnaderna mellan C. gephyrum och C. ornatum. Bilderna här i artregistret på C. gephyrum är identifierade av Sven O. Kullander och dessa kom till Sverige och kanske hela Europa av en slump och såldes initialt som Caquetaia umbrifera, läs gärna i forumet om den spännande historien hur identifieringen gick till.


Hela artregistret sponsras av

www.petsexpert.se

Hane

Foto: Seichii Hamada

Rio Patia

Yngel Rio Patia

Foto: Jeff Rapps

c_ornatum01-seichii_hamada.jpg

Foto: Seichii Hamada


Bli medlem!

Genom att bli medlem så kan du ser utbredningen.

Bli medlem

Fångstplatser för Mesoheros ornatus

Rio Patia


Foto: Jeff Rapps

Foto: Jeff Rapps