Stuart Grant Cichlid Fund
Annons

Mesoheros ornatus


par Foto: Seichii Hamada
Släkte: Mesoheros
Art: ornatus
Grupp: Övriga
Beskrivning: Regan
År: 1905
Tidigare vetenskapligt namn: Cichlasoma ornatum
Geografiskt område: Sydamerika
Typlokal: Río Durango, nordvästra Ecuador (Stillahavssluttningen).
Utbredning: Rio Patia området i Colombia, Rio Durango och Rio St. Javier i Ecuador, samtliga mynnar i Stillahavet.
NCS Artbeskrivning: David Rejdemyhr, 2015-11-16

Temperatur
Volym
160 cm & 540 l
Längd
32 cm
pH
6-7

Naturlig biotop

Finns i strandnära områden med steniga bottnar, men även i mer bevuxna delar av vattendragen. Gillar att hålla sig gömd under grenar och håligheter.

Föda

I naturen äter de små vattenlevande insekter som de finner frisimmande samt mindre fiskar den kommer över. I akvarium äter arten de flesta typer av pellets. Bjud också regelbundet på mygglarver, mysis och annat fryst eller ännu hellre levande foder såsom exempelvis mask. Långvarig diet på torrfoder rekommenderas inte.

Könsskillnad

Hanen blir större än honan. Hanen har förlängda fenstrålar i rygg- och bröstfenorna, stjärtfenans spetsar är mer utdragna än honans. Hanen har fler, större och mer markerade blåaktiga prickar speciellt på huvudet men också på övriga kroppen vilket syns tydligast under förberedelse till lek. Honan kan i vissa fall nästa helt sakna prickar på gällocken som istället kan ha en väldigt jämn olivgrön ton.

Akvariemiljö

Inred akvariet med gott om gömställen där arten kan skydda sig från insyn och belysningens starkaste sken. Är akvariet stort nog kan flera par hållas. Då krävs också väl separerade områden med förtätade gömställen. Vattenbyten sker med fördel i små mängder men ofta för att hålla vattenvärdena så konstanta som möjligt.

Beteende & lek

En aktiv, nyfiken och rörlig ciklid som utnyttjar akvariet till fullo. Aggressionen särskilt under lek kan i för små akvarier eller om det saknas tillräckligt med gömställen leda till dödsfall. Arten är substratruvare, men föredrar en liten grotta eller åtminstone skyddad del av akvariet som lekplats.

Allmänt

Många diskussioner har hållits kring likheterna och skillnaderna mellan C. gephyrum och C. ornatum. Bilderna här i artregistret på C. gephyrum är identifierade av Sven O. Kullander och dessa kom till Sverige och kanske hela Europa av en slump och såldes initialt som Caquetaia umbrifera, läs gärna i forumet om den spännande historien hur identifieringen gick till.

Lagerstatus

Akvarieimporten
Imazo (grossist)
Kungälvs akvarium
Nols Akvariehobby
Ruinemans
Sandby Ciklidhobby
Sponsrad av

Bilder


Foto: Seichii Hamada
Rio Patia
Rio Patia
Foto: Jeff Rapps
Foto: Seichii Hamada

Fångstplatser



Odlingsformer



Felanmäl artbeskrivningen

Mesoheros ornatus i Ciklidbladet

Nummer Artikel
202303 Synpunkter på hur de heroina cikliderna har brett ut sig i Centralamerika