Stuart Grant Cichlid Fund
Annons

Cichla orinocensis - Nordiska Ciklidsällskapet artregister

Bli medlem!

Genom att bli medlem så sponsrar du detta artregister.

Bli medlem

Foto: Enrico Richter
Felanmäl artbeskrivningen

Cichla orinocensis


Släkte: Cichla
Art: orinocensis
Grupp: Övriga
Beskrivning: von Humboldt
År: 1834
Geografiskt område: Sydamerika
Typlokal: Rio Orinoco och Rio Negro.
Utbredning: Rio Orinoco och Rio Negros avrinningsområde i Brasilien, Venezuela och Colombia.
NCS Artbeskrivning: Alf Sjöström, 2013-06-18

Lagerstatus

Ingen träff hos Nols Akvariehobby
Ingen träff hos Imazo
Ingen träff hos Ruinemans
Ingen träff hos Akvarieimporten
Sandby Ciklidhobby har fisken med på lagerlistan
Ingen träff hos Kungälvs akvarium

Temperatur
24-30°C
Volym
200 cm & 960 l
Längd
76 cm
pH
6-7

Naturlig biotop

Arten återfinns i vidsträckta biotoper naturligt, både i lugnare områden intill stränder men även längre ut i områden med snabbare rinnande vatten.

Föda

Fiskätande i naturen. Kosten bör bestå av räkor, musslor, torskfilé, skarpsill och annan vitfisk. Men även pellets av bra kvalité kan rekommenderas. Variation i kosten är viktig för att få friska fiskar.

Könsskillnad

Hanarna är större och utvecklar en "tuppkam"/knöl på huvudet när de når vuxen ålder.

Akvariemiljö

Dessa fiskar blir väldigt stora men oftast inte större än 60 cm i akvarium. De bör hållas i grupper på 5 fiskar eller fler som många andra ciklider. Men man ser dem ofta i "monsterfiskkar" med allt möjligt annat i mindre antal. De behöver framförallt mycket simutrymme. Inredningen kan man göra som i alla andra sydamerikanska kar, rötter, stenar, sand och växter. Man får bara tänka på att inte ta upp allt simutrymmet i mellan- och övre skiktet där de håller till mest.

Beteende & lek

Territoriella och måttligt aggressiva. Men de är snälla mot andra fiskar så länge de inte ryms i munnen på dem för då räknas de som mat, och de har väldigt stora munnar. De slåss och leker mycket inom gruppen men det leder sällan till några allvarliga skador. Lek är väldigt sällsynt i hobbyn.

Allmänt

Små cichlor är väldigt ömtåliga och behöver mycket mat 3-4 gånger per dag. De svälter ofta ihjäl sig. Håll dem i ett lite större kar redan från början. Inte för att de behöver utrymmet utan på grund av sättet du bör mata dem, det är knepigare att hålla stabila vattenvärden i ett litet akvarium när man matar mycket. De fördubblar sin storlek varje månad första tiden tills de når cirka 15 cm. I samband med att de växer blir de allt robustare och risken minskar att de ska föräta sig. De växer sedan relativt snabbt upp till 30-35 cm där växttakten stannar av något.


Sponsrat av

Filmer


BilderFångstplatser


Río Cusiana, ColombiaOdlingsformer