Forumet Afrikanska ciklider

Kollaps
Det här ämnet är stängt.
X
Det här är ett klibbigt ämne.
X
X
 
 • Tid
 • Show
Rensa alla
nya inlägg
 • Zaphi
  NCS Medlem
  • July 2002
  • 5395

  Forumet Afrikanska ciklider

  Välkommen till forumet för afrikanska ciklider. I detta forum diskuteras främst cikliderna från de alkaliska sjöarna Malawi, Tanganyika och Viktoria, belägna i Rift valley området i Östra Afrika, men även cikliderna från Västafrika och Madagaskar.

  Malawi-, Tanganyika och Viktoriasjön omringas av länder så som Malawi, Tanzania, Mozambique, Zambia, Zaire och Burundi. Cikliderna i dessa sjöar (förutom ett fåtal arter) är endemiska. Malawicikliderna är i huvudsak revirhävdande munruvare och har blivit mycket populära främst på grund av sin färgprakt, men även för sitt aktiva beteende. De delas upp i tre huvudgrupper, Aulonocara, Haplochromis och Mbuna. Populära malawiciklider är bland annat Aulonocara baenschi, Labidochromis caeruleus (Golden), Metriaclima estherae (Rödzebra) och Sciaenochromis fryeri.

  Delvis till skillnad från malawicikliderna så har cikliderna från Tanganyikasjön blivit populära för sitt otroligt varierande beteende och inte lika mycket för sin färgprakt, även om det finns en hel del sådanna också, främst bland tropheussläktet. Här är vattnet mycket alkaliskt (med ett pH mellan 8,5-9,2). Populära ciklider härifrån är bland annat Cyphotilapia frontosa, snäckskalslekarna ur Lamprologus- och Neolamprologussläktet, de mystiska sagocikliderna ur Ophthalmotilapiasläktet och de mängder av tropheusvarianter som finns.

  Viktoriacikliderna är inte lika vanligt förekommande i akvarier, främst på grund av att sjön inte är lika utforskad som de andra två, men också för att introduktionen av nilaborren fick ödestigna konsekvenser och utplånade stora delar av ciklidbeståndet.

  De västafrikanska cikliderna lever i mer varierande miljöer, oftast i relativt pH-neutralt och något svalare vatten än i Rift valley-sjöarna. Lejonhuvudcikliden (Steatocranus casuarius) och Palettcikliden (Pelvicachromis pulcher) är bland de populäraste.
  Senast redigerad av Tony; 25 September 2008, 11:26.
  www.viktorsundberg.se | www.naturfotokurser.se
 • Mikael W
  NCS Medlem
  • August 2002
  • 8598

  #2
  Forumet för afrikanska ciklider är nu uppdelat i fyra underavdelningar:
  - Malawisjön
  - Tanganyikasjön
  - Viktoriasjön
  - Övriga Afrika

  Öppna inte nya trådar i överavdelningen Afrika, utan de ska öppnas i rätt underavdelning. De gamla aktiva trådarna kommer såvitt möjligt så småningom att flyttas till rätt underavdelning.
  Senast redigerad av Mikael W; 18 December 2010, 07:49.
  mvh
  Mikael W
  (NCS-medlem sedan 1981)

  Kommentar

  Arbetssätt...