Ny lag i Tyskland om mediciner för djur

Kollaps
X
 
 • Tid
 • Show
Rensa alla
nya inlägg
 • Mikael W
  NCS Medlem
  • August 2002
  • 8598

  Ny lag i Tyskland om mediciner för djur

  Förra året trädde en ny lag om mediciner för djur i kraft i Tyskland (Tierarzneimittelgesetz). Med lagen implementeras Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/6 av den 11 december 2018 om veterinärmedicinska läkemedel i Tyskland.

  Enligt den tyska lagen kommer alla "antimikrobiellt verksamma" djurläkemedel att bli receptbelagda. Det gäller förutom antibiotika då även mediciner mot virus, svamp och encelliga parasiter. Recept kan utskrivas bara av veterinär och efter undersökning. Medicinerna som utskrivs måste ha tillstånd eller vara registrerade.

  Detta kommer att medföra mycket lidande för akvariefiskarna i Tyskland. Tänk bara på vita pricksjukan, som erfarna akvarister lätt kan diagnosticera själv och som är enkel att bota med rätt medicin, som gått att köpa i akvarieaffären, och där det kritiska egentligen är att sätta in medicineringen i tid.

  Att märka är att EU-förordningen uttryckligen möjliggör lindrigare regler för behandling av husdjur. Tyskland verkar dock inte ha utnyttjat detta spelrum. Få se hur det går hos oss.

  Källa: DCG-Informationen nr 1 2023 sid 15

  mvh
  Mikael W
  (NCS-medlem sedan 1981)
Arbetssätt...