If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Jag hade auratus under ett par år och håller med om att de inte är särkillt mycket aggresivare än många andra mbunas.
Ett problem med auratus är könsbestämningen. När man köper dem som yngel är alla honfärgade. Även vuxna hannar kan vara honfärgade om de är undertryckta av dominanta hannar. Enligt uppgift skall man kunna se skillnad med hjälp av färgen på analfenan. Honor skall visst ha helt gula redan som små. Någon annan kan säkert bekräfta om det är rätt sätt. De jag handlat av har i vart fall inte klarat det helt klockrent, med resultatet att jag fått alldeles för många hannar i förhållande till antalet honor.
Inte aggressivare än maingano eller demansoni??....Auratus är den tuffaste fisken kilo för kilo av ALLA inte bara fiskar utan konkurens!
Den har en överlägsen teknik när den slåss som gör att den tar en bra mycket större fisk än den själv dessutom.
Auratus har rykte om sig att vara agressiv utan dess like. Jag har haft en grupp i ca fyra år nu och tycker att ryktet är nästan löjligt överdrivet. Det är sant att auratusarna slåss inom arten som de flesta andra mbunas. Det är också sant att om man stoppar ned fyra auratusar i ett för litet akvarium (säg 200 liter) så slutar det olyckligt. Men har man ett lite större kar och håller en lagom grupp, typ 10-15 stycken, så får man inga problem alls. Gruppstorleken är viktigare än storleken på akvariet. Vid ett tillfälle höll jag 15 auratusar i ett hundralitersakvarium under några månader på grund av utrymmesbrist. Detta avlöpte väl även om jag absolut inte rekommenderar det. I ett större akvarium (typ 720 eller så) kommer flera hanar att färga ut samtidigt. I ett mindre (typ 300) kommer bara en hane att färga ut ordentligt.
Jag kan inte påstå att auratusarna skulle vara speciellt agressiva gentemot andra arter. I min grupp har de största hanarna regelmässigt blivit förtryckta av stora rödzebrahanar. Ingen auratus har hitintills gett sig på fisk av någon annan art.
Att introducera nya honor/ungfiskar till en etablerad grupp är inga problem. Vad som man däremot skall akta sig noga för är att försöka introducera ensamma hanar. Det slutar illa...
Jag håller faktist inte med alls Kjell.Dem Auratus jag har haft och har hållt har bettet sig extremt aggressivt allihop.
Jag har dock inte haft en stor grupp på 10-15 djur utan en hane med 2-3 honor och andra arter.
I alla fall har Auratusarna varit kungar i akvariumen och även gett sig på mycket större fiskar.
Men det är möjligt dem inte rör andra fiskar eller artfränder i samma utsträckning om man har en såpass stor grupp som 10-15 djur.
Att dem är förtryckta av Zebraciklider låter för mig helt otroligt!
Det kan nog stämma att om man vill hålla en grupp på 5 fiskar, så bör man välja någon annan art. Risken är annars stor för problem vid minsta förändring i gruppen (t.ex att en fisk dör av naturliga orsaker). Men detsamma gäller för en hel del mbunas (de flesta mellanochromis, demasoni etc.). Efter en del dåliga erfarenheter har jag generellt slutat upp med att hålla grupper med mindre än tio djur.
>Danny_c
Ja det låter nästan så om man lyssnar på en del poster ovan.
Känns ändå som man har ett visst ansvar för att berätta hur det verkligen förhåller sig och jag kan inte tänka mig att det är så att dem Auratus jag har haft i 3 omgångar har varit annorlunda än övrigas.
Därför är det extremt förvånande att höra mångas kommentarer om att Auratus INTE skulle vara en speciellt agressiv fisk.
Jag kan däremot tro på Kjells erfarenheter när han haft en så stor grupp så blir naturligtvis revirhävdandet avmattat en del.
Men att hävda att en Auratus i ett akvarum inte är annat än en bråkmakare låter inte trovärdigt i mina öron.
Jag kan bara konstatera att de inte var kung i mitt akvarium. Kanske berodde det på att jag, som jag nämnde tidigare, råkade få en felaktigt sammansatt grupp med för många hannar. Det kan möjligen ha gjort att kivandet i första hand stannade mellan hannarna och inte drabbade andra arter. Helhetintrycket blev i vart fall att de inte var bråkigare än de andra.
Som den novis jag är måste jag stämma in i kören som säger att de itne är värre än många andra.. jag har 5 (2 hannar) i ett 275 kar tilsammans med golden och malar, fungerar finfint, ena v herrarna är visserligen kung över akvariet, men är inte sdpeciellt aggresiv mot andra arter och knappt mot den andra hannen heller (som visserligen håller si gundan en del..)
Summa summarum, inga större problem, har stött på klart värre =)
Kommentar