Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

En burk sydamerikasoppa

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • #31
  Satte in det nya lysöret längst bak. För ögat ser det inte ut att vara stor skillnad, kanske lite klarare ljus (öh, diffust sagt...), men på foto ser man ju lite skillnad. Jag hoppas att växterna blir glada.

  Före:
  Klicka pÃÂ¥ bilden för större storlek Namn:	    2021 02 25 gammalt ljus liten.jpg Visningar:	0 Storlek:	354.5 kB ID:   	762029

  Efter:
  Klicka på bilden för större storlek

Namn:	    2021 02 25 nytt ljus liten.jpg
Visningar:	399
Storlek:	363.2 kB
ID:   	762033
  Senast ändrad av Mikael W; 2021-02-25, 13:00.
  mvh
  Mikael W
  (NCS-medlem sedan 1981)

  Kommentera


  • #32
   Det ser vitare ut på det nedre fotot... tycker nog mer om den övre då det ser grönare/varmare ut. Hur som helst är det ett riktigt fint kar.

   Kommentera


   • #33
    Det blir nog "grönare" framgent, om växterna gillar det nya lysröret. Men hygrophilan verkar smälta bort. Kanske den fick kallt på vägen hem från affären. I så fall är det ju bara att köpa ett par nya.
    En annan liten iakttagelse. Echinodorusen hade rundare blad, de håller på att vissna bort och de nya blad som kommer fram nu är mycket mer avlånga. De rundare är väl sådana som har vuxit i luft hos Tropica?
    mvh
    Mikael W
    (NCS-medlem sedan 1981)

    Kommentera


    • #34
     Tjoho, fick nyligen veta att mina fjärilsciklider är vildfångade. Det ska bli spännande att se hur de blir. Hoppas de börjar växa...
     Vattnet har för övrigt blivit klart och fint. Det är ju nu ca 3 månader sedan jag startade burken, kommer inte exakt ihåg när vattnet blev klart, men inte tog det 3 månader.
     mvh
     Mikael W
     (NCS-medlem sedan 1981)

     Kommentera


     • #35
      Köpte mig ett par stiliga akvaristhandskar. Coronasituationen gör att det är särskilt motiverat att använda dem.

      Klicka på bilden för större storlek Namn:	    Handskar liten.jpg Visningar:	0 Storlek:	279.6 kB ID:   	762240

      Köpte också ett par nya Hygrophila difformis i stället för dem som smalt bort, och ett par burkar Micranthemum "Monte Carlo", att ha i förgrunden. Hoppas det blir en bra matta av dem så småningom.

      Klicka på bilden för större storlek

Namn:	    Micranthemum fixad.jpg
Visningar:	349
Storlek:	351.4 kB
ID:   	762241
      Senast ändrad av Mikael W; 2021-03-25, 16:51.
      mvh
      Mikael W
      (NCS-medlem sedan 1981)

      Kommentera


      • #36
       Handskarna ser väldigt avancerade ut för att jobba i akvariet med, nästan som de veterinären har då de arbetar i bakdelen av större fyrfota djur är tanken att du inte ska överföra virus dit eller det omvända?
       För övrigt ser dina scalare ut att växa på bra och växtligheten likaså

       Kommentera


       • #37
        Tackar.
        Tanken är att skydda mig själv mot bakterier. Nu under coronatider måste man ju tvätta händerna stup i kvarten och då jag har torr hy blir det ofta sprickor och småsår på knogarna och fingerspetsarna. Bakterier kunde lätt tränga in den vägen. (Om de inte redan har gjort det....)
        mvh
        Mikael W
        (NCS-medlem sedan 1981)

        Kommentera


        • #38
         Aha, ja det var ju smart, har själv slutat att ta in akvarievatten i munnen vid vattenbyte och istället använder en enkel manick som hävert istället för att suga

         Kommentera


         • #39
          Det lilla kejsartetraynglet växer fint.

          (När akvariet var nytt, avdelade jag ett ca 10 cm brett fack längst till höger med en mörk plexiplastskiva. (Man kan ana sig till det på bilden i inlägg nr 3.) När jag nu har fin sand i akvariet sker det ibland vid vattenbyte, att en del av springan under skivan öppnar sig så pass mycket, att fisk kan ta sig in i facket. Mestadels är den någon kejsartetra som hittar dit. Det är förargligt därför att det är lite jobbigt att fånga ut dem.)

          För ca 2 månader sedan upptäckte jag ett litet yngel i facket. Antingen har ett par kejsartetror lekt där inne, eller så har ett litet yngel hittat in dit. Nå, jag lät det växa till sig lite där inne, och nu, då det är ca 2 cm stort, flyttade jag över det. Det verkar klara sig bra med de andra fiskarna, och ser ut att vara stort nog att inte bli uppätet.
          mvh
          Mikael W
          (NCS-medlem sedan 1981)

          Kommentera


          • #40
           Tjena Micke! Jag har varit borta och missat denna tråd helt och hållet!! Vill bara säga att det var ett riktigt trevligt byte av biotop och miljö! Lite annorlunda jämfört med din stora centralare du hade där förut. Det är ju riktigt snyggt Du har inga funderingar på små jordätare än? Typ: Biotodoma cupido
           Be careful when speaking. You create the world around you with your words.

           Kommentera


           • #41
            Hej.

            Jepp, man måste ju testa något nytt ibland. Lyckligtvis finns det många grönskande grenar på ciklidhobbyträdet.

            Jaadå, Biotodoma cupido hör faktiskt till mina absoluta favoriter! Så den var definitivt under övervägande. Men Mikrogeophagus ramirezi blir mindre, och jag vill hålla fiskmassan så liten som möjligt, för att få en bra balans så att akvariet kan vara självgående under korta perioder. B. cupido är väldigt timid, det kan hända att scalarerna inte skulle lämna värst mycket mat över till dem.

            mvh
            Mikael W
            (NCS-medlem sedan 1981)

            Kommentera


            • #42
             Ja helt rätt, bra att hålla fiskmassan liten till en början och sen se vad man hittar på. Nu så kom jag precis på att jag aldrig haft flaggciklider, de skulle också vara intressanta att ha i ett Sydamerika kar ifall man skulle vilja prova på en sådan biotop kanske? Hahaha sitter och fantiserar extra nu när jag är så gott som akvarielös hemma. Minns när jag hade nyckelhålsciklider förr i tiden, de var riktigt timida och man fick nästan sitta helt stilla i mörkret för att kunna studera dem utan att de blev rädda. De blev så himla snygga när de parade sig
             Senast ändrad av Kawasa; 2021-04-19, 15:09.
             Be careful when speaking. You create the world around you with your words.

             Kommentera


             • #43
              Ja, och flaggciklider skulle kanske fungera som sällskap till Biotodoma cupido.
              mvh
              Mikael W
              (NCS-medlem sedan 1981)

              Kommentera


              • #44
               Ojdå, ett helt halvår har gått. Vad har hänt under tiden då?

               Scalarerna har vuxit rätt hyfsat, så även gäddorna, eller åtminstone den ena. Funderar på könsfördelningen, enligt vad jag har läst någonstans ska hannen men inte honan ha lodräta ränder på analfenan och stjärtfenan. Mina har dessa ränder bägge två, men till kroppsformen skiljer de sig avsevärt, den större ser mer ut som en hona, dvs klart rundare om buken, och den mindre är klart mer långsträckt. Nå, tiden får utvisa hur det ligger till.

               Köpte några nya fjärilsciklider hos Akvarielagret under ciklidföreningens stockholmsexkursion förra veckoslutet. De är av ungefär samma storlek som mina gamla, men ser helt annorlunda ut. De gamla ser nästa gröna ut i jämförelse, och är mycket mer utdragna till kroppsformen (ska försöka plåta dem vid tillfälle, för att visa skillnaden.)

               Växterna har antingen dött i flera repriser (Hygrophila, Limnophila, Micracanthemum) eller för en väldigt tynande tillvaro (Echinodorus, Sagitttaria, Vallisneria) trots att jag satsat rätt mycket pengar på gödsel. Nu gav jag upp till slut. Köpte en CO2-anläggning i måndags. Lyckades till min egen förvåning koppla den och få den att fungera, dvs tekniskt. Återstår att se om den får växterna att fungera också.
               mvh
               Mikael W
               (NCS-medlem sedan 1981)

               Kommentera


               • #45
                har du färska bilder också?

                Kommentera

                Sparar...
                X