Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Cichla Kelberi lek.

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Cichla Kelberi lek.

  Vi har 4st Cichla Kelberi, en hane och tre honor, och jag tänkte här skriva ner deras lekbeteende, lek och yngel. Skriver själv som en liten dagbok för egen del och kanske någon annan finner intresse i det

  Först lite bakgrund och info om karet.

  Karet är ett 2250L (250x120x75cm) och har vart igång i snart ett år.
  Teknik: 2st Fluval FX5, droppfilter på 240L och några innerfilter för lite extra snurr.
  I karet (förrutom de 4a Kelberi) bor det 1st Silver Arowana, 9st Polypterus Ornatipinnis, 9st Polypterus Endlicheri och 1st Gibbiceps.
  Vattentemp 26,5.
  Jula-blästersand på botten, två stora grenar från ett gammalt dött päronträd, växter i form av nån krusig hög crypto och lite vallisineria.

  Hanen Holger köpte vi från Vinsta Zoo där han gick i deras visningskar. Han gick där utan några artfränder. Vi köpte han den 21 januari (2018 )Honorna kom vi över via rovfisk-forumet (10 februari 2018 ), en kille i Kil (utanför Karlstad) hade dom till salu. Holger ska vara 3år och honorna 2-3år.

  Direkt när honorna introducerades började Holger visa upp sig och det tog drygt en månad (22mars) innan de lekte för första gången. Det gjorde Holger med den som vi kallar för "den fulare honan". Romen la dom på en lätt lutad skifferbit. Dock var fattade Holger inte först vad han skulle göra men efter ett tag så trillade 10-öringen ner. Romkornen var många men tyvärr inte så klistriga och rullade av skifferbiten. Vi sög upp en del av äggen och la i en glassbytta med massor av småsmå borrade hål, med hjälp av sugkoppar hängde vi den i vattenbrynet i karet framför ett innerfilter, så vatten sakta cirkulerade igenom byttan.
  Senast ändrad av Fiskliv.se; 2018-04-16, 21:45.
  www.fiskliv.se

 • #2
  3 dagar efter (25mars) kläcktes romkornen. 121st levande sprattlande små yngel. De flyttades och fördelades över 3st byttor. Dessa byttor hängdes med hjälp av sugkoppar i vattenbrynet i ett annat kar, med ett hål i ena kortsidan och en bit filtermatta i hålet. Över de byttorna lade vi ett strilrör som är kopplat till ett innerfilter som pumpar in friskt vatten till byttorna i lagom fart. Tyvärr fanns ett pyttelitet hål bredvid filtermattan i en av byttorna och yngelna i den lådan försvann ut i karet som byttorna hängde i. Alla utom 4st försvann ur den byttan.
  Senast ändrad av Fiskliv.se; 2018-04-16, 21:48.
  www.fiskliv.se

  Kommentera


  • #3
   Närbilder på yngel
   www.fiskliv.se

   Kommentera


   • #4
    Efter dag 6-7 så började vi mata med nykläckt artemia. Några yngel åt inte och dog men majoriteten började äta. De matas 4ggr per dag, mest med nykläckt artemia men även med NorthFin Fry Starter (100% hel krill).

    Idag är de 22 dagar gamla och totalt 64st. De växer så det knakar!
    www.fiskliv.se

    Kommentera


    • #5
     I stora karet har de stora Kelberi börjat med lekbeteende igen. Så det blir nog lek vilken dag som helst....

     Filmklipp på hur lekbeteendet ser ut: https://www.youtube.com/watch?v=0uHEuGk-K_8
     I filmen är det "den snyggare honan" som är med hanen över "boet" men det är fortfarande oklart vilken av honorna som får leka...
     www.fiskliv.se

     Kommentera


     • #6
      Har ju följt detta på Rovfisk-forumet, men det är absolut värt att gratulera även här!

      Riktigt fina är dom!

      Kommentera


      • #7
       Så häftiga
       Klart du ska vara medlem! Vi har ett växande medlemsantal och kommande år är jubileumsår, vi firar det väldigt gärna tillsammans med dig!

       ///David
       Ordförande Nordiska Ciklidsällskapet

       Kommentera


       • #8
        Kul att se bjässarna

        Kommentera


        • #9
         Än har det inte blivit nått mer resultat än uppvaktande, putsande av sten och styrkekamper, både emellan de två stora honorna och emellan hanen Holger och största honan. Så det är bara att vänta och se... Kameran står redo på stativ så vi kan filma när de börjar lägga rom.
         www.fiskliv.se

         Kommentera


         • #10
          Jag tycker i jämställdhetens namn att även honorna ska heta något... kanske Stina och Lisa? eller Hedvig och Anna-Greta?

          Kommentera


          • #11
           Varför inte utlysa en namntävling för de två honorna, fiskliv.se-folket kan få bestämma för de ska ju leva med namnen men jag kan bidraga med ett bonuspris till segraren, jag ska namnge vinnarens nästfödda barn (det räcker med ett mellannamn).

           Kommentera


           • #12
            Idag på förmiddagen lades det rom... en massa rom Men även denna gång rullade de av stenen och när föräldrarna ska jaga bort inkräktare så sprids romen i karet... så för att få nått resultat så valde vi även denna gång att sno rom.
            www.fiskliv.se

            Kommentera


            • #13
             Ursprungligen postat av JRB Visa inlägg
             Varför inte utlysa en namntävling för de två honorna, fiskliv.se-folket kan få bestämma för de ska ju leva med namnen men jag kan bidraga med ett bonuspris till segraren, jag ska namnge vinnarens nästfödda barn (det räcker med ett mellannamn).
             Ja det är ju en idé... ska fundera på saken. Namn på damerna är ju bättre än att kalla dom för "den snygga" och "den fula"
             Senast ändrad av Fiskliv.se; 2018-04-19, 13:59.
             www.fiskliv.se

             Kommentera


             • #14
              Ja, den snygga och den fula är allt rejält mansgrisaktigt... Även om jag säkert tror att patriarken Holger kanske tänker så om sina damer fast tvärtom då vad det verkar

              Kommentera


              • #15
               Nämen herregud!! Vad kul! Vilken tråd! Sitter på jobbet just nu kommer kolla in detta mer ordentligt när jag kommer hem
               Be careful when speaking. You create the world around you with your words.

               Kommentera

               Sparar...
               X