Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Centralamerikansk biotop?

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Centralamerikansk biotop?

  Hej

  Hur ser den centralamerikanska biotopen egentligen ut??
  Hur ser det ut där t.ex jaguarcikliden lever?

  Finns det växter?
  Är det mycket sten eller mycket rötter eller lite blandat?
  Är det sand eller grus på botten?
  Är vattnet strömt eller stillastående?
  Lever det några algätare eller malar i centralamerika? ...gibbiceps? ...plecostomus? ...ancistrus?

  Är det ljust och öppet där jaguarcikliderna lever? ...eller är det lite mörkare med mycket flytväxter och sånt?

  Just nu har jag inrett akvariet precis som för alla andra fiskar jag har haft... grus, kolstenar, skiffer, mangroverötter och lite växter. Jag har ganska rejält snurr på vattnet, ca 1200-1400 l/h i ett 375 liters akvarium. Det är ganska ljust också, jag har 2st AquaGlo-rör i rampen och inga flytväxter som skymmer.
  pH: 7.5
  kH vet jag inte men jag har 6-7st apelsinstora kalkstenar i karet för att få upp hårdheten litegrann(gör man så??...).

  Låter det OK för en centralamerikansk biotop eller är det något som jag bör ändra på?

  Mvh Fredrik Isaksson

  Fredrik Isaksson
  Bildarkivet

 • #2
  citat:Är det mycket sten eller mycket rötter eller lite blandat?
  Är det sand eller grus på botten?
  Är vattnet strömt eller stillastående?
  Jag har snorklat i Laguna Bacalar. På botten var det kalkstoft. Det fanns stränder utan växter, stränder med Valisnerialiknande växter, vikar med extremt mycket grön inklussive näckrosor (dvs. ett riktigt växtakvarium), mangrovesnår... I sjön finns det djuphålor. Här såg jag bland annat eldbuk, Parachromis managuensis, Petenia splendida, ungfödare av olika slag, tetror mm. Vattnet var kristallklart och pH och kH troligvis väldigt högt. Det här är EN sjö. Jag finns även floder osv. I en annan sjö (Laguna Catemaco) bestod botten snarare av vulkaniskt material. Där är pH och kH lägre. Vattnet hade en sikt på någon decimeter. Här fanns svärdbärare, platy mm. Jag fångade Thorichthys maculipinnis (fd. ellioti) och Vieja fenestratum. Du kan nog hitta de flesta "mellissar" i alla de typer av habitat som du beskriver.

  citat: Är det ljust och öppet där jaguarcikliderna lever? ...eller är det lite mörkare med mycket flytväxter och sånt?
  Den lever med all säkerhet i båda biotoperna. Jag skulle inte ge centraler en massa snurr på vattnet MEN jag skulle ändå köra med samma filterkapacitet som för malawi. Det finns en hel del knep för att minska "snurret" utan att sänka flödet genom filtret. Med "en massa" menar jag rejält ström. Kolla om firrarna verkar gilla det. Ibland ser man filter som på sitt sätt okuperar 1/3 av akvariet dvs. det bildas en stor yta där fiskarna inte uppehåller sig. Det är inte bra om man håller stora och revirbildande fiskar.

  citat:Lever det några algätare eller malar i centralamerika? ...gibbiceps? ...plecostomus? ...ancistrus?
  Inte vad jag vet.

  Mvh.

  Ola
  Med vänliga hälsningar

  Ola

  Kommentera


  • #3
   Hej Ola och tack för svaret!

   citat:
   Jag har snorklat i Laguna Bacalar.
   ...
   Här såg jag bland annat eldbuk, Parachromis managuensis, Petenia splendida, ungfödare av olika slag, tetror mm. Vattnet var kristallklart...
   Härligt! <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle> Det där glömmer man nog inte i första taget

   Angående biotop-problemet...
   Det låter som om man kan variera rätt friskt när man inreder och fortfarande vara ganska nära hur det ser ut i deras naturliga miljö.

   Men det där med filtreringen och snurr på vattnet låter problematiskt...
   Anledningen till att jag kör 1200-1400 l/h är för att jaguarcikliderna skitar ner ganska rejält eftersom de äter så mycket.
   Jag har försökt vinkla utblåset från 2 st innerfilter så att endast vattenytan "snurrar" (utblåset är riktat snett uppåt mot vattenytan) för att få bra syretillförsel, jag vet inte om det är rätt sätt... Utblåset från ytterfiltret "strilar" vattnet dels åt sidan(hål i ändpluggen) men också från bakrutan mot framrutan vinklat aningen nedåt.
   Tidigare hade jag strilröret vinklat så att vattnet bara "strilades" rakt nedåt jäms med bakrutan men det gjorde att det alltid flög runt en massa skräp i akvariet eftersom jag har ganska många malar som jämt gräftar runt i gruset.

   Har du något tips på hur jag kan bibehålla samma filtreringskapacitet och samtidigt sänka "snurret" i karet en del?

   Här är filtertyperna jag har...
   Eheim ytterfilter med strilrör.
   Eheim innerfilter med 360graders horisontellt justerbart utblås.
   Hydor innerfilter, hörnfilter, med 90graders horisontellt justerbart utblås samt 360graders justerbart vinkelutblås för att vinkla utblåset t.ex mot vattenytan eller mot botten.

   Tipsa gärna med just mina filter i åtanke.

   Sedan undrar jag också om jag har gjort rätt när jag har stoppat ned en massa kalkstenar i karet för att höja hårdheten?
   Jag har inget kH-test så jag vet inte om det fungerar faktiskt... jag fick ett tips av någon och litade helt enkelt på vad han sade... det kanske var dumt, jag vet inte.

   Mvh Fredrik Isaksson

   Fredrik Isaksson
   Bildarkivet

   Kommentera


   • #4
    citat: Det låter som om man kan variera rätt friskt när man inreder och fortfarande vara ganska nära hur det ser ut i deras naturliga miljö
    Jag snorklade även i en flod med Chuco intermedia. Där fanns inga växter men nerfallna rötter. Mitt i floden var det rejält strömt men i kanterna där ungfisk gick samt vuxna med yngel var det inte strömt. För de allra flesta fiskar så finns det ingen enhetlig "biotop" bara en massa tänbara habitat. Du ska inreda ditt akvarium med simytor, gömställen och revirgränser. Chuco, som inte är hur stor som helst höll lekrevir på kanske 10*10 meter. Eldbuk, som också lekte höll ett revir på någon kvadratmeter. Det fanns en salviniliknande ciklid som också höll ganska små revir på ett par meters diameter.

    citat:Jag har försökt vinkla utblåset från 2 st innerfilter så att endast vattenytan "snurrar"
    Det låter som om du är inne på rätt spår dvs. du försöker inte få så mycket snurr som möjligt. Klart de både fixar och gillar cirkulation. Det man kan göra är att rikta utblåset mot något så att vattnet sprids. Ett strilrör med stora hål åt alla håll eller en slang med hål som man lägger längs hela bakrutan är ett sätt. Att fasta en grov filtermattebit på 1*1*1-5 dm på utblåset är ett annat.

    citat: Sedan undrar jag också om jag har gjort rätt när jag har stoppat ned en massa kalkstenar i karet för att höja hårdheten?
    Låter utmärkt. Det stabilicerar vattnet. Även om man troligen kan hitta firren i annat vatten så finns den ju även i hårt.

    Mvh.

    Ola
    Med vänliga hälsningar

    Ola

    Kommentera


    • #5
     Här går det undan minsann, tack för det snabba svaret

     Det låter otroligt nog som om jag gör det mesta rätt redan... <img src=icon_smile_tongue.gif border=0 align=middle>
     Storleken på reviren däremot är givetvis i mista laget just nu... men jag har redan börjat planera för att skaffa ett 720liters kar så då blir det i alla fall LITE bättre.
     Intresset för jaguarcikliderna ökar för varje dag som går så den här gången ska definitivt fiskarnas välbefinnande komma före min bekvämlighet

     Helt appropå bara, här är en liten bild på den största jaguaren(ca 12cm)...
     http://hem.bredband.net/freisa/akvar...anaguense1.jpg

     Tack för hjälpen Ola
     Mvh Fredrik Isaksson

     Fredrik Isaksson
     Bildarkivet

     Kommentera

     Sparar...
     X