Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

vf kontroll

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • vf kontroll

  ja, jag och en polare satt och diskuterade en fråga som dykt upp på hans jobb , hur vet man med säkerhet att det är vf man köpt, jag menar han man köper av kanske bara drar en historia och så har man i själva verket köpt odlade....

 • #2
  Det går väl inte? Man handlar endast i god tro enligt mig. Tyvärr finns det säkert folk som säljer odlat som VF.
  Mvh
  Robin

  Kommentera


  • #3
   Nä det är ju som Robin säger. Man handlar helt enkelt i god tro.
   Visst finns det handlare som luras/gör misstag.Har själv råkat ut för det. Köpt fisk som var "felmärkt"

   Kommentera


   • #4
    Oftast kan man nog lita på butiken. Men jag vet en affär här i Malmö som sålt Aul. eureka som vildfångade... Förvisso var det grossisten som sålde dem som vildfångade till butiken men detta skedde när det redan var allmänt känt i akvariekretsar att det var en framodlad variant. Frågan är om det var grossisten eller butiken som var mest korkad.

    Jag vet en person som sålde Malawi-hybrider som F1 Haplochromis zitphicknii [skit-fick-ni] till samma affär. Naturligtvis är det förkastligt att sprida hybrider på det sättet, men det är också tragiskt att affären inte har mer koll. Affären i fråga finns fortfarande kvar här i stan och uppvisar fortfarande en nästan stötande brist på genuint intresse och kunskap.

    Dessutom ljuger de när deras kunskap brister. Samma person som sålde fiskarna ringde till denna affär och frågade om de kunde ta in den nya spännande cikliden Ursus arctus horribilis. De försäkrade att det inte var något problem för de var bäst på ciklider och hade t.o.m. haft den hemma tidigare...

    När jag jobbade i akvarieaffär lusläste man all litteratur, Ciklidbladet, Chichlid News och exportörers och grossister listor för att hålla koll på alla varianter. Idag är det ännu lättare att hänga med, tack vare internet. Tyvärr är det väl så att man får acceptera att många djuraffärsinnehavare inte är särskilt intresserade av akvariefisk.
    Tjugofem år med ciklider.
    http://www.malmoakvarieforening.se
    Centralamerika 2006
    Svart kaffe och drömmeri...

    Kommentera


    • #5
     Självklart säljs det massor av odlad/sjöodlad fisk som VF och det är nog många som blivit lurade där.

     Nu skall jag vara lite kontroversiell och säga: Jag tycker det verkar som att det räcker för många som håller på med VF att bara tro att deras fiskar är VF så är det ok. Precis som om det vore en statusgrej. Om man inte märker det på fiskens beteende om den är VF eller inte, vad spelar det då för roll?

     Då bortser jag från att det skulle finnas någon som helst inavel. Att exempelvis en F2 är resultatet av att F1or från olika stammar parat sig och att de F1orna är resultatet från olika vilda stammar etc.
     www.viktorsundberg.se | www.naturfotokurser.se

     Kommentera


     • #6
      Håller med Zaphi till 100%. Köper hellre 10x F1 eller F2 än 1x VF för samma pris. Vad är det egentligen man får "extra" för de 100 lapparna det skiljer, en finare fisk... nej knappast.
      /Andreas (Karlstad)

      Under uppbyggnad:
      http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=353092

      (1000L, 840L, 2*720L, 2*540L, 3*375L, 240L, 3*222L, 2*200L, 9*180L, 2*105L, 9*54L)

      Kommentera


      • #7
       Nej, speciellt inte om man inte ens märker att fisken skulle ha ett "vildare" beteende och man är osäker på att det ens är VF och DESSUTOM generna är lika fria från inavel...

       Kul att någon håller med!
       www.viktorsundberg.se | www.naturfotokurser.se

       Kommentera


       • #8
        Hejsan!

        Jag tycker också att Zaphi är på rätt spår men det är väl oftast så att om man köper en grupp F1r så är de syskon. Då får man köpa fiskar från olika säljare eller vid olika tillfällen för att undvika inavel.
        Låt oss säga att man köper en grupp på 30st troffar så bör man ha olika föräldrar till hanarna och honorna för att undvika inavel eller?
        Tror inte det är så många som säljer enbart honor eller hanar till mig.
        Rätta mig gärna för jag är inte så garvad inom genetik...
        Jag kan motstå allt utom frestelser
        "Oscar Wilde"

        Kommentera


        • #9
         Många gör ju det felet att dom köper par på samma ställe och till 90% kommer fisken från samma föräldra.
         Jag köper nästan alltid bara en fisk per ställe
         Vf tycker jag är bra för då får man rent blod in i stammen man odla på

         Kommentera


         • #10

          Det kan vara en otroligt stor skillnad på odlad malawi och vf, hos vissar arter ser man inte någon direkt jätte skillnad men hos vissa så kommer en odlad sällan i närheten av en VF i färg o kroppsform. Sedan så går det ju att förstöra en vf genom att hålla den i dåligt vatten o utfodra den med alldeles för mycket mat så den blir som en gris. Det kan ju vara svårt o se om en fisk e vf speciellt då om den har gått länge i fångenskap och blivit övermatad osv så i dessa fall är ju en fin F1 att föredra vid första ögonkastet, det finns som sagt otroligt fina odlade fiskar att finna men vissa arter blir inte som dom vf tyvärr.

          Köp vf när du känner att du börjar se skillnad på odlat o vf det e nog det enklaste.
          http://www.aquariumstockholm.se/

          Kommentera


          • #11
           Hm, vilka arter gäller det menar du? Det skulle vara intressant att höra. F1 ÄR ju vilda gener, så gott som garanterat utan inavel, så rent färgmässigt bör inte finnas någon skillnad alls. Det är i så fall beteendemässigt.

           Sen vad gäller färg tycker jag att i många fall så är färgerna bättre på odlat än VF. Det beror helt enkelt på att man valt att odla vidare på snygga exemplar. En duktig odlare ser även till att han får in friskt blod hela tiden, vilken inte leder till inavel.

           VF är ju mer "naturens val", och Mrs. Natur väljer inte alltid efter snyggast färg. Isåfall skulle alla tjejer se ut som Natalie Portman och alla killar se ut som Brad Pitt
           www.viktorsundberg.se | www.naturfotokurser.se

           Kommentera


           • #12
            Det är ju tex skillnad på många Spilonotus och Protomelas speciellt då tjockläpparna men även en del andra. Det är ju inte bara generna som avgör hur fisken kommer bli som vuxen det finns ju mycket annat som spelar in med som vattenkvalite,foder,akvariestorlek etc. Att vissa tycker en onaturligt färgad fisk är finare är ju en smaksak, personligen tycker jag det ibland kan vara skoj men jag tycker oftast ett orginalutförandet vinner i längden. Skönhet hos en fisk är ju en kombination av mer än bara färger.

            Du skriver!
            VF är ju mer "naturens val", och Mrs. Natur väljer inte alltid efter snyggast färg.

            Den hanen som syns bäst lockar ju till sig flest honor? men som sagt jag tycker det e mer en bara färg som avgör skönheten hos en fisk.
            Kolla en vf elongatus när den viftar till med stärtfenan för att komma iväg ist för som odlade ofta gör använda större delen av kroppen... det ser väldigt elegant ut =)
            http://www.aquariumstockholm.se/

            Kommentera


            • #13
             sedan kan man kolla in rödzebran som många odlat sönder likaså golden

             Kommentera


             • #14
              citat:Ursprungligen skickat av Zaphi              VF är ju mer "naturens val", och Mrs. Natur väljer inte alltid efter snyggast färg. Isåfall skulle alla tjejer se ut som Natalie Portman och alla killar se ut som Brad Pitt
              HAHA... klockrent!
              Snuffsa runt lite på min zoon om du vill! Min zoon

              Kommentera


              • #15


               Om ingen handlar vildfångat så kommer det ju aldrig in några nya roliga sorter utan då blir det dom gamla standard fiskarna tänk bara på dom nya fina arter som kommit dom senaste 10 åren.
               1*540L 4*375L 1*345L 2*210L 1*160L 2*98L 2*45L Malawi Tanganika

               http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=80712

               Kommentera

               Sparar...
               X