Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

O. ventralis - kraterbyggare?

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • O. ventralis - kraterbyggare?

  Det är med en viss förvåning jag i senaste CB läser påståendet att Ophthalmotilapia ventralis är en kraterbyggande ciklid (Olas artikel, sid. 14). Är det nya rön eller bara den seglivade missuppfattning som tycks vara ytterst svår att ändra på? Eller är jag helt ute och cyklar?

  Vill också passa på att tacka Ola för en annars mycket intressant och läsvärd artikel!

 • #2
  Mina Ventralis "Sumbu Island byggde små kratrar på ca 25 cm i diameter.
  Kanske hade blivit större kratrar om de gått i större kar, karet var bara på 375 liter

  Kommentera


  • #3
   När jag tittar närmare på dom ”kratrar” som O. ventralis bygger i akvariemiljö så tycks det mig mer som det är lite på måfå och långt från dom konstruktioner som t.ex C. foai bygger. I sjön tar ventralis hanar (så vitt jag känner till) revir på toppen av större stenar/klippor och markerar bara i undantagsfall leksiten med lite sand. Detta är också lätt att se i större akvarier som inreds speciellt för att ventralis hanen ska kunna ta ett mer naturligt revir. En vän till mig som dykt i sjön vid flera tillfällen kom med förslaget att grävandet i akvariemiljö kan vara ett försök att få fram ett fast underlag för leken snarare än ett riktigt kraterbyggande.

   Kommentera


   • #4
    Hej, jag lägger mig också i lite nu. Jag har haft förmånen att observera ventralisar deras riktiga miljö under två dykresor till Tanganyikasjön, O.ventralis är ju en av huvudattraktionerna, dom brukar kallas "sandciklid" eller kraterbyggande men detta stämmer inta alls med hur dom beter sig i sjön, dom tar en nypa sand och lägger på en sten, men nån krater bygger dom aldrig! man ser dom hellar aldrig över sandbottnar utan dom lever i klippbiotopen. Min tolkning är som So:s ovanstående, vi har ju också samtalat en smula om detta tidigare, att dom nog krafsar undan sand för att nå en fast yta därför att vi ej förser dom med tillräckligt stora stenar att husera på. O.nasuta dock bygger kratrar också på stenar, C.Foai är heller inte en "sandciklid" deras kratrar ses ibland på sandbotten men alltid i anslutning till klippbiotopen, i nio fall av tio ses den bygga bo på stora klippblock. C.furcifer dock kan man stöta på ett par meter från klipporna.
    Så var det med det!
    Carl
    www.stockholmsciklidklubb.com

    Kommentera


    • #5
     Hej,

     Detta blir väl bara en upprepning av ert resonemang. Jag har haft C. furcifer och O. ventralis ihop och de förstnämnda var noga med att bygga upp sidorna på redet. O. ventralis gjorde bara underlaget jämnt och plockade i princip bara rent ner till glaset.

     Det skall sägas att jag inte hade speciellt mycket sand i akvariet, vilket kan ha påverkat.

     mvh,

     Christer

     Kommentera


     • #6
      Det ni beskriver kallar jag helt klart for "lekkrater" eller annu hellre "bower". Det har varit en del kontroverser om vad man ska kalla det. "Nest" (bo pa svenska) tycker vissa, men inte jag. Orsaken till att alla inte gillar "bower" (som jag tycker ar bast) ar att "only bower birds build bowers". Ett problem med "bower" ar att den svenska oversattningen ar "lövsal" Sedan upprepade jag bara vad nogon sagt pa en konferens. Att det skulle handla om en myt later lite val oseriost, och de inblandade personerna ar knappast oseriosa, men jag far kolla vad det star i mina anteckningar. Jag kan ha oversatt "bower" eller "nest" till "lekkrater". Vad tycker ni att man ska kalla det for?
      Med vänliga hälsningar

      Ola

      Kommentera


      • #7
       kanske kan kalla det musfälla?
       fish r friend

       Kommentera


       • #8
        Nämen Daniel, som du skriver! Tänk på att jag är i en känslig ålder.
        Hursomhelst är krater ingen bra beskrivning av vad ventralisarna gör eftersom det, helt enkelt, inte är en krater utan bara en liten sandplätt på en sten.
        När SCK:hemsida börjar funka igen ska jag försöka komma ihåg att lägga upp bilder på just detta.
        Carl
        www.stockholmsciklidklubb.com

        Kommentera


        • #9
         citat:Hursomhelst är krater ingen bra beskrivning av vad ventralisarna gör eftersom det, helt enkelt, inte är en krater utan bara en liten sandplätt på en sten.
         Det ar darfor Ken foreslog anvandandet av bower istallet for "crater" eller "nest". Det behovs ett samlingsnamn for alltihop. Tyvarr har "bower" inte blivit helt accepterat aven om det helt klart verkar ga at de hallet. Bygger en [u]lekplats</u> ar kanske bra.
         Med vänliga hälsningar

         Ola

         Kommentera


         • #10
          Egentligen skulle jag vilja säga...Näh, tror inte jag ska göra det
          Ord är kul och vissa (som jag!) får dom alltid att låta tråkiga och stela, men om dom missuppfattas så grovt att det blir en myt vet jag inte om jag vare sig kan hålla med om eller acceptera. Har jag missat ett raderat inlägg? Bower eller Musfälla (kul som det är) spelar kanske egentligen mindre roll, men påståendet att O.v är en annan kraterbyggande ciklid gör det absolut värt att kommentera (villket jag redan gjort).

          Ang. vad man ska kalla leksiten: vad kallar ni ”lekplatsen” som en Tropheus förökar sig på? En av mina T. brichardi hanar leker alltid av honorna på en liten, men tillräckligt stor sten en bit ovanför botten, som han förberett med en nypa utspottad sand. Minst lika mycket en krater som en ventralis! Akvariemiljöskadad eller naturligt beteende? Ska vi kalla Tropheus för en ”kraterbyggande” ciklid? Vetenskap kontra amatör idéer?

          Så kass med ord som jag är så får ni ta det för vad det är men jag menar inget illa! Garva lite då!?

          Kommentera


          • #11
           ha ha ha. nä men vadå, låter väll vettigt det du skriver e inget å skratta åt tycker jag
           fish r friend

           Kommentera


           • #12
            Om det troffarna gor ar utsatt for sexuell selektion sa ar det en "bower".

            Om jag skulle gissa sa ar det O. ventralis gor en rudimentar "bower", kanske till och med en rudimentar lekkrater (och nu menar jag pa svenska). Detta pga. att bade Cyatopharynx och O. nasuta gor det. O. ventralis forfader byggde isafall kratrar vilket gor att de fortfarande ar en "lekkrater" pa "biologisprak", aven om det inte ser ut som en krater langre.

            Jag ska kolla mina anteckningar nar jag kommer hem, men det ar nog jag som oversatt "bower" med lekkrater. Ni far sta ut med vantan. Ar det sa sa far jag slanga in en liten fortydliganderuta i nagot CB, eftersom att det har tydligen ar nagot som orsakat tjaffs tidigare (jag syftar till "myt om krater").
            Med vänliga hälsningar

            Ola

            Kommentera


            • #13
             Hej

             Det var jag som översatte "nest" (som jag anser vara missvisande) med "lekkrater" dvs. det är mitt fel alltihop. Om Carl har några maffiga bilder så kan vi skriva en lite diskussion/ rättelse till något CB.
             Med vänliga hälsningar

             Ola

             Kommentera


             • #14
              På tal om bowers var den ett intressant program på discovery igår om lövsalsfåglar (bowerbirds). Där kan man snacka om bowers som får vilka sandlekare som helst att blekna =)

              Tony Englund

              Kommentera

              Sparar...
              X