Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Trigga lek hos snäckslalslekare(brevis)

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Johan W
  svarade
  Det visaseds sig att de fiskar jag hade som lekte var calliurus och inte brevis... (thnx Mike)

  Tyvärr verkar ynglena vara borta idag (hann se dem i ca två dagar). Snäckan ser ut att vara tom och honan skyddar den inte lika bra längre.

  Förhoppningsvis (kanske till och med troligen) kommer de leka igen, och då undrar jag: ska jag ta ur snäckan när jag ser frisimmande yngel, eller ska jag låta det vara och hoppas på att fiskarna blir bättre föräldrar om de får träna några gånger?

  Yngelvård är ju kul att studera och jag är inte så inne på att odla och dra upp en massa fisk (även om det vore kul att ha ett litet bestånd som föryngrar sig). Så jag är inne på att låta det vara. Vad tycker och tror ni?

  Kommentera:


 • Mike_Noren
  svarade
  Man behöver inte göra något speciellt för att få brevis i lek - är det ett par och de har bra med mat så leker de. Däremot kan det vara knepigt att se att de lekt, de gör inget speciellt utan en dag är det yngel bland snäckorna bara.

  Men, som sagt, man behöver ett par. Johan W: du är spikad på att du inte har två hanar?

  De där "biffarna" kan ha varit hybrider med (eller rentav renrasiga) Neolamprologus calliurus. Jag har själv köpt tjeckiska "brevis" som nästan spikat var brevis x calliurus hybrider. Riktiga brevis blir inte mer än 5cm, calliurus (& hybriden) blir uppemot 8cm.

  (Ha, vad lustigt - fishbase listar calliurus, som alltså blir mycket större och har lyrfena, som synonym till brevis! Skall se om jag kan hitta nån info om det.)

  Kommentera:


 • Johan W
  svarade
  >Ralf

  Det är möjligt. Jag har också sett riktiga biffar till brevis, men mina är inte så stora: honorna är ca 4cm och hanen är 5.

  >LadyTiera
  Du kan ju alltid prova att sänka några grader. Jag vet att en del Tanganyika är lite känsliga för höga temperaturer och kan till och med dö om det blir varmare än 30 C. En som jag känner försökte febrilt med vattenbyten en het sommar för att få ned temperaturen (hans sandciklider strök med).

  tillsätter du salt och bikarbonat i vattnet? (tillsätt endast i samband med vattenbyte annars kan det bli ammoniak i vattnet!)

  Kommentera:


 • ralp
  svarade
  Såg häromdagen brevis hos min lokala handlare - Gud! Vilka stora biffar! Som bulldogger. Jag hade bara de som finns i akvarielagret att jammföra med. Så jag tror att dina helt enkelt inte är könsmogen än. Det är tyvärr samma anledning varför jag måste ha tålamod med mina multisar...

  Hejhopp. Ralp

  Kommentera:


 • LadyTiera
  En gäst svarade
  inte hos mig.... ;( bytte 40 % tempen ligger`på 26-27 (kanske för högt?)

  Kommentera:


 • Johan W
  svarade
  >LadyT

  Innan jag reste bort fyra dagar nu i jul bytte jag ca 40% av vattnet och höjde temperaturen ca 2 grader (från ca 22 till 24)hos mina zebra brevis.

  När jag kom hem idag fanns det yngel!

  Kommentera:


 • LadyTiera
  En gäst svarade
  ger dem; fryst artemia, färsk artemia (men har ltie svårt emd hur mycket de skall ha där, akvariet blev fullt med vita prickar) spirulina flingor och en sorts fryst räkmix med mycket räkor.

  Kommentera:


 • cichlids4fun
  svarade
  Hej!

  det är nog grönt med att få dina att leka, när de väl börjat hävda revir vid snäckorna så brukar det inte dröja förrän små yngel kikar ut ur skalen, men titta nog för de är nästan omöjliga att se mot sanden så små är de och nästan genomskilniga. Att hannen verkar lite brysk brukar inte vara nåt problem är han däremot väldigt brysk (typ jagar de andra fiskarna så mycket att de till slut bara står uppe i ett hörn av akvariet) så är det dags att skilja dem åt annars kommer den jagade att dö........

  Att de är parbildande har jag inte märkt utan de verkar funka i grupp oxå, har ett kar med 1+2 och där kommer nya yngel hela tiden från bägge honorna.

  att leken är årstidsberoende har jag heller inte märkt.

  Bra mat och friskt vatten brukar räcka för att få lekar. med bra mat menar jag lite fryst foder typ cyclops och levande foder artemia mm, däremot så är de lite avvaktande mot räkmix kanske beroende på den höga halten grönfoder i, däremot så gillar ynglerna finfördelad räkmix.

  Byt 1/3 vatten 1ggr/v och tillsätt lite bikarbonat och ha bra genomluftning på vattnet så ordnar det sig nog.

  mvh

  Peter

  Kommentera:


 • jocker
  svarade
  som ralph, har occulatusar och jag har vart ut i skogen å plockat sniglar, kanske lite svrt nu men annars går det att köpa på ica..

  Kommentera:


 • ralp
  svarade
  @ tiera > varför köper du inte vinbergsnäckor? Jag har köpt två packet a 12 stycken - kostar 58 :- paket. Nu letar jag efter folk som vill också äter de. Sedan är det bara koka av...

  Jag har även plockat ett gäng ute vid sommarstugan - de är en riktig plåga där - men tyvärr får jag de tomma husen inte riktig rent. Därför skall det blir en blandning.

  Hejhopp. Ralf

  Kommentera:


 • ozric
  svarade
  Oh fan!!

  Kommentera:


 • LadyTiera
  En gäst svarade
  jo, men jag köpte det antal som killen på akvarielagret rekomenderade, så nu sitter jag här med en trekant

  Kommentera:


 • ozric
  svarade
  Jo,i alla fall var mina det.

  Kommentera:


 • Cutekid
  svarade
  Är inte brevis parbildande?

  Kommentera:


 • LadyTiera
  En gäst svarade
  honorna verkar sugna på att leka, de är på hanen och visar upp sig hela tiden, han jaga riväg dem, men utan att skada dem.

  Kommentera:

Sparar...
X