Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Lysrör....igen !

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Lysrör....igen !


  Hej på er Alla !

  Med risk för att jag är inne på fel forum samt ännu en fråga om lysrör har jag en liten fundering ang lysrör.

  Finns det NÅGOT lysrör som är mer eller mindre ett fullspektra-rör ? Skulle vilja ha ett rör som som belyser gula, röda samt blå fiskar. (Malawi).

  Har man två rör vet jag att man kan kombinera och få bra sammansättning men går det med endast ett rör ?

  Jättetacksam för svar !

  Mvh Cassandra • #2
  Tjenare Cassandra! Jag har nyligen själv varit och kollar upp lysrör i detta slag för saltvatten! Jag fick då höra om att man kanske kunde köpa något mellanting, en slags blandning av det som framhäver färgerna och är skonsamt för växterna samt ger det vanliga ljus som behövs innom endast ett lysrör! Men dock att det inte alls är lika bra som att installera fler ljusrör som är specialiserade för sin sak!
  Jag tycker att det borde nog finnas en sådan blandning även för sötvatten!Man kan ju alltid fråga hos närmaste akvariehandel..

  Men Precis som du säger så får man en bra sammansättning med dubbla lysrör (ett vanligt + ett tex groluxlysrör)vilket är det jag rekomenderar!Men ett lysrör som jag rekomenderar för att belysa gula, röda samt blå fiskar. (Malawi). Är Groluxlysrör, inte så dyrt heller!

  MVH// Tobbe

  Kommentera


  • #3
   Personligen tycker jag att Philips TLD 965 är ett väldigt neutralt rör (vitt är vitt). Det sägs inte vara idealiskt för växter, men det ger "realistiska" färger, utan att lyfta fram nån viss färg. Jag gillar det.
   Osram Biolux sägs ha ännu bättre färgåtergivning, men jag har ännu aldrig testat det röret själv. Det är lite intressant i och med att det imiterar solljusets spektrum bättre än de flesta lysrör ( http://catalog.myosram.com/srvc/z_my...gwNDg0Njc2MQ== ) - vore kul att höra vad Defdac tror om Biolux-rören?

   Skall nog i alla fall försöka få tag i det så småningom.

   Sen finns en uppsjö olika mer eller mindre svårtillgängliga rör för ljusterapi, som vanligen har bra färgåtergivning och imiterar solljusets spektrum.

   Kommentera


   • #4
    Philips Aquarelle ett full/bred/spectra rör som i mitt tycke är fantastiskt bra inte så värst dyra heller återger färgerna på fiskarna och inredningen på ett naturligt sätt (så naturligt det nu kan med ett lysrör)
    Christer Antonsson

    1800 liter Troffar:
    Ikola
    Pemba
    Duboisi- Mazwa
    Red Rainbow- Kapere

    Kommentera


    • #5
     Håller med Christer...Aquarelle är ett bra rör om man ska ha ETT rör...
     //Niklas

     www.nofoto.se
     Nofoto på Facebook
     ____________________________________

     Kommentera


     • #6

      Tack för Era svar !

      Har beställt ett Aquarell-rör nu.

      Mvh Cassandra

      Kommentera


      • #7
       Aquarelle-rören är bra, särskilt för växter, men färgåtergivningen (hur lika färger blir jämfört om de setts i dagsljus) är rätt dålig, en bit över 70%-strecket (965'an har över 90%, biolux över 97%!). Aquarellen har ett ljus med en svagt rosa ton och framhäver röda och blå nyanser, vilket för all del ofta är väldigt vackert.
       Det är som sagt ett mycket bra rör, och ljuset passar växter sannolikt mycket bättre än biolux' ljus gör, men det är inte ett färgmässigt neutralt rör.

       Kommentera


       • #8
        Jag sparade denna linken på en galning som kombinerat lysrör och fotat dem och sen lagt ut det på nätet. Den fanns här på forumet en gång, så jag bookmarkade den.

        http://www.aqua-web.org/users/saurama/pages

        Ganska kul att se olika effekter.

        Kommentera


        • #9
         Ingången ligger vid http://www.aqua-web.org/users/saurama/

         Mycket bra länk, ja.

         Nån som vet var man kan få tag i Hagen Marine Glo?

         Kommentera


         • #10
          Jo, du har rätt Mike, det är den korrkta ingången, men den är så svårläst att jag tycker det är enklare med index-sidan.

          Kommentera


          • #11
           Jo, man skulle önska att både Thumbnails och bilderna var lite större.

           Hittade f.ö. MarineGlo - jag såg till slut 'nästa' skylten på PWSS...

           Kommentera


           • #12
            Mike
            http://www.akvarieudstyr.dk/database...er&gruppe=salt

            Men det är klart... det är i Danmark. Men du kan ju kolla med dem om man kan beställa till Sverige, och hur man gör med betlaning. De är skittrevliga, jag beställde lysrör nu sist, och då ringde de och sa att det fanns en bättre kombination än den jag valt - vill jag ändra ordern? Jotack.

            Skönt med sån service.

            Kommentera

            Sparar...
            X