Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Nystartad med Aulonocara

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Nystartad med Aulonocara

  Hej,

  Jag har varit medlem i ett par år, men har varit vilande från forumet ett bra tag nu. Akvariehobbyn har haft både uppgång och fall, men efter att ha sålt mitt största akvarium (720L) så fann jag lite mer tid över till annat och jag har just nu ett 375L och ett 105L.

  Tidigare har jag bara haft Mbunas fördelat någorlunda jämnt mellan mitt 720 och 375, och provat nån Aulonocara-variant med blandat resultat. Jag är helt vilsen när det gäller dessa sandlevande firrar, så någon får gärna ge mig information. :-)

  Efter gårdagens hemkomst från Stockholm så var jag in på Akvarielagret och fick med mig två par Aulonocara Stuartgranti "Iwanda" 1+1 och "Eureka" 1+1 som jag tyckte såg passande ut. Vid första isläppet i mitt nystartade 375L så verkade den blågula hannen vara väldigt kaxig, men det återstår att se hur pass reviren kommer att fördela sig mellan dessa två.

  Nu till min fråga; Vad är lämpligt att kombinera med dessa?
  Det är ju hemskt enkelt för mig att komponera ihop en fin färg-kompott med Mbunas, men det är inte riktigt min tanke. Jag hade en galen tanke på att introducera ett riktigt fint par av Labeotropheus Trewawasae som jag såg i butiken, tills mitt minne slog mig att dessa kan vara ena riktigt aggresiva mördare. Många fina firrar har fått gått under dess klubba, tyvärr. :-(

  Som sagt, jag vill så fort som möjligt utöka med fler sandlevande malawis i mitt kar, då jag befarar att denna kompott av endast 4 firrar kommer snart att få en dödlig utgång ifall jag inte skaffar fram fler för att minska aggressionerna.
  Någon som har några tips?
  Kan man blanda in Metriaclima Esterae utan att det ställer till bekymmer? "Golden" kanske? Ska jag köra med bara honor av Mbunas?


 • #2
  Om du vill hålla dem tillsammans med mbunas är "golden" ett bra förslag. Andra lämpliga ciklider att hålla tillsammans med Aulonocara är lungna haplisar som t ex Copadicromis, Otopharynx och vissa Protomelas.
  Ciklider.se - En sida om Afrikanska ciklider. Nu med över 300 artbeskrivningar.
  Ciklider på facebook
  Kullafotografen.se - Blogg och fotogalleri
  sigpic
  Dagens klick!

  Kommentera


  • #3
   Whoah. Snacka om snabbt svar!

   Tack för rådet. Jag ska absolut ta och titta på dessa, samt göra mig en visit hos Akvarielagunen. :-)

   Jag har tidigare haft gamla trotjänaren Copadichromis Borleyi "Red Fin", men hade svåra problem att få den att färga ut, troligtvis för att den gick med väldigt tuffa Mbunas och fick väl aldrig chansen att få visa sin prakt.

   Otopharynx? Tillhör inte nån av dessa vad som kallas "ögonätare"?
   Jag har hunnit med lite efterforskning och Sciaenochromis fryeri känns väldigt lockande, även Nimbochromis venustus, eller är dessa lite för tuff?
   Även tidigare har jag provat på Nimbochromis livingstonii och dessa var råbarkade nog att klara sig mot tuffa Mbunas, men kanske lite väl att ta i mot dessa små knattar.

   Kommentera


   • #4
    citat:Otopharynx? Tillhör inte nån av dessa vad som kallas "ögonätare"?
    Nej det är Dimidiochromis compressiceps som brukar kallas för ögonätare.
    http://www.zoopet.com/akvarium/fisk.asp?NR=75

    Otopharynx lithobates är en av av mina absoluta favoriter bland malawicikliderna.
    http://www.ciklid.se/artbeskrivninga...isa.asp?NR=515
    Ciklider.se - En sida om Afrikanska ciklider. Nu med över 300 artbeskrivningar.
    Ciklider på facebook
    Kullafotografen.se - Blogg och fotogalleri
    sigpic
    Dagens klick!

    Kommentera


    • #5
     går det inte ha Cyrtocara Moori med dem?
     /danne

     Kommentera


     • #6
      Visst kan du ha Cyrtocara Moori med de arter du redan har. Jag har haft C. Moori tillsammans med A. Jacobfreibergi "Otter Point" själv utan problem.

      Vill samtidigt passa på att gratulera dig till ditt köp av A. Stuartgranti "Iwanda" då det är en av de mest vackra Aulonocaras...jag letar själv efter ett par av denna, "lite" sällsynta art.

      *Pssst...välkommen tillbaka*

      Kommentera


      • #7
       Jag har en god vän med en handfull C. Moori yngel som är väldigt villig att göra sig av med dom, så jag ska nog åka dit och hämta ett par.
       Japp, "Iwanda" är en variant jag inte hört talas om och färgteckningen på den avslöjar att den kan bli en riktig juvel i min burk. Den verkar för stunden totalt tagit en dominant ställning i burken för tillfället, så jag måste introducera några individer till för att lätta stressen på Eurekan...

       Som alternativen ser ut just nu:
       * Copadichromis mloto ("dwarf"?)
       * Copadichromis borleyi
       * Otopharynx lithobates
       * Labidochromis caeruleus (sp. white kanske?)
       * Sciaenochromis fryeri?
       * Nimbochromis venustus?

       Har som sagt haft Sc. fryeri förut och varit en snäll och fin art. Den sistnämnda är jag ännu lite osäker på, då Nimbochromis kan bli rätt stora, men jag får se.

       Kommentera


       • #8
        jag har haft venustus och den enda som kunde rå på hannen var en melanochromis johanni-hanne. annars ägde han mitt 540 där det gick två venustushonr, trewavasae som var fullvuxna, stora aggressiva rödzebrahannar (med honor som de ständigt fightades om) och andra mbunas., Jag skulle aldrig i mitt liv få för mig att blanda Venustusar med snälla aulonocara och andra snälla haplisar.

        detta är mina erfarenheter av Venustus, kanske har andra riktigt snälla venustusar men min hanne var en grym diktator i akvariet.
        /Jonas
        540liter innehållandes 4st synodontis multipunctatus och en ancistrus

        Kommentera


        • #9
         De Venustus jag har haft (ett stadigt par som blev 18-19 cm) var tämligen snälla faktiskt, inte alls som släktingarna Livingstonii eller Fuscotaeniatus t ex. Men jag tror ändå inte att jag skulle ha dem med Aulonocara för när de skulle till att leka var det inte kul för övriga akvarieinnevånare.

         En annan tämligen snäll Otopharynx är "Margretten", eller Otopharynx sp "Auromarginatus Margrette" som den egentligen heter. Den blir också väldigt snygg! Akvarielagunen har nog sådana hemma, så ta en titt i deras 1400-liters så ska det simma ett gäng där.

         Kommentera


         • #10
          Nu har jag lagt ut en bild på Margretten, se http://www.ciklid.se/medlemsbilder_visa_bild.asp?NR=617

          Kommentera


          • #11
           Mer om den här;
           http://www.riftlakes.com/cichlids/margrette.html
           Ciklider.se - En sida om Afrikanska ciklider. Nu med över 300 artbeskrivningar.
           Ciklider på facebook
           Kullafotografen.se - Blogg och fotogalleri
           sigpic
           Dagens klick!

           Kommentera


           • #12
            Hej jag har ps.demasoni och ps.sp polit,tillsammans
            med Alunocara sp röd rubin och andra sandisar,och det
            fungerar bra i mitt kar.
            Visserligen är dom betydligt livligare än sandisarna,
            men dom verkar inte bry sig ett dugg.

            Kommentera


            • #13
             citat:Ursprungligen skickat av Ralph

             En annan tämligen snäll Otopharynx är "Margretten", eller Otopharynx sp "Auromarginatus Margrette" som den egentligen heter. Den blir också väldigt snygg! Akvarielagunen har nog sådana hemma, så ta en titt i deras 1400-liters så ska det simma ett gäng där.
             Otroligt vacker ciklid, måste jag säga. Liknar Hinderii i färgteckningen, en ciklid som jag alltid uppskattat förutom dess temperament. :-)
             Återstår att se på Lördag vad Akvarielagunen ska ha för sina Margretterna, eller vad mer dom har i sina burkar.

             Kommentera


             • #14
              Tricella.
              Jag vet en kille i Järna som har Auloncara Iwanda,har själv köpt ungdjur av honom. Men jag letar efter fler så jag får lite annat "blod" .Jag har Iwanda paret tillsammans med Golden, Trewawse,Lion,Hongi och det är inte något bråk. Men det finns gott om växter och grottor i mitt kar (ca500 liter).
              mvh Lisa
              lisa

              Kommentera

              Sparar...
              X